Sokkolták Cannes-t annak idején az Elemi ösztön szexjelenetei

Az idei fesztiválon életműdíjjal jutalmazott Michael Douglas nosztalgiázott egy kicsit 1992-es erotikus thrilleréről.

Habár mai szemmel nézve már nem olyan megbotránkoztatóak Paul Verhoeven kultikus alkotásának ágyjelenetei, az 1992-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége nem volt felkészülve rájuk. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a film férfi főszereplője, Michael Douglas kapta az idei fesztivál egyik életműdíját; ennek kapcsán pedig a napokban a helyszínen régi cannes-i élményeiről, köztük az Elemi ösztön fogadtatásáról nosztalgiázott.

„Ekkora mennyiségben látni azokat a szexjeleneteket a fesztiválpalota hatalmas vásznán, ez bizony egy kicsit sok volt akkoriban a legtöbb nézőnek.

Tartottunk utána egy kis vacsorát a kollégákkal (köztük Sharon Stone-nal és Jeanne Tripplehornnal – a szerk.), és még közülünk is mindenkinek emésztenie kellett a dolgot” – árulta el a színész, aki azt is hozzátette, hogy „még a francia közönség számára is különleges élménynek számított” a film megannyi korhatáros képsora.

Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas és lányuk, Carys Zeta Douglas az idei Cannes-i Filmfesztivál megnyitóján. Forrás: Stefanie Rex / picture alliance via Getty Images


Michael Douglas egyébként nem csak az Elemi ösztön miatt járt már Cannes-ban, és most felidézett egyéb botrányos pillanatokat is a fesztivállal közös múltjából. Nagy port kavart például, amikor 2013-ban Túl a csillogáson című életrajzi filmje meghívást nyert a versenyprogramba, mivel a Liberace életéről szóló alkotást az HBO gyártotta, így tévéfilmnek számított, és a finnyás fesztiválközönség azóta sem szereti, ha a mozifilmek közé beavászkodik egy-egy, szerintük oda nem illő mű (pár évvel ezelőtt a streamingre készült filmek cannes-i szereplése is éles hangú vitákat szült).

„Első itt jártamtól kezdve (amire 1979-ben került sor a Kína-szindrómával) a legutóbbi látogatásomig, a 2013-as Túl a csillogásonig, ez a fesztivál mindig arra emlékeztet, hogy

a mozi varázsa nem kizárólag az, amit a vásznon látunk, hanem egyúttal az a képesség is, hogy a világ minden részén élő emberekre hatással lehetünk.

Több mint 50, a szórakoztatóiparban eltöltött év után, hatalmas megtiszteltetés visszatérni a Croisette-re a fesztivál megnyitójára, és részt venni a film univerzális nyelvének ünneplésében” – nyilatkozta Douglas Cannes-nal kapcsolatban akkor, amikor kiderült, hogy életműdíjat vehet át a megnyitón.

ez is érdekelhet

Michael Douglas Arany Pálmát kap Cannes-ban

A színész-producer a nagyjából egy életműdíjnak megfelelő „tiszteletbeli Arany Pálmát” veheti át május 16-án, a nyitó ceremónián.

Tovább

 


(via Variety)