Will Smith bukhatja a Bad Boys 4-et a „pofonbotrány” miatt

A színész lemondott a Filmtudományi Akadémia-tagságáról. Valószínűleg elbúcsúzhat egy ígéretes Netflix-projekttől is.

Tovább dagad a „pofonbotrány”, vagyis annak a sallernek az ügye, amit Will Smith adott a március 27-i Oscar-gálán a ceremónia egyik díjátadójának, Chris Rocknak, miután a komikus Smith felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságán élcelődött (poénjában előre odaadta neki a G.I. Jane 2. főszerepét, holott a színésznő az alopecia areata, azaz foltos hajhullás nevű autoimmun betegségben szenved). Will Smith ugyanis nemrég lemondott az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia-tagságáról, és valószínűleg elbukta a következő néhány kasszasiker-várományos filmes projektjét is.

Will Smith felpofozza Chris Rockot a 2022-es Oscar-gálán. Forrás: Neilson Barnard / Getty Images.


A színész nyilatkozatában „sokkolónak, fájdalmasnak és megbocsáthatatlannak” nevezte tettét, majd közölte, hogy vállalni fog minden további következményt, amit az Akadémia igazgatótanácsa kiszab rá.

Hosszú azoknak a listája, akiket megbántottam. Köztük van Chris [Rock], a családja, sok kedves barátom és a szeretteim, valamint a jelenlévő közönség és az otthon ülő nézők is.”

A sztár azt is elismerte, hogy a tette beárnyékolta a 94. Oscar-gála többi nyertesének örömét.

Elárultam az Akadémia bizalmát. Megfosztottam a többi jelöltet és győztest attól a lehetőségtől, hogy ünnepelhessenek, és megünnepeljék őket a rendkívüli munkájukért.

Összetört a szívem. Vissza akarom adni a rivaldafényt azoknak, akik megérdemlik a figyelmet az eredményeikért, és lehetővé akarom tenni, hogy az Akadémia visszatérjen ahhoz a hihetetlen munkához, amit a filmes kreativitás és művészet támogatása érdekében végez. A változáshoz idő kell, és én elköteleztem magam amellett, hogy elvégzem a munkát annak érdekében, hogy soha többé ne engedjem, hogy az erőszak felülkerekedjen az észérveken.”

A Filmakadémia elnöke, David Rubin közleményben válaszolt Will Smith lemondásra:

Megkaptuk és elfogadtuk Will Smith úr azonnali lemondását a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia-tagságáról. A fegyelmi eljárást lefolytatjuk ellene az Akadémia magatartási normáinak megsértése miatt a következő, április 18-ra tervezett elnökségi ülésünkön.”

Az Akadémia korábban azt közölte, hogy a pofon után arra kérték Will Smith-t, hagyja el az Oscar-ceremóniát, ő azonban ezt visszautasította. A Variety forrásai viszont azt állítják, hogy a szervezet vezetői soha nem kérték hivatalosan a színész távozását. Sőt, Will Packer producer direkt azt kérte, hogy maradjon – igaz, ezt állítólag Chris Rock kérésére mondta, csakhogy a komikus ismerősei tagadják, hogy ilyen kérés elhangzott volna a producer felé.

Jelenleg tehát nagyon kusza történet kering arról, pontosan mi is zajlott a színfalak mögött az Oscar-gálán. Az biztos, hogy Will Smith végül a Dolby Színházban maradt az élőben közvetített pofon után, ahol a Richard királyban nyújtott alakításáért végül elnyerte a legjobb színészi alakítás díját. Érzelmes köszönőbeszédében azzal próbálta igazolni korábbi tettét, hogy „kirohanása ugyanannak az ösztönnek az eredménye volt, ami filmbéli karakterét, Richard Williamst is arra késztette, hogy lányait, Venus Williamst és Serena Williamst a tenisz világában való érvényesülésre ösztökélje”.

Csakhogy az Akadémia egyes tagjainak nem tetszett ez a beszéd, ahogy az sem, hogy Will Smith későn kért bocsánatot Rocktól, ráadásul a díjátadót követően

a történtekre fittyet hányva elment bulizni

a Vanity Fair Oscar-partijára. Smith végül csak a gála másnapján kért hivatalosan elnézést Chris Rocktól, beismerve, hogy a felesége egészségi állapotával kapcsolatos vicc túl sok volt neki.

Will Smith a 2022-es Oscar-gálán. Forrás: Emma McIntyre / Getty Images.


Friss hollywoodi pletykák szerint Will Smith a pofon miatt jó pár jövőbeli filmszerepnek búcsút mondhat. A Netflix máris csendben háttérbe szorította az ő főszereplésével készülő Fast and Loose című projektet (amelyre amúgy is rájár a rúd, mivel a rendező, David Leitch pont az Oscar-gála előtt szállt ki a filmből, hogy idén augusztusban elkezdhesse forgatni Ryan Goslinggal a Fall Guyt a Universal stúdiónak). A film egy gengszterfőnök történetét mesélte volna el, aki egy támadás után amnéziás lesz, ám az emlékeit utólag összerakva rájön, hogy korábban kettős játékot űzött, mint gazdag bűnöző és alulfizetett CIA-ügynök. Egyelőre nem tudni, hogy az óvatoskodó Netflix megpróbálja-e más sztárral és rendezővel elkészíteni a filmet, vagy kukázza az amúgy izgalmas ötletet.

Will Smith legutóbbi munkája az Apple+ Emancipation című, szökevény rabszolgákról szóló drámája volt, ami jelenleg az utómunkálatoknál tart. A streaming szolgáltató eredetileg 2022-es premiert tervezett, de a világsajtót bejáró pofon óta nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, tényleg berakják-e idei kínálatukba a filmet. A Sonynál eközben egy ideje már szó volt arról, hogy jön a Bad Boys 4 (Will Smith már az Oscar-gála előtt megkapott 40 oldalt a forgatókönyvből), ám most befagyasztják az előkészületeket – legalábbis ezt állítja  egy produkcióközeli forrás. Korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, hogy a „pofonbotrány” miatt nehéz időknek néz elébe nemcsak Will Smith, de produceri irodája is, mert a történtek után a hollywoodi filmesek nem akarnak majd együtt dolgozni a Westbrookkal.

 

(via The Hollywood Reporter & Variety)