Tom Cruise után az oroszok is bejelentették: az űrben fognak sci-fit forgatni

A sztár 200 millió dollárból menne októberben a Nemzetközi Űrállomásra akciózni, a Roszkoszmosz szintén ekkor küldene fel egy színésznőt. Indul az új űrverseny?

Májusban Tom Cruise valósággal felrobbantotta az internetet, amikor bejelentette: a következő sci-fijét már a valódi űrben akarja leforgatni. Az ötletre azonnal ráharapott a NASA, vagyis az Amerikai Egyesült Államok űrrepülési ügynöksége, de élénken érdeklődött az ötlet iránt a milliárdos Tesla-tulajdonos, Elon Musk is, aki a SpaceX (Space Exploration Technologies) nevű űrkutatási vállalatával a NASA egyik „beszállítója”. Már a forgatás helye és ideje is megvan: Cruise 2021 októberében tervez felmenni a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ő legyen a világon az első színész, aki ott filmet forgat. A 200 millió dolláros hollywoodi produkció rendezője Cruise régi barátja és harcostársa, Doug Liman lesz, akivel a sztár korábban együtt forgatta A holnap határa című, időhurkos sci-fit is. A forgatókönyv már gőzerővel készül, Cruise pedig állítólag mindenképpen mozis bemutatót akar, a Variety korábbi értesülései szerint nem foglalkozik „a két legnagyobb streaming szolgáltató ajánlatával” (vagyis valószínűleg nem akarja sem a Netflixnek, sem az HBO-nak odaadni az új űrfilmjét). Csakhogy nem várt helyről bukkant fel a konkurencia!

Tom Cruise a 2013-as Feledés című filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

A Sky News értesülései szerint az egyik oroszországi tévécsatorna, a Channel One az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel, vagyis a Roszkoszmosszal karöltve akar jövő év októberében felküldeni egy színésznőt a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott leforgassák a Challenge (Kihívás) című filmet. A Roszkoszmosz nyílt castingot hirdetett, egyáltalán nem ragaszkodnak valamelyik, már ismert orosz sztárhoz, hiszen egy Nemzetközi Űrállomáson filmet forgató nő így is, úgy is híres lesz. Az illetőnek még csak színészi előképzettség sem kell, viszont számos egyéb, kőkemény elvárásnak kell megfelelnie:

  • 25 és 40 év közötti életkor,
  • kiváló fizikum és állóképesség,
  • orosz állampolgárság,
  • 50-70 kg közötti testsúly,
  • legfeljebb 112 centiméteres mellkasátmérő,
  • le kell tudni futnia 1 kilométert 3 és fél perc alatt,
  • le kell tudni úsznia 800 métert 20 perc alatt,
  • lenyűgöző technikával kell műugrást bemutatnia egy három méter magas ugrótoronyról.

Az amerikaiak és az oroszok közti újabb űrverseny tehát a jelek szerint megkezdődött. Tom Cruise-nak azonban  csipkednie kell magát, ha meg akarja nyerni, hiszen jelenleg épp egyszerre zajlik a két új Mission: Impossible-mozifilm balhés forgatása, és jövőre már ezerrel promóznia kell a koronavírus miatt 2021 nyarára átrakott Top Gun 2-t is. (via Indiewire)