Sztárok, akik jobbá teszik a világot

Egy bizonyos ismertség és vagyon mellett illik jótékonykodni, amit az adóból is le lehet írni, de vannak sztárok, akik nagyon is komolyan veszik, hogy másoknak segítsenek. Van, akiről mi sem gondoltunk volna, mennyire komolyan!

Keanu Reeves

Arról egy egész cikksorozatot írhatnánk, hogyan teszi Keanu Reeves jobb hellyé ezt a világot jótéteményeivel és puszta létezésével, de most csak egy nagyon rövid összefoglalóra van hely és idő. Reeves nem csak teljesen random idegeneknek segít, ha éppen tanúja lesz annak, hogy mondjuk valakinek lerobban a kocsija, hanem saját rákkutatási alapítványt hozott létre, amely elsősorban gyerekkórházakkal tart szoros kapcsolatot, de arról is híres, hogy a Mátrix (1999) hatalmas sikere után a neki járó, igen jelentős prémiumot egy az egyben szétosztotta a speciális effektesek és a látványtervezők között, mondván, a film sikere leginkább nekik köszönhető, a kaszkadőröknek pedig Harley-Davidson motorokat vett. Reeves olyan iszonyatosan jó fej, hogy nem engedte, hogy a John Wick: 3. felvonás - Parabellumban két ellenfele meghaljon, mert annyira bírta a színészeket - Cecep Arif Rahman és Yaya Ruhian indonéz harcművészeket –, és ezért átíratta még a forgatókönyvet is. És még sorolhatnánk.

Ricky Gervais

Az eredeti Office szókimondó sztárja nem csak arról híres, hogy különböző díjátadó ünnepségeken halálra cikizi fél Hollywoodot. Ricky Gervais a legnagyobb állatvédők egyike: gyakorlatilag minden mellett non-stop kiáll, ami az állati jogokról vagy az állatkínzás betiltásáról szól. Különösen nagy hévvel tiltakozik a trófeavadászat ellen, kiállt a szőrmeipar és a felesleges, más megoldásokkal is pótolható állatkísérletek ellen. Nagy szerepe volt egy kínai kutyahús fesztivál betiltásában – egy onnan kimentett kutyust róla neveztek el -, és megvan a stílusa és a követőtábora ahhoz, hogy igazán hatásos legyen. Állítólag végrendelete szerint vagyona jelentős részét is állatvédő szervezetekre hagyja, a PETA pedig 2013-ban az év emberének választotta.

Ashton Kutcher

Ashton Kutcher mindig is úgy nézett ki, mint egy jóllakott óvodás, akinek semmi gondja a világon, pedig igenis törődik a világgal. Amikor megnézett egy dokumentumfilmet a kambodzsai gyerekprostituáltakról, nagyon megérintette a téma, amibe jócskán bele is ásta magát, majd úgy döntött, tesz is valamit.  2012-ben hozta létre a Thorn nevű nonprofit vállalatot, amely az embercsempészet, a gyerekprostitúció, illetve a gyermekek mindenfajta kihasználása, többek között az internetes gyerekpornó tartalmak ellen lép fel, felhasználva a legmodernebb digitális eszközöket. Elérte, hogy a technológia olyan óriásai működjenek vele együtt, mint a Google, Microsoft, Yahoo a Facebook vagy a Tumblr, és több ezer gyerek megmentésében volt része. Kutcher szenvedélyesen hisz ebben az ügyben, 2017-ben még egy kongresszusi meghallgatást is sikerült kiharcolnia, ahol személyesen kampányolt a megfelelő jogi változtatások érdekében.

Jon Stewart

A színész, forgatókönyvíró rendező, aki éveken át volt a The Daily Show házigazdája, mindig is szenvedélyesen érvelt mindenfajta társadalmi igazságtalanság ellen, de van egy ügy, amely minden másnál fontosabb számára. A szeptember 11-i terrortámadás rendkívüli módon megérintette, különösen azok sorsa – tűzoltók, rendőrök, mentők, építési munkások -, akik a mentési munkálatok során szenvedtek sérüléseket vagy veszélyeztették az egészségüket, például az égő azbeszt gázainak belélegzésével. A kongresszus még 2001-ben létrehozott egy pénzügyi alapot a megsegítésükre, (First Responders’ Fund), amelynek azonban időről időre elfogy a pénze, és ilyenkor mindig előkerül Stewart, aki hol egy egész epizódban foglalkozott a témával, hol médiakampányt szervezett, hol politikusokkal szövetkezett. 2019-ben aztán törvénytervezetet nyújtott be, amely az alap zavartalan működését biztosítja, és minden erejét bevetette, hogy azt át is passzírozza az elé rengeteg akadályt gördítő republikánus törvényhozókon!

