Vállalhatatlan filmes jelenetek, amiket MUSZÁJ volt kivágni

Van olyan, hogy egy jelenet túl durvára sikerül vagy ízléstelenre, és olyan is van, hogy közbeszól a való élet, és ezért végzi egy jobb sorsra érdemes jelenet a vágóasztalon. Mindegyikre akad itt példa.

A beavatott (2014 ) – Szemet szemért

Volt a filmtörténetnek egy hosszú, sötét időszaka, amikor mindenki kényszeresen ún. young adult, nehézkes magyar kifejezéssel nagytini filmeket készített, természetesen franchise-ban és több részben gondolkodva. Nyilván az Alkonyat-filmek tehetnek az egészről, de most nem ez a kérdés, hanem az, mit kellett kivágni A beavatott első részéből! Egy szemkiszúrást, ami valóban cseppet sem illik a YA filmek romantikus kalandos hangulatába, ahol a vámpírokból giccses poszterfiúk lehetnek. Itt egy Edward nevű szereplő kapott alvás közben az egyik szemébe egy kenőkést – ami még brutálisabb, mintha egy rendes kés lett volna -, és a Shailene Woodley által játszott Tris lesz az, aki a segítségére siet, és megakadályozza, hogy elvérezzen. Ez egyébként illett Veronica Roth regényeinek eredeti, sötétebb hangulatához, és ez szakítás lett volna a kicsit nyálas YA hagyományokkal, de ezt a stúdió félt bevállalni – inkább a vágóollóhoz nyúltak.

Deadpool 2 (2018 ) - Bébi Hitler

Ma már egy szuperhősfilmnél kötelező a legvégére az ún. crazy credit, a stáblista utánra egy meghökkentő, rendszerint a folytatás felé kacsintó vicces kis jelenet, amolyan utánlövés. Ami igazán kézre áll az amúgy is kényszeresen - de nem minden tehetség nélkül – jópofizó Ryan Reynoldsnak, aki amúgy sem szégyenlős, ha a poénokról és Deadpoolról van szó, aki az ő szerelemgyereke, ha lehet ezt így mondani. A második rész utánlövésében Deadpool visszautazik az időben, hogy eldöntsön egy korábban szigorúan elméleti kérdést, amely így szól: megölnénk-e a kisbaba Hitlert, tudván, hogy ezzel milliók életét mentjük meg? Hát Deadpool nem lacafacázik, kinyírja az icipici Hitlerkét, de szerencsére ma már a tesztvetítés is kötelező a szuperhősfilmeknél, és a tesztközönség nem reagált túl jól erre a jelenetre, így a pici Hitler megmenekült.

Gengszterosztag - Mészárlás a moziban

Nem biztos, hogy alapjáraton jó ötlet egy filmben azt mutatni, hogy egy egész mozi közönségét lekaszabolják, már pedig ez történt a valós eseményeket is feldolgozó filmben. Itt  Los Angeles nem hivatalos uralkodója, a gengszter Mickey Cohen (Sean Penn) rendez vérfürdőt egy filmszínházban, ahol a fegyveresek a vásznon át lövik halomra a közönséget – rém hatásvadász jelenet, és nem is fért bele a filmbe. Történt ugyanis, hogy alig két héttel a film első előzetesének bemutatása során, amiben a mozis vérengzésből is volt egy kis ízelítő, egy James Holmes nevű őrült tüzet nyitott egy kolorádói moziban A sötét lovag – Felemelkedés éjféli premiervetítésén, 12 embert ölve meg és további 70-et megsebesítve. A Gengszterosztagból ezek után úgy eltűnt a mozis lövöldözés, mintha sosem forgatták volna le – pedig leforgatták.

