Voldemort megvédte a Harry Potter-könyvek szerzőjét

Ralph Fiennes szerint Rowling nem ultrajobboldali.

A Harry Potter-filmek fő antagonistáját, Voldemort nagyurat alakító Ralph Fiennes is reagált a J. K. Rowlingot ért fenyegetésekre és támadásokra. A színész a New York Timesnak adott interjút új filmje, A menü apropóján, itt tért ki arra, hogy a Harry Potter íróját ért inzultusok “undorítók” és “borzasztók”.

“Rowling ezekben a nagyszerű könyvekben arról ír, hogyan találnak magukra a gyerekek, hogyan válnak felnőtté. Miként lesznek jobb, erősebb és erkölcsösebb emberek. - mondta Fiennes - De megértem, ha valaki dühös azért, amit a nőkről mond, de

ez szerintem nem egy ultrajobboldali, fasiszta álláspont. Annyi történt, hogy egy nő azt mondta, hogy nőnek érzi magát.

Én ezt értem, bár nem vagyok nő”.

 

Rowling az elmúlt években vált a média megosztó személyiségévé, és

számos halálos fenyegetést és gyalázkodó üzenetet kapott,

miután közéleti témákban is megnyilatkozott. 2020 júniusában több Twitter-bejegyzése után a kritikusok “transzellenesnek” nevezték.

Tavaly aktivisták egy csoportja kitett egy fényképet a Twitterre, melyen az írónő háza előtt transzparenseket tartanak, rajta Rowling címével. A skóciai rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, de végül nem emeltek vádat.

 

Forrás: Jeff Spicer / Getty Images

 

Ez év elején ismét rendőrségi intézkedésre került sor, amikor A sátáni versek szerzőjét, Salman Rushdie-t megkéselték, és Rowling kiállt mellette egy tweetben. Egy névtelen Twitter-felhasználó így reagált erre:

“Ne félj, te leszel a következő”.

Fiennes korábban, a New York Times rovatvezetőjének, Maureen Dowdnak adott interjúban az eltörléskultúra kapcsán ezt nyilatkozta: “Az igazságos haragot jogosnak érzem, de sajnos gyakran ostoba is tud lenni, mivel nincsenek árnyalatai.”

(via Variety)