Színészek, akik utálták a jelmezüket

A Robotzsaru nem tudott mozogni, az Enterprise legénysége bűzlött, és egyéb érdekességek.

Anthony Daniels – C-3PO

Daniels az egyetlen színész, aki a Star Wars összes számozott részében játszott, bár a Baljós árnyakban nem öltötte magára Thripio jelmezét. Elég csak ránéznünk a droidra, egyértelmű, hogy nem lehet valami kellemes a belsejébe bújni. A színész elmesélte, hogy szó szerint fájdalmas a járás az öltözékben, továbbá nem kell ahhoz hőség, hogy megsüljön benne. És hogy miért szenvedett végig csaknem egy tucat filmet Thripióként? Dacból és büszkeségből.

Peter Weller – Robotzsaru

Peter Weller hetekig gyakorolta, hogyan mozogjon gépiesen, majd mikor ráadták Robotzsaru jelmezét, szembesült vele, hogy jön az magától, annyira kényelmetlen az öltözék, hiszen alig tudott járni benne. Minden egyes forgatási nap elején tíz óra azzal ment el, hogy ráadják a pánzélt, Weller komolyan fontolgatta, hogy otthagyja a filmet. Végül, a tanult mozdulatok segítettek abban, hogy valamelyest kényelmesebben mozoghasson a jelmezben, de mozgása még így is rendkívül korlátozott volt, például autóba nem tudott beszállni. Hogy enyhítsék a színész kínjait és persze gyorsíthassanak a munkán, az alkotók úgy döntöttek, hogy amikor Robotzsarut csak deréktők felfelé látják, Wellernek nem kell viselnie a "robotnadrágot".

 

Michael Keaton – Batman

A képregényekben jól néz ki, de a valóságban a denevérjelmez nehéz és korlátozottan lehet benne mozogni, Tim Burton filmjében Keaton még a fejét sem tudta elfordítani, mert a maszk egy darabban volt a köpennyel. ha oldalra nézett, az egész testét meg kellett mozdítania. Ugyanakkor macerás volt vécére menni, így Keaton a Batman visszatér forgatására kiharcolta, hogy tegyenek sliccet a guminadrágjára.

Jeff Bridges – Kevin Flynn

Ha a Tronról kérdezik, Jeff Bridges mindig elmondja, milyen kényelmetlen volt a jelmeze, ugyanis a kezeslábas alatt egy olyan alkalmatosságot viselt, mint amilyenek a táncosok, mégpedig azért, hogy ne domborodjon ki az, ami ki szokott. A pletykák szerint a mérete miatt, és annak látványa "tönkretette volna a filmet", bár a címszereplő Tront játszó Bruce Boxleitner is viselte, róla mégsem pletykáltak. Mindenesetre szegény Bridgest jócskán megnyomorgatta a ruhadarab.

 

Peter Cushing – Tarkin

A legendás színész kiváltképp büszke volt arra, hogy igencsak méretes lába van, azonban a Csillagok háborúja forgatásakor senki sem jelezte a jelmezeseknek, hogy Cushing számára kerítsenek egy jó nagy méretű csizmát. Helyette jóval kisebbet erőltettek a lábára, amit elég fájdalmas volt viselni. Amikor már nem tudta elviselni, félrevonta George Lucast, és igazi brit úriemberhez illőn, udvariasan megkérdezte, nem lehetne-e, hogy ezután jórészt csak deréktől felfelé filmezzék? Akkor legalább kevesebbszer kellene felhúznia a csizmát. Lucas elcsodálkozott, mert nem tudta, hogy a színész szenved, és visszafogta az egész alakos felvételeket, továbbá szerzett neki egy kényelmes mamuszt. 

 

Az Enterprise legénysége

A Star trek Új nemzedékben a Csillagflotta legénysége spandex egyenruhát viselt, és mindenki a méreténél két számmal kisebbet, hogy az öltözék feszes legyen. Mindennek két következménye lett: a színészek hamar beleizzadtak a ruhákba, amiket nehéz volt tisztítani, így gyakorlatilag mindenki iszonyúan bűzlött, továbbá mindenkinek megfájdult a háta, ahogy a szűk ruha összepasszírozta a testüket. A színészek két éven keresztül hadakoztak a jelmezesekkel, hogy cseréljék le a borzalmat, a harmadik évre sikerült.

(Forrás: Looper)