Mi lesz Will Smith sorsa a pofon után?

Visszaveszi tőle az Oscart a Filmakadémia? Vagy csak nem adhat át díjat a 2023-as gálán? Szóba állnak-e még a történtek után más hollywoodi filmesek Will Smith-ék családi vállalkozásban vitt produceri irodájával?

Tovább gyűrűzik a pofonbotrány, ami azután pattant ki, hogy Will Smith a 94. Oscar-gálán adott egy maflást Chris Rocknak, miután a komikus Jada Pinkett Smith kopaszságán élcelődött (a poénjában előre odaadta neki a G.I. Jane 2 főszerepét, holott a színésznő az alopecia areata, azaz foltos hajhullás nevű autoimmun betegségben szenved). Nem sokkal később Smith elnyerte a legjobb színész Oscar-díját a Richard király című filmmel (amelyben Richard Williamst, a teniszcsillag Williams-nővérek apját alakította), majd a köszönőbeszédében bocsánatot kért a színészkollégáitól a viselkedéséért.

Will Smith felpofozza Chris Rockot a 2022-es Oscar-gálán (forrás: Neilson Barnard/Getty Images)

 

A nagyközönség, valamint az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjai egyaránt azt követelték a gála óta, hogy az Akadémia tegyen lépéseket azon túl is, hogy egy március 28-i közleményben kijelentették: „Az Akadémia elítéli Smith úr tetteit és hivatalos vizsgálatot indít.”

A Filmakadémia tanácsa most a teljes testületet felkérte egy március 30-i ülésére, emellett David Rubin, az Akadémia elnöke, és Dawn Hudson, a grémium vezérigazgatója március 29-én, kedden egy hivatalos levelet küldtek a tagoknak, melyben azt írták, „felháborítónak tartják”, hogy Will Smith „elfogadhatatlan és káros viselkedése beárnyékolta az Oscar-ünnepséget”, valamint az Akadémiának, mint nonprofit szervezetnek, kötelessége egy hivatalos eljárást kezdeményezni a sztár ügyében, ám ez a folyamat akár hetekbe is telhet.

A hivatalos vizsgálatot azután kezdeményezték, hogy az Akadémia tisztségviselői sürgősségi tanácskozást hívtak össze a vasárnapi Oscar-gálán történtek miatt, amikor is Will Smith felment a színpadra, és megpofozta Rockot, miután a komikus viccet csinált Smith feleségéből, Jada Pinkett Smithből. Az Akadémia most azt vizsgálja, hogy a testület magatartási normái, valamint a kaliforniai törvények értelmében szükség lesz-e további lépésekre.

Sid Ganis, a Filmakadémia korábbi elnöke szerint nem a testület dolga, hogy Will Smith-t szankcionálja, hiszen

a két színész két ember, akiknek valódi nézeteltérésük volt egymással. De ez az ő magánügyük, nem az Akadémiáé.

Rutanya Alda, az Akadémia színésztagozatának tagja azonban máshogy látja a történteket:

Szerintem a biztonságiaknak azonnal ki kellett volna kísérniük [Will Smith-t], ahelyett, hogy hagyták volna, hogy ott üljön és elfogadhatatlan szavakkal szidalmazza Chris Rockot. Valaki másnak kellett volna átvennie a díját. Miért kapta meg az engedélyt? Az Akadémia fél a hírességektől? Faragatlan fickó, és azt kívánom, bárcsak ne is szavaztam volna rá. Megváltoztatta az egész este hangvételét. Soha, de soha többé nem szavazok semmire, amiben Will Smith szerepel. Szörnyű példát mutatott a nézőknek, és szégyent hozott az Akadémiára.

A dokumentumfilmes tagozat vezetője, Roger Ross Williams, aki maga is fekete bőrű, és hírhedten kellemetlen tapasztalatai voltak a 2010-es gálán, amikor átvette a legjobb rövid dokumentumfilm díját, igen el van keseredve a történtek miatt:

Nagyon feldúlt vagyok. Sírva fakadtam a történtek után. Ez ugyanis megerősíti a fekete emberekkel kapcsolatos sztereotípiákat, és ez egyszerűen fáj nekem, mert egyesek csak ezt akarják észrevenni. Az ilyesmit máshol kell tisztázni, nem a színpadon!

