Végre kiderült, miért akarta George Lucas annak idején maga rendezni a Star Wars-előzménytrilógiát!

Nem, nem azért mert már 1977-ben is 9 mozifilmben gondolkodott.

Még a május 4-i Star Wars-napon debütált a Disney+ csatornán a Disney Gallery: The Mandalorian című 8 epizódos dokumentumsorozat, ami a nálunk legálisan egyelőre továbbra sem látható fejvadászos széria kulisszái mögé enged bepillantást. Ebben a műsorban megszólal többek között Dave Filoni showrunner, valamint Jon Favreau forgatókönyvíró és Bryce Dallas Howard rendező, de mesélnek a munkájukról maguk a színészek is, Pedro Pascaltól kezdve Gina Caranón át Carl Weathersig.

Ami azonban még ennél is érdekesebb, az az executive producer Kathleen Kennedy mintegy mellékesen elejtett mondandója a Csillagok háborúja-előzménytrilógiáról. Ő ugyanis úgy emlékszik vissza, hogy George Lucas ezeket egyáltalán nem amiatt forgatta le, amit folyton elmondott korábban az interjúiban (a kezdetektől fogva végig 9 egybefüggő filmben gondolkodott és effélék). Hanem azért, mert az Indiana Jones-trilógia alatt végig azon agyalt, milyen lenne megcsinálni a '70-es évekénél sokkal fejlettebb technikai trükkökkel egy Star Wars-trilógiát, és mert egy kicsit féltékeny lett a rendezői székben diadalmasan ücsörgő országos cimborájára, Steven Spielbergre. És Kennedy már csak tudja, hiszen az Indy-filmeknek ő (valamint a férje, Frank Marshall) ugyanúgy a producere volt, ahogy Lucas. A Lucasfilm elnökasszonya konkrétan ezeket mondta a Disney+ műsorában:

Ott voltam azoknál a filmeknél, amelyek a két Star Wars-trilógia között készültek, nevezetesen az Indiana Jones-filmeknél. Nem hiszem, hogy [Lucas] valaha is gondolkodott volna olyasmin, hogy soha többé nem csinál Csillagok háborúja-filmet. Azt hiszem, hogy az Indy alatt az történt, hogy nem ő lett a főrendező. Nem volt annyira benne, mert ez elsősorban Steven [Spielberg] filmje volt.

Majd hozzátette:

Szóval George [Lucas], ugyanúgy, ahogy bármelyik más filmkészítő tette volna, egy idő után bosszankodni kezdett, hogy miért nem ő van ott a fedélzeten, miért nem ő mesél történeteket és forgat filmeket. Aztán ott van a technológia iránt érzett szeretete. Nyilvánvalóan elég sokat költöttünk erre az Indiana Jones-filmekben, de ez mégsem olyan volt, mint a Star Wars, és úgy vélem, minden alkalommal, amikor valamivel előrelendítettük a trükktechnikák fejlődését, bogarat ültettünk George fülébe. Meg akarta nézni, milyen lenne mindez a Csillagok háborújában. 

A folytatást ismerjük: 1999-ben jött a Baljós árnyak, 2002-ben A klónok támadása, 2005-ben pedig A Sith-ek bosszúja, mind Lucas rendezésében. Sajnos azonban pont amiatt ekézik ezeket a filmeket a kritikusok és maguk a rajongók is a mai napig, hogy a CGI-mániás, mindent zöld háttér előtt felvevő író-rendező teljesen alárendelte a látványnak a sztorit és a karaktereket,  így az utóbbiak eléggé sablonosak lettek. Ráadásul az előzménytrilógia speciális effektjei sokkal rosszabbul öregedtek, mint az őstrilógia makettjei és habszivacs szörnyei, amik azért még ma is igencsak jól mutatnak a tévé vagy a laptop képernyőjén. (via Movieweb)