Újabb sztárok, akik pillanatok alatt tönkretették a saját karrierjüket

Múltkori cikkünk után összeszedtünk pár további hasonló esetet, amikor az illető színész saját ballépésével kaszálta el egyik pillanatról a másikra a pályáját – hiszen a sztárvilágban az önsorsrontás gyakoribb, mint gondolnánk.

Taylor Lautner

Az Alkonyat-filmek Jacobjának nagy áttörése ugyanakkor történt, amikor franchise-beli partnereinek, Robert Pattinsonnak és Kristen Stewartnak, ám miközben utóbbiak azóta már újra is gondolták a karrierjüket, és sikert sikerre, elismerést elismerésre halmoznak, Lautner hiába volt a Twilight-jelenség berobbanásának köszönhetően egykor Hollywood egyik legkeresettebb tinisztárja, mára mindebből semmi sem maradt – amit szegény színész

egyetlen rossz filmjének köszönhet.

A 2011-es Elhurcolva egy kamasz közönségre optimalizált akciómozi volt, ami azonban olyan silányra sikerült, hogy egy csapásra elkaszálta Lautner pályáját. Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány filmben szerepelt azóta, s habár ezek mellett volt pár sorozata is, manapság inkább csak azért hallunk róla, mert tavaly eljegyezte szerelmét, akit szintén Taylornak hívnak (korábban amúgy Taylor Swifttel járt, szóval lehet, hogy ez valami fétis nála).

Taylor Lautner az Elhurcolvában. Forrás: Fórum Hungary


Armie Hammer

A Social Network – A közösségi háló, a Szólíts a neveden és A Manderley-ház asszonya sztárja privát, többek közt kannibálfantáziákról szóló és egyéb, beteges szexualitást tükröző üzenetei tavaly januárban kerültek ki az Instagramra. Hammer bukásához valószínűleg már ez elég lett volna, de később kiderültek házasságon kívüli viszonyai is, majd több nő szexuális zaklatással, egyvalaki pedig nemi erőszakkal vádolta meg, így a Los Angeles-i rendőrség is nyomozást indított ellene.

A színész ázsiója mindezek miatt annyira lecsökkent, hogy összes, épp futó projektjéből kirakták, nem vehetett részt utolsó filmje, a Halál a Níluson promóciójában,

idén nyáron pedig arról számoltunk be, hogy olyan brutálisan lecsúszott, hogy kénytelen egy kajmán-szigeteki szállodának dolgozni: üdülési jogokat értékesít a számukra.

Armie Hammer a Hotel Mumbai című filmben. Forrás: Vertigo Media


Gina Carano

A ketrecharcosból lett színésznő (A bűn hálójában, Halálos iramban 6., Mentőakció) is a közösségi médiának köszönheti villámgyors hanyatlását, de Armie Hammertől eltérően ő saját magát buktatta le. 2021 februárjában a Lucasfilm azonnali hatállyal menesztette sorozatából, A Mandalóriból, a hivatalos indoklás szerint

„a közösségi médiában megjelent, az embereket kulturális és vallási identitásuk alapján becsmérlő bejegyzései”

miatt. Ahogy arról annak idején mi is beszámoltunk, egészen pontosan az történt, hogy a szélsőjobbos Carano szegény üldözött republikánus szavazók helyzetét a náci Németországban zajlott zsidóüldözésekhez hasonlította egy Instagram-bejegyzésben.

Gia Carano A Mandalóriban. Forrás: Disney+


A színésznőnek nem ez volt az egyetlen botrányos posztja, addigra már sok volt a rovásán (nyilvános bejegyzésekben gúnyolta egyebek mellett a maszkviselést és a transzneműeket is), csak ez lehetett az utolsó csepp a pohárban. Saját bevallása szerint a sztár mindenki máshoz hasonlóan a sajtóból értesült róla, hogy A Mandalóri harmadik évadában már nem lesz benne, ahogy

természetesen búcsút inthetett annak az újabb alakuló élőszereplős Star Wars-sorozatnak is, aminek az ő karaktere állt volna a középpontjában.


Katie Holmes

A Dawson és a haverok bájos színésznőjének éppen emelkedni kezdett a csillaga, hiszen tévés pályája után kapott pár szerepet néhány fontosabb nagyjátékfilmben is (például a Batman: kezdődik!-ben) – ám ekkor balszerencséjére összejött Tom Cruise-zal. Elsőre azt gondolhatnánk, az, hogy a világ legnagyobb sztárja a párunk, csupa jót jelent karrierszempontból is, de Holmes esetében nem ez történt. Valószínűleg az sem segített a dolgon, hogy

2005-ben Cruise arra használta fel Világok harca című filmje promócióját, hogy Oprah Winfrey kanapéjáról kiáltsa a világba, mennyire boldog a színésznővel;

és később is túl sokat lehetett hallani a színésznek a szcientológiai egyházhoz való vonzalma által megpecsételt házasságukról, majd 2012-ben bekövetkezett válásukról is. A szereposztóknak valószínűleg már örökre ez az elrontott kapcsolat fog eszükbe jutni Katie Holmesról, így azóta sem szerepel élvonalbeli produkciókban.