Egy magát megnevezni nem kívánó, a grémiumban azonban hangadónak számító tag így kommentálta a történeteket a sajtónak:

Nem számít, mit gondolunk Chris Rock viccéről, vagy Will Smith jogáról, hogy »megvédje a feleségét«, ez egy erőszakos támadás volt egy országos televízióban, és nem maradhat büntetlenül. Ha egy komikus, vagy bárki más olyat mond, ami nem tetszik, azért még nem szabad megütni.

Will Smith pofonja természetesen napok óta téma a médiában, az Akadémia tagjain túl 50 centtől kezdve Will Smith édesanyján át Jim Carrey-ig számos híresség kifejtette már a véleményét az ügyről (ezekről bővebben itt és itt írtunk a PORT.hun). Maga Chris Rock ugyan eddig még nem kommentálta a vasárnapi purparlét, a források szerint ő és Will Smith egymás között már megbeszélték a dolgot.

De megszólalt a pofonnal kapcsolatban az a Richard Williams is, akit Will Smith a Richard királyban játszott, és Oscart kapott az alakításáért. Williams fián, Chavoita LeSane sajtószóvivőn keresztül nyilatkozott az NBC Newsnak:

Nem ismerjük a történtek minden részletét. De nem nézhetjük el, hogy bárki is megüsse a másikat, hacsak nem önvédelemből teszi azt.

No de mit tehet a Filmakadémia Smith ügyében? Számos tag, akivel az amerikai sajtó eddig beszélt, úgy vélte, hogy a szervezetnek fel kellene függesztenie a színész tagságát, arra a magatartási kódexre hivatkozva, amelyet az Akadémia Harvey Weinstein szexuális visszaéléseinek leleplezése után vezetett be. Emellett jövőre is ott kellene lennie a ceremónián, hogy végrehajtsa azt az ünnepi hagyományt, hogy az előző év legjobb színésze adja át a legjobb színésznőnek járó díjat.

(forrás: Emma McIntyre/Getty Images)

 

Az interneten sokan azt követelik, hogy vonják vissza Smith Oscarját, de ez szinte biztosan nem fog megtörténni, tekintve, hogy ezt még Harvey Weinstein és Roman Polanski esetében sem tették meg. Ráadásul jelenleg az Akadémiának nincs olyan belső szabályzata, amellyel ténylegesen visszavehetnek egy Oscart. Egy egykori magas rangú akadémiai tag is erről beszélt a sajtónak:

Az Oscart nem lehet elvenni. Ez nem lenne tisztességes. [Will Smith] tagsága megvonható? Talán. Megmondod neki, hogy a jövő évi műsorban nem lehet jelen? Talán. Érdekli vajon őt, hogy ő lesz-e a díjátadó személy vagy sem? Kétlem.

A pofon következményei viszont valószínűleg túl fognak mutatni az Akadémia döntésén és Will Smith 2023-as Oscar-szereplésén is. Januárban ugyanis a Candle Media (az egykori Disney-vezetők, Tom Staggs és Kevin Mayer által irányított szórakoztatóipari holding) 10 százalékos kisebbségi részesedést szerzett Will Smith-ék produkciós cégében, a Westbrook Inc.-ben. Az üzlet, amely egy jól értesült forrás szerint 600 millió dollárra értékelte a Westbrookot, nem kis részben Will Smith sztárstátuszára épült, és a Westbrook minden olyan projektből, amelyben Will Smith és Jada Pinkett Smith szerepel (a Red Table Talktól a mozifilmekig) részesedést kapott.

Mivel Hollywoodban eddig mindenki szívesen dolgozott Smithékkel tévés vagy filmes projektekben, a Westbrook fényes jövője is betonbiztosnak tűnt – egészen az Oscar-gáláig. A pofonbotrány körüli felhajtás viszont szinte biztosan átragad majd Will Smith produkciós cégére is, és könnyen lehet, hogy a Candle Mediával kötött szerződés tartalmaz egy olyan erkölcsi záradékot is, amely ilyen botrányos esetekre fenntart a Candle-nek egy lehetőséget az üzletből való kilépésre (igaz, ha van is ilyen, az üzleti titok).

(via The Hollywood Reporter & Uproxx)