Réges-rég kijárt neki az Oscar - Roger Deakins

A Coen-testvérek filmjeinek legtöbb filmjének operatőre 13 jelölés után végre megkapta az Oscart. Már rég meg kellett volna kapnia, és meg is mutatjuk, miért.

Ha úgy vesszük, hálátlan szerep jár az operatőrnek, hiszen egy film szereplőit, rendezőjét, zeneszerzőjét általában ismerjük, felismerjük, sokunknak az író neve sem ismeretlen, ám az operatőré valahogy mintha nem lenne fontos. Pedig nélküle nem azt látnánk, amit, és egy jó operatőr csodákra képes, hiszen a rendezővel karöltve teremtik meg azt, amit a vásznon látunk, és egy jó operatőr csodákra képes. 

Forrás: Scott Free Productions

 

Roger Deakinst tizenháromszor jelölték Oscarra, és idén, 68 évesen végre meg is kapta a Szárnyas fejvadász 2049-ért. Aki látta a filmet, még ha  nem is tetszett neki, a látvány egészen biztosan lenyűgözte - és azt tudni kell, hogy a filmben rengeteg praktikus trükköt használtak, a városképeket sem CGI-jal teremtették meg, hanem felépítettek egy makettvárost, és azt járta be a kamera. Deakins fantasztikus operatőr - a bevett magyar kifejezés sajnos nem adja vissza azt a jelentést, amit az angol cinematographer szó, hiszen ő csinálja a mozit, közvetlenül ő varázsolja el a nézőt, és Deakins pontosan ezt teszi. Ha a filmet nézve megborzongsz attól, amit látsz, akkor jól végezte a dolgát - és ez rendre meg is történik.

Deakins - Barry Sonnenfeldet váltva - fényképezte a Coen-testvérek legtöbb filmjét, és a Fargo, Az ember, aki ott se volt, A nem vénnek való vidék képsorai beleéghettek a nézőbe, mert ezekben a filmekben nem egy csodálatosan megkomponált látványvilágú jelenet van - de olyan filmeket köszönhetünk a tehetségének, mint A remény rabjai, az 1984, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, a Skyfall és a Sicario. Animációs filmeken is dolgozott mint konzultáns: Rango, mindkét Így neveld a sárkányodat, Wall-E, Az öt legenda és a Csizmás, a kandúr

Szerte az interneten számos videót találhatunk, amiben összevágták Deakins leghatásosabb, legemlékezetesebb képsorait, és az alábbi is ékesen bizonyítja, hogy volt miből válogatni.

ROGER DEAKINS - A Tribute from Plot Point Productions on Vimeo.