Toy Story - Játékháború 2. – A szereposztó dívány

A film ominózus jelenetében az Aranyásó nevű karakter (az eredeti verzióban Stinky Pete) viselkedik nem megfelelő módon két Barbie babával. A stáblista közben futó, persze csak eljátszott bakiparádé részeként az Aranyásót azon kaphatjuk rajta, hogy két egyforma Barbie-val bájolog a dobozában. „Á, szóval ti egypetéjű ikrek vagytok, és teljesen egyformák? Biztos vagyok benne, hogy tudok adni nektek egy szerepet a következő filmemben” - mondja a kéjenc figura, miközben gyengédnek szánt mozdulattal megérinti az egyik, zavartan kuncogó lány kezét. A résznek mennie kellett, és történet azért is kínos, mert a film társrendezőjét, egyúttal a filmet gyártó Pixar társalapítóját, John Lassetert a Weinstein-botrány kirobbanása után szintén megvádolták azzal, hogy visszaélt a helyzetével, és tolakodóan viselkedett a kollégáival, beosztottjaival.

Robotzsaru (1987 ) – A fejlövés

Van, amikor egy több perces jelenettől kell megválni, és van, amikor egyetlen másodperc kihagyása sok mindent képes megváltoztatni. Persze a vágás rutinfolyamat, ahol ezerszer kurtítanak meg egy jelenetet – a főhős végigmegy a folyosón – rendszerint azért, hogy időt nyerjenek vele és a kész mű feszesebb legyen. Itt másról volt szó: Alex J. Murphy (Peter Weller) rendőrjárőr haláláról, ami így is elég brutálisra sikerül, hiszen szitává lövik az elhagyott gyárépületben, majd fejbe lövi a bandavezér. Csakhogy az eredeti verzióban azt is látjuk, hogyan szakad le Murphy jobb keze az egyik lövéstől, és ami még fontosabb, azt is, ahogy a főgonosz lövése hátul egy darabot a koponyából is kiszakítva távozik. Ez csak egy villanás, de 1987-ben ez iszonyú brutálisnak számított, és egy nagyon részletes fejmodellt csináltak hozzá, de mennie kellett a résznek, hogy megkapják az így is elég kemény R korhatár besorolást – hogy aztán Paul Verhoeven visszacsempéssze a képeket a rendezői változatba.

Amerika Kommandó: Világrendőrség (2004) – A bábszex

Matt Stone és Trey Parker, a South Park alkotói sosem csengettek be a szomszédba egy kis durvaságért és polgárpukkasztásért, és az Amerika Kommandót összesen 9 alkalommal vágatta velük újra a híresen konzervatív és következetlen FCC, vagyis a cenzori feladatokat is betöltő korhatárbizottság. Egy valami borítékolhatóan kiverte náluk a biztosítékot, a valóban túltolt bábszex, amiben a bábok hajlékonyságát is kihasználva tényleg mindent láthatunk. Parkerék azzal védekeztek, hogy minden, amit bábhőseik csinálnak, egy korhatáros filmben is láthatók, de ezek a szereplők bábból vannak és nincs is nemi szervük. A jelenet nagy része ment a kukába, de Amerikában kívül azért kicsit több maradt benne – de a pisi- és kakiszex már itt sem fért bele. A készítők később azzal álltak elő, hogy a bábuszexet csak azért rakták bele, hogy a cenzorok arra figyeljenek, és ne a film többi részére.

Az (2017) - Pennywise és a kisbaba esete

A film kapcsán rendszerint arról szoktak cikkezni, hogy a végső verzióból kimaradt a könyvben elég markánsan szereplő rész, amikor Beverly (Sophia Lillis) odalent a város alatti csatornarendszerben lefekszik a Vesztesek Klubja minden tagjával, hogy megmentse őket. Csakhogy Andy Muschietti rendező tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mindez nem filmesíthető meg, nem menne át a cenzorokon, a gyerekszínészek nem vállalták volna a jelenetet, ami az egész filmet egy más irányba vitte volna el. Egy másik jelenetről van szó, ami még Pennywise előtörténetét színesítette volna: a gonosz bohóc ebben egy kisbabát fogyasztott el, miközben végzett az édesanyjával. Bár a jelenetben az ügyes vágásnak köszönhetően nem mutatták a baba konkrét elfogyasztását, a csontropogás túl vérfagyasztónak bizonyult ahhoz, hogy a rész végül ne kerüljön a filmbe – amiért nagyon hálásak vagyunk.

