Tudtad? Robert De Nirónak köszönhetünk egy kultikus '90-es évekbeli videójátékot!

A maffiafilmek királya az 1996-os 9: The Last Resort című játékkal akarta meghódítani a gémer világot, amihez saját fejlesztőstúdiót is alapított Tribeca Interactive néven.

Ma már semmi meglepő nincs abban, hogy Keanu Reeves felbukkan a Cyberpunk 2077-ben, a Walking Dead tévésorozat sztárja, Norman Reedus pedig a Death Strandingben talpal a futurisztikus pusztaságban.

Keanu Reeves lesz a legnagyobb király az új Cyberpunk 2077 videójátékban

Az 56 éves sztár John Wick, John Constantine és Johnny Mnemonic után hamarosan Johnny Silverhandként is bevonul a popkultúra halhatatlanjai közé.

Tovább

 

A '90-es években azonban még nem volt ennyire átjárható Hollywood és a játékipar, így különösen furcsa, hogy Robert De Niro pont ebben a korszakban szállt be a játékkészítésbe. Ráadásul még csak nem is egy interaktív maffiatörténethez adta nevét:

az 1996-os 9: The Last Resort egy zenealapú point-and-click kalandjáték volt, ami sajnos anyagilag csúnyán megbukott,

pedig a gémer szaksajtó csupa jót írt róla.


A játékos a címbéli The Last Resort nevű szálloda örökösét alakítja, és a nagybátyja, Thurston Last halála után kell rendet raknia ezen a furcsa helyen, amelyet már uralma alá vont egy gonosz ikerpár és mindenféle furcsa alak. A 9: The Last Resort lényegében tehát egy bizarr képi világú point & click kalandjáték, amely a puzzle-elemeket és a zenét használja fel a történetmeséléshez – valamint azt, hogy a szereplők hangját olyan '90-es évekbeli sztárok kölcsönzik, mint Cher, James Belushi, Christopher Reeve, Ellen DeGeneres, Anne Heche és Steven Tyler.

Őket mind De Niro hajtotta fel a projekthez, mivel ezzel a játékkal akart betörni a gémer piacra, amit olyannyira komolyan gondolt, hogy még egy saját fejlesztőstúdiót is gründolt hozzá Tribeca Interactive néven. Ez a cég a Jane Rosenthallal 1989-ben közösen megalapított vállalkozása, a Tribeca Productions égisze alatt létezett, ami a mai napig olyan sikeres De Niro-filmekben működik közre, mint a Bronxi mese, az Apádra ütök vagy Az ír.

A játék további nagy neve Mark Ryden festőművész, a „neo-szürrealizmus” ikonikus alakja volt, aki a 9: The Last Resort előtt Micheal Jackson Dangerous című albumának és az Aerosmith Love in an Elevator című albumának borítóképeit készítette. A játék izgalmas képi világát és hangjait minden kritikus méltatta, maga a játékmenet viszont a korabeli cikkek szerint sokszor ismétlődő és bugos volt. 

A 9: The Last Resort tényleges költségvetését sosem árulták el, de az all-star hollywoodi szereplőgárda és Mark Ryden leigazolása valószínűleg nem volt olcsó mulatság. Az sem tett jót az eladásoknak, hogy a point & click és a puzzle játékok műfaja iránti érdeklődés radikálisan lecsökkent a '90-es években, mivel a PC-tulajdonosok többsége ekkor már az olyan akcióorientáltabb címek felé mozdult el, mint a Doom. Mivel a projekt mögött álló csapat még újonc volt gémer világban, a Tribeca Entertainment tapasztalatlansága még De Niro nevével is inkább hátrány volt, mintsem előny. A sztárok ráadásul korábban még nem adták a nevüket videójátékokhoz, így az ismert nevek sem bírtak akkora vonzerővel, mint azt a készítők előzetesen várták. Mindezeket egybevéve

bevételi oldalon végül kifejezetten rosszul teljesített a játék, és emiatt a Tribeca Interactive fejlesztőstúdiónak le is kellett húznia a rolót. 

(via Movieweb)