sPORT

A Duna alatt is áthalad a Duplakanyar Futóverseny

A koronavírus-járvány miatti lezárások miatt nem kell mondani, hogy a versenysport mellett a szabadidősport is óriási veszteségeket könyvelt el. Sorra kellett lemondani a futó- és kerékpárversenyeket. Több, mint egy évig a túlélésre rendezkedtek be a szervezők, miközben az amatőr atléták is legfeljebb magányosan róhatták a köröket a parkokban vagy az erdőkben.

Végre feltámadni látszanak a szabadidősport események is. A nyár derekán már ismét volt futóverseny Budapesten és sikeresen megrendezték a hagyományos Balaton-átúszást is.

Szeptember 5-én, a Futókörök Napján az ország 11 pontján lehet majd birtokba venni a futópályákat.

A szervezők tájékoztatója szerint az ingyenes és csaknem egész napos sporteseménnyel a rendszeres sportolás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, egyben kiderül, hogy melyik település lesz a legaktívabb.

Szeptember első vasárnapján Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Szegeden, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlik majd a verseny, délelőtt 10 és este 6 óra között. A versenyközpontok reggel 9-kor nyitnak.

A nap végére kiderül, hogy a programban részt vevő helyszínek közül hol tették meg a legtöbb kilométert a futók.

3 folyó, 2 ország, 3 híd, 1 alagút

Két országot érint, három folyót szel át és a Duna alatt is áthalad a Duplakanyar Futóverseny szeptember 11-én. Még soha nem volt közel dupla maraton hosszúságú futóverseny a Dunakanyarban, és abban is egyedi az esemény, hogy az útvonala egy közműalagúton keresztül a Duna alatt is átvezet.

Katus Attila aerobik-világbajnok, aki a futók rajt előtti bemelegítését fogja levezényelni, arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenynek nemcsak sportértéke van, hanem turisztikai is, hiszen a résztvevők csodálatos természeti környezetben, a Dunakanyarban futhatnak.

“Sok helyen sportoltam már, de a föld alatt még sosem. Fantasztikus élmény lesz, mindenkit arra biztatok, hogy iktassa be az edzésprogramjába és vegyen részt a versenyen” – fűzte hozzá a korábbi aerobik-világbajnok.

A verseny rajtja Verőcén lesz

A 10 órakor induló 76 km-es táv  – amelyen egyéniben és csapatban is lehet indulni –  mezőnye többek között Nagymaros és Zebegény érintésével a szobi vasúti hídon fut át az Ipoly felett Szlovákiába. Innen északi irányba fordulnak a futók és Garamkövesdnél keresztezik a Garamot, majd a Párkány és Esztergom közötti Mária Valéria-hídon érkeznek vissza Magyarországra.

A Duna jobb partján futva érik el Visegrádot, ahol a Duna-menti Regionális Vízmű közműalagútján haladnak át a Duna alatt, majd Nagymarostól a másik parton futnak vissza a verőci célba.

A hosszútáv teljesítése – tekintettel a határátlépésre – védettségi igazolványhoz kötött, figyelembe kell venni a verseny idején aktuális szlovák határátlépési előírásokat.

A rövid távú 12 km-es egyéni verseny mezőnye két részletben, 8.30-kor és 9.30-kor indul Verőcéről, szintén áthalad a Duna alatt, csak ellentétes irányban, a cél pedig Visegrádon lesz.

A nevezési díj a 14 év alattiaknak és a kerékpáros kísérőknek ingyenes, a többieknek 9900 forint.

Aktív Dunakanyar