Predator - A ragadozó (2018) – Egy szexuális ragadozó

Van olyan, hogy egy kellemetlen jelenet nem kerül be a végső verzióba, az azonban ritkább, hogy egy kellemetlen karaktert, esetleg egy kellemetlen színészt vágnak ki teljesen. Ez történt Steve Wilder Striegellel, akinek csak icipici része volt az eredeti verzióban, mint egy ismeretlen pasas, aki elég erőszakosan ráhajt Olivia Munn karakterére, ami elég furcsa szereposztás volt a rendező, Shane Black részéről. Striegel ugyanis Black régi haverja, és a rendezőnek pontosan tudnia kellett, hogy az illető regisztrált szexuális bűnelkövető, aki 6 hónapot ült börtönben, miután a neten próbált elcsábítani egy 14 éves, kiskorú lányt, és azért 6 hónapot ült. Csakhogy a színésznő közvetlen a bemutató előtt megtudta, kit „küldtek rá”, és kiharcolta, hogy a jelenetet és Striegelt úgy ahogy van, kivágják a filmből – a dolog nem tett jót a film marketingjének.

Bosszúállók (2012) - Hátbaszúrás

Egy olyan gigaköltségvetésű szuperhősnek, mint a Bosszúállók, és mint a Marvel moziverzum élet és halál kérdése, hogy milyen korhatárbesorolást kapnak, amiért bizony sok mindenre hajlandóak, ráadásul a felelős szervezet (FCC) elég kiszámíthatatlan ez ügyben. Jelen esetben nem az okozta a problémát, hogy az álnok Loki (Tom Hiddleston) hátba szúrta és megölte – legalábbis átmeneti jelleggel – a hűséges Coulson ügynököt (Clark Gregg), aki a széria egyfajta kabalafigurája. Nem, a sima gyilkosság nem verte ki a biztosítékot, a dologban az volt a zavaró, hogy Loki hátul behatoló pengéje az egész testen átfúrva elő is kibukkant, amit az FCC egyszerűen nem tűrhetett. Na mármost azért ebben az egészben van némi freudi áthallás, de Marveléknak mindössze annyi munkájuk volt a dologgal, hogy az egyik számítógépes animátoruk szépen kisatírozta digitálisan a penge élét, és már folytathatták a szalonképes gyilkolászást.

Kutyaparádé (2019) – Mogyorózás

Ez az ártalmatlan beszélő állatos vígjáték tulajdonképpen a Sandra Bullock-féle Beépített szépség kutyás remake-je, csak szépségkirálynők és jó viccek nélkül. A szépségverseny helyett egy kutyakiállítást kapunk, és ide épül be a harcedzett rendőrségi rottweiler, hogy megmentsen nemzetközi állatkereskedőktől egy pandabébit(???). Apró, de hasznos infó: a kutyakiállításokon valóban megvizsgálják a felvonuló kanok heréit, egy apró érintéssel győződnek meg róla, azok a helyükön vannak-e, nincs rendellenességük, meg ilyenek, és ezt a film is visszaadja, egy poénnal megspékelve. Hősét lecsekkolja az egyik bíró, ő pedig teljesen kiborul ezen – legalábbis az első verzióban, mert a tesztközönségben anyukák is ültek, az amerikai anyukákkal pedig nem lehet cicózni. Olyan masszív tiltakozásba kezdtek, hogy a stúdió fülét farkát visszahúzva hátrált meg – tetszik érteni, ide most betoltunk egy kutyás szóviccet!