Sokkal több mint Darth Vader - David Prowse-ra emlékeznek a Star Wars sztárok

George Lucas és Mark Hamill is kedves szavakkal búcsúzott el a 85 évesen elhunyt brit sztártól.

2020. november 28-án, 85 éves korában elhunyt David Prowse, a legendás brit színész és testépítő, aki Darth Vadert alakította a Star Wars-őstrilógiában. Bár a hórihorgas Sith nagyúr jellegzetes, dörgedelmes hangját James Earl Jones kölcsönözte, Prowse a '70-es évektől egészen mostanig ikonikus alakja volt a Csillagok háborúja-univerzumnak (jóllehet, sosem tette túl magát azon, hogy Lucas az eredeti A Jedi visszatér végén, amikor Vader levette a sisakját, majd Erő-szellemként visszaért a jók oldalára, kicserélte őt Sebastian Shaw-ra).

 

Mark Hamill, aki a Star Wars-filmekben Vader fiát, Luke-ot alakította, így emlékezett meg elhunyt kollégájáról a hivatalos Twitter-oldalán:

Nagyon szomorú lettem, amikor megtudtam, hogy David Prowse elhunyt. Kedves ember volt, és sokkal több, mint Darth Vader. Színész, férj, apa, a Brit Birodalom Rendjének tagja, háromszoros brit súlyemelő bajnok és Green Cross Code Manként a biztonságos közlekedés ikonja. A rajongóit legalább annyira szerette, mint azok őt. #RIP
Peter Cushing, George Lucas, Carrie Fisher és David Prowse az 1977-es Star Wars forgatásán (forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

 

A Csillagok háborúja atyja, George Lucas Stanley Kubrick 1971-es kultfilmjében, a Mechanikus narancsban figyelt fel Prowse impozáns alakjára, és rögtön tudta, hogy ennek a jól megtermett brit testépítőnek kell eljátszania Vadert. A rendező így emlékezett meg egykori kollégájáról a The Hollywood Reporter hasábjain:

David olyan fizikumot kölcsönzött Darth Vadernek, ami alapjaiban határozta meg a karaktert. Ő volt az, aki miatt Vader megelevenedett a forgatókönyv lapjairól. Az impozáns termetével és lendületes mozgásával pont a megfelelő súlyt adta Vader jelenlétének. David mindenre fel volt készülve, és nagyban hozzájárult egy emlékezetes, tragikus figura sikeréhez. Nyugodjék békében!

Prowse-ról kevesen tudják, de a háttérben egy másik ismert hollywoodi franchise, a Superman munkálataiban is részt vett: annak idején személyi edzőként segítette a 2004-ben elhunyt Christopher Reeve-et, hogy egy kicsit izmosabb legyen a híres pirosköpenyes igazságosztó eljátszásakor. A korábbi visszaemlékezések szerint két színész nagyon jó barátságba került a közös munka alatt. (via The Hollywood Reporter)