Leonardo DiCaprio

Nem ma kezdte a környezetvédelmet, már 2007-ben ő volt az arca az Az utolsó óra című dokumentumfilmnek, amely arról szólt, hogyan pusztítja el az emberiség bolygónkat, majd hamarosan létrehozta a Leonardo DiCaprio Alapítványt, amely különböző vad- és környezetvédelmi kezdeményezéseket támogat, és kiemelten küzd a klímaváltozás ellen. 2014-ben DiCapriót nevezte meg az ENSZ új Béke nagyköveteként, aki rögtön 3 millió dollárt ajánlott fel a tengeri életformák védelmének kutatására, majd néhány hónappal később megtoldotta az összeget további 7 millióval. Producere volt a Virunga (2014) című dokumentumfilmnek, amely egy afrikai nemzeti park harcát mutatta be az orvvadászok ellen, az Özönvíz előttben (2016) pedig a globális felmelegedés hatásait kutatta.

Angelina Jolie

Ha egy mondatban szerepel a jótékonyság és a színésznő szó, akkor abban a mondatban jó eséllyel Angelina Jolie neve is szerepel. Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja, korábbi jószolgálati nagykövete, és borzasztó komolyan veszi a megbízatását. Kambodzsában, a Lara Croft: Tomb Raider (2001) forgatásán szembesült először azzal, hogy mit tesz a háború az emberekkel, és hamarosan csak úgy betelefonált az ENSZ-be, felajánlva, hogy saját költségén hajlandó bárhová elmenni és képviselni őket. Eddig körülbelül negyven válságövezetbe látogatott el, ahonnan három kisgyereket is örökbefogadott. És nem egy lelkes amatőrről beszélünk, a színésznő rendkívül tudatos, komoly ügyvédi apparátussal és intézményi háttérrel rendelkezik, és persze azóta is mindent a saját költségén intéz, és ezen felül is mindig bőkezűen adakozik, azt már nagyon hosszú lenne felsorolni, mi mindenre.

George Clooney

George Clooney hithű demokrata és emberbarát, aki szeret kiállni egy jó ügy mellett. Jelentős adományokat juttatott a cunami, a Katrina-hurrikán, az iraki háború vagy a darfuri népirtás áldozatainak. Kórházakat, fogolytáborokat keresett fel Irakban és Szudánban. Az ENSZ nemzetközi nagyköveteként Békecsúcs-díjat vett át Mihail Gorbacsovtól. Darfur mindig is a szívügye volt, gyakran járt a régióban, arcát adta a Szudán valódi arca (2007) című dokumentumfilmhez, és személyesen vette rá az egyiptomi és kínai kormányt, hogy megvonják katonai támogatásukat a népirtásért felelős szudáni kormánytól. Lelkesedése odáig vitte, hogy 2012-ben letartóztatták Washingtonban egy, a szudáni nagykövetség előtti tiltakozáson.

J. K. Rowling

Meglehet, hogy az angol írónő mostanában nem a legjobb oldalát mutatta, miután sikerült a fél világot magára haragítania azzal, hogy szerencsétlen megjegyzéseket tett a transzneműekre, de ne írjuk le J. K. Rowlingot ennyivel! Rowling ugyanis nem csak Harry Pottert és az ő egyre táguló univerzumát adta a világnak, hanem egy Lumos nevű jótékonysági szervezetet is, amelynek elsődleges profilja hátrányos helyzetű családok megsegítése. A nemzetközi szinten tevékenykedő civilszervezet célja a közvetlen segítségnyújtáson túl az, hogy segítsen a társadalmi ellátórendszereket úgy átalakítani és megreformálni, hogy azok a lehető leghatékonyabban tudjanak működni. Kiemelt helyet kapnak a szervezet működésében azok a családok, ahol a gyerekek veszélyeztetett helyzetben vannak, és itt igyekeznek megfelelő környezetet teremteni, és ez azért szerintem elég sokat nyom a latban, ha az összképet nézzük.