Röhrig Géza és Kerekes Vica is ott van a II. világháborús drámában

Persze a Jesse Eisenberg főszereplésével készült Resistance című film nem csak háborús dráma, de életrajzi film is, hiszen a világhírű pantominművészről, Marcel Marceau-ról mesél.

Nem, Marcel Marceau nem Sophie Marceau apukája, hanem a világ leghíresebb pantominművésze, aki, mint azt csak kevesen tudták, háborús hős is volt. Az ekkor még Marcel Mangel névre hallgató kezdő színész Franciaország német megszállása alatt az ellenállás tagjaként több száz árva zsidó gyerek kiszöktetésében segített a semleges Svájcba, illetve szabotázsakciókban és rajtaütésekben vett részt, majd Párizs felszabadítása után a reguláris hadsereg tagja lett, és ebben a minőségben Patton tábornok mellett szolgált összekötőtisztként, lévén, hogy kiválóan beszélt mind angolul, mind németül a francia mellett. És a nem túl eredeti módon csak Resistance, vagyis Ellenállás címre keresztelt filmben is a legendás Patton (ED Harris) beszédével kezdünk, aki azokat az ellenállókat méltatja, akik kiképzés és komoly fegyverek nélkül indultak harcba a németek ellen. Arra csak tippelünk, hogy a filmben rögtön a beszéd után fellép Marceau – első hivatalos előadását ugyanis itt, a szövetséges csapatok előtt tartotta.

Elsőként azonban azt látjuk, amint kiszabadítja egy barátját egy német rabszállító kocsiból – tűznyelőként, ami kicsit valószínűtlen -, majd az enyhe francia akcentussal beszélő Jesse Eisenberg az árva gyerekeket szórakoztatja, akiket át karnak vinni a határon. Aztán felbukkan Matthias Schweighöfer (100 dolog) a hírhedt Klaus Barbieként, hogy levadássza őket, és felbukkan Röhrig Géza is, aki Georges Loingert alakítja, Marceau unokatestvére, és aki ténylegesen megszervezte a mentést – a jelek szerint a venezuelai rendező, Jonathan Jakubowicz  (Emberrablók városa) az érdemet a későbbi pantominvilágsztárnak szánja.

És nem csak Röhrig bukkan fel – a rendező kedvenc filmje a Saul fia, nyilván ennek is köszönhette a szerepet -, hanem Kerekes Vica is az ő gyönyörű vörös hajával, és akit a rendező, aki a jelek szerint nagyon otthon van a magyar film világában, személyesen választott ki. És ebből azt gondolhatnánk, hogy a produkciót nálunk forgatták, pedig a filmet Csehországban és München környékén vették fel, és ugyan nagyon jó a két magyar színészt ilyen fontos szerepben látni, de a most kijött előzetes alapján a Resistance, amiben a fentieken kívül Edgar Ramirez, Clémence Poésy (Túl a láthatáron, Tenet), Karl Markovics, Félix Moati, Alicia von Rittberg, Bella Ramsey kapott fontos szerepet, teljesen hagyományos ellenállós film gonosz nácikkal, riad üldözöttekkel és rengeteg klisével. A filmet március 27-n mutatják be odakint korlátozott kópiaszámmal és fizetős tévéadókon.