Sikert sikerre halmoz a rendezőzseni fekete komédiába oltott thrillere

Korábbi díjai után ezúttal az SAG Awardson írt történelmet a dél-koreai Bong Joon-ho alkotása, az Élősködők.

Ahogy arról Brad Pitt vicces köszönőbeszéde kapcsán már beszámoltunk, vasárnap éjjel tartották az amerikai színészszakszervezet, azaz a Screen Actors Guild, az SAG díjátadó gáláját. Pitten kívül – aki a Volt egyszer egy… Hollywoodért kapta meg a trófeát – díjazták többek közt volt feleségét, Jennifer Anistont (The Morning Show, legjobb női főszereplő drámai sorozatban), Joaquin Phoenixet (Joker, legjobb férfi főszereplő), Renée Zellwgert (Judy, legjobb női alakítás) és Laura Dernt is (Házassági történet, legjobb női mellékszereplő).

Az este igazi nagy győztese azonban az Élősködők című dél-koreai film lett, ami az SAG Awards fődíjának számító „legjobb szereplőgárda nagyjátékfilmben” kategóriában győzedelmeskedett. A zseniális Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer, Okja) alkotása pedig ezzel történelmet írt, hiszen soha korábban nem volt még, hogy a színészszakszervezet idegen nyelvű filmnek ítélte volna a szóban forgó díjat.

Ez egyébként csak egy újabb állomása a dél-koreai mű diadalmenetének, ami azzal kezdődött, hogy tavaly májusban Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát. Ezt követően a tavaly év végi–idén év eleji díjszezonban többek közt megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, egy héttel ezelőtt pedig nem kevesebb, mint hat Oscar-díjra jelölték.

Kifejezetten szokatlan, hogy a Filmakadémia ne csak a nemzetközi film (korábban idegen nyelvű film) kategóriájában jelöljön egy külföldi alkotást, hanem ilyen sok másik kategóriában – méghozzá a legfontosabbakban. Az Élősködőknek így van esélye győzedelmeskedni a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb látványterv és a legjobb vágás kategóriájában is. Bong Joon-ho munkáját ráadásul nem csak a szakma szereti: már közel 140 millió dolláros jegybevételre tett szert a világ mozijaiban.


(via Variety)