Az egykori sztárpár esküvői fotója. Forrás: Robert Evans / Handout via WireImage / Getty Images


Paz de la Huerta

Amikor megkapta a főhős, Nucky szexi, titokzatos barátnőjének a szerepét a Gengszterkorzó című HBO-sorozatban, Paz de la Huertának minden esélye megvolt rá, hogy világsztár legyen. A magánéletében meglehetősen excentrikus színésznő azonban ahelyett, hogy ezeket az őrült energiáit a művészetébe csatornázta volna, inkább a Sean Young által kitaposott utat választotta. De la Huertának már a széria előtt voltak ügyei (egy alkalommal egyedül a látogatók közül meztelenül lépett be egy szaunába, ahol tetőtől talpig bekente magát mézzel, majd inzultálta a többi wellnessezőt), a Gengszterkorzó alatt pedig elterjedt róla, hogy igazi „party girl”.

Paz de la Huerta a Gengszterkorzó második évadának premierjén. Forrás: John W. Ferguson / FilmMagic / Getty Images


Ezeken a partikon azonban rendszeresen annyira lerészegedett, hogy nem vette észre, hogy kilóg a ruhájából a melle, vagy épp megdobott valakit egy üveggel, majd behúzott neki egyet (utóbbi ügyért le is tartóztatták). A pletykák szerint ráadásul

a forgatásokon sem volt sokkal jobb a helyzet,

hiszen a színésznő rendre bedrogozva jelent meg, nem egyszer pedig nyilvánosan borotválta a fanszőrzetét a felvételek között. Viselt dolgai miatt 2013-ban kirúgták a Gengszterkorzóból, és azóta sem kérték fel semmi számottevőre, szóval elkönyvelhetjük, hogy eltűnt a süllyesztőben.


Rob Lowe

Habár Pamela Anderson és Tommy Lee kiszivárgott szexvideója nagyobb figyelmet kapott, valójában

Rob Lowe volt az első híresség, akiről nyilvánosságra került egy korhatáros privát videó, amit utóbb sokszorosítani és nagyban árulni is kezdtek.

Lowe a nyolcvanas években olyan figyelemre méltó alkotásokban tűnt fel, mint A kívülállók, a Szent Elmo tüze vagy a Friss vér, 1988-ban azonban az atlantai demokrata nemzeti nagygyűlésen való részvételt arra használta, hogy felszedjen két lányt egy nightclubban, majd ágyba vigye őket.

Rob Lowe, C. Thomas Howell és Patrick Swayze A kívülállók forgatásán. Forrás: Nancy Moran / Sygma via Getty Images


A színész nem volt tudatában, hogy egyik partnere még csak 16 éves; mivel Georgia államban épp ennyi a beleegyezési korhatár, a sztár a vádemelést megúszta, de a karrierje eléggé megszenvedte a dolgot. Lowe helyzetén az sem sokat segített, hogy ezt követően kiszivárgott egy másik videó is, amin szintén egy édeshármas résztvevőjeként volt látható, csak ezúttal egy barátjával közösen. A sztár rengeteg jó szerepet veszített mindezek miatt (például a Titanic főszerepét), és nagy nehezen ugyan visszakapaszkodott a film világába, de ma már inkább csak sorozatokban vitézkedhet (Kaliforgia, Városfejlesztési osztály, Vészhelyzet: Los Angeles).


Amanda Bynes

A Miről álmodik a lány?, a Micsoda srác ez a lány és az Amerikai Hófehérke sztárjának egy időben még saját tévéshow-ja is volt (az 1999 és 2002 között futott The Amanda Show), ám aztán ugyanaz lett a veszte, mint oly sok más egykori gyereksztárnak korábban: a drog és az alkohol. Ezt a keveréket azonban a színésznő 2012-ben

egy twitteres ámokfutással fűszerezte:

egyebek mellett azt írta Rihannának, hogy Chris Brown azért verte meg, mert nem elég szép, a Drake nevű rappernek pedig, hogy „gyilkolja meg a vagináját” (mármint az övét, Bynesét). Pár évvel később a zavart sztár szintén a Twitterre írta ki, hogy az apja szexuálisan bántalmazta, majd bevallotta, hogy ez nem igaz, csak azért írta, mert az apja mikrochipet rakott az agyába.

A színésznő a Miről álmodik a lány? karakterposzterén. Forrás: InterCom


Ugyanezen időszakban Bynest többször is letartóztatták, például ittas vezetés, drogbirtoklás és amiatt, mert gyújtott egy kisebb tüzet egy ismeretlen autófelhajtóján. Ügyei miatt a sztár többször megjárta a pszichiátriát is, ahol bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, ezzel párhuzamosan pedig Britney Spearshez hasonlóan szülei gondnoksága alá került (csak az ő esetében mindez abszolút indokolt volt). Bár Bynes az elmúlt években sok mindent nyilatkozott arról, hogy visszatérne a színészethez, nem túl valószínű, hogy ez megtörténik, tekintve, hogy a 2010-es Könnyű nőcskében szerepelt utoljára. Gondnokság alá helyezésének egyébként 2022 márciusában hivatalosan is vége szakadt, pár éve pedig elvégzett egy divattervező iskolát, szóval mi arra tippelnénk, hogy már egészen máshol keresgél.


(via BuzzFeed, Grunge)


A nyitóképen Katie Holmes, Gina Carano és Rob Lowe látható. Forrás: Jemal Countess / Getty Images, Stephen Lovekin / Getty Images és Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images.