sPORT

Dán-magyar párharc: egy győzelem, egy döntetlen

A hétvégi magyar-dán kézilabda párharcot egy győzelemmel és egy döntetlennel nyerte meg Magyarország. Az FTC-Rail Cargo Hungaria szombaton Érden játszott döntetlent a Team Esbjerggel, míg Győri Audi ETO KC vcaásnap nyert Gudméban.

A Győri Audi ETO KC 31-26-ra győzött a dán Odense HB vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában.

A vendégek keretéből Faluvégi Dorottya és Crina Pintea hiányzott sérülés miatt.

Csaknem öt percet kellett várni az első gólra, azt követően azonban a magyar válogatott szélsőinek találataival ellépett a vendég ETO (2-5). Althea Reinhardt remekül teljesített az Odense kapujában, erre alapozva csapata csakhamar visszazárkózott egy gólra. Egyenlíteniük csak azért nem sikerült, mert a győri kapuban Silje Solberg is egyre hatékonyabban védett. A pihenő előtti hajrában csökkentették hibáik számát a győriek támadásban, pontosabban céloztak, és egy 4-0-s sorozattal zártak, és a szünetben 16-11-re vezettek.

A második felvonásban egy négyes gólsorozattal már 25-17-re vezetett az ötszörös BL-győztes ETO, és bár az Odense ebből lefaragott három gólt, az ezúttal jobbszélsőt játszó dél-koreai Ju Unhi révén biztosította újabb sikerét a Győr. A házigazdák a második félidőben védekezésben és kapusteljesítményben sem tudták megismételni az első félidő jelentős részében mutatott produkciójukat.

A vendégek legeredményesebb játékosa Ju Unhi és Schatzl Nadine volt hat-hat góllal, Solberg kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez.

A két csapat ötödik egymás elleni BL-meccsén egy döntetlen mellett negyedszer nyert az ETO.

Ambros Martín, a Győr vezetőedzője: „Mindig nagy kihívás az Odense ellen játszani, de összességében jó mérkőzést játszottunk. Élvezték a lányok a játékot és ez látszott. Úgy sikerült minden, ahogy elterveztük. Intenzív mérkőzést játszottunk végig.”

Az ETO rekordot jelentő, immár 61 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban 53 győzelem és nyolc döntetlen a mérlege. A statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele.

Estelle Nze Minko: „Tudtuk, hogy kemény mérkőzésre kell számítanunk Dániában, de úgy gondolom összességben jól teljesítettünk. Fontos volt, hogy jó formában lépjünk pályára és minden lehetőséget kihasználjunk. De nem csak a játék, hanem a hangulat is nagyon jó volt, köszönjük a szurkolóinknak, hogy ide is elkísértek minket.”  

A Ferencváros döntetlent játszott az Esbjerggel

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

A hazaiak keretéből Kovacsics Anikó és Tóth Nikolett, a mindössze tíz mezőnyjátékossal érkezett vendégektől Mette Tranborg, Marit Rösberg Jacobsen és Estavana Polman hiányzott.

Eleinte szorosan alakult az állás, egyik csapat sem tudott egygólosnál nagyobb előnyt kialakítani. A meccs negyedénél egyre többet hibázott az Esbjerg, ezt kihasználva a magyar csapat lendületes támadásokat vezetett és öt percben belül 4-0-s szériát produkált (11-8). 

Első időkérése után agresszívabb védekezésre váltott a dán együttes, és egy négyes gólsorozattal visszavette a vezetést (14-15). A Ferencváros játékán igencsak meglátszott a pihentetés miatt lecserélt német Emily Bölk hiánya.

A szünetben döntetlen volt az állás, és Henny Reistad vezérletével a második félidő elején is remekül tartotta magát az Esbjerg. Az FTC 4-1-es sorozata után kettesével szerezték góljaikat a vendégek, és a meccsen először vezettek két találattal (23-25).

“Ezzel a védekezéssel nem lehet meccset nyerni” – kiabálta Elek Gábor, amikor ismét időt kért

A világbajnok holland Angela Malestein góljaival kétszer is egyenlített az FTC, amelynek kapujában Bíró Blanka bravúrokat mutatott be. Az utolsó percben előbb a vendégek támadhattak, majd a Ferencvárosnak csupán hat másodperce volt, de egyik csapat sem járt sikerrel, így maradt a döntetlen.

A mezőny legeredményesebbje Malestein, illetve Reistad volt, egyformán tíz góllal. A kapusban Bíró Blanka hét, Janurik Kinga három, a túloldalon Rikke Poulsen 11 védést mutatott be.

A két csapat ötödik egymás elleni BL-meccsén két magyar és két dán győzelem után először született döntetlen.

Női kézilabda Bajnokok Ligája 

B csoport, 4. forduló:
 
Odense HB (dán)-Győri Audi ETO KC 26-31 (11-16)
Odense:
 Reinhardt, Thörn (kapusok), Aambakk, Aardahl, Abbingh 4 (2), Bidstrup 3, Housheer 7 (3), Höjlund 2, Ikehara 3,  Iversen 4, Knudsen, Kyndeböl, Larsen, van Wetering 3, Vollebregt.
Győr: Glauser, Leynaud, Solberg (kapusok), Blöhm 3, Brattset Dale 2, Deszpotovics 2, Fodor, Háfra, Hansen 3, Kristiansen, Lukács 2, Nze Minko 2, Oftedal 4, Ryu 6 (2), Schatzl 6. 

Vipers Kristiansand (norvég)-Kastamonu Belediyesi GSK (török) 39-25 (20-11)
CSZKA Moszkva (orosz)-IK Sävehof (svéd) 29-28 (14-11)
Krim Mercator Ljubljana (szlovén)-Metz Handball (francia) 28-29 (17-15)

B-csoport állása: 1. Győr 8 p (+26), 2. Metz 6 p (+12), 3. Vipers 4 p (+12), 4. Odense 4 p (+1), 5. CSZKA 4 p (-2), 6. Krim Mercator 2 p (-6), 7. Sävehof 2 p (-15), 8. Kastamonu 0 p (-14).

A-csoport

FTC-Rail Cargo Hungaria-Team Esbjerg (dán) 31-31 (16-16)
Gól: Angela Malestein 10, Emily Bölk 5,Klujber Katrin 5, Márton Gréta 5, Julia Behnke 3, Alicia Stolle 2, Szöllősi-Zácsik 2, Grbic 1, ill. Henny Reistad 10, Kristine Breistol 7, Michaela Möller 3, Senna Charlotte Solberg-Isaksen 3, Marit Malm Frafjord 2, Jörgensen Myers 2, Ingstad 2, Kaja Kamp Nielsen 1, Türkoglu 1.

Brest Bretagne Handball (francia)-HC Podravka Vegeta (horvát) 35-22 (17-9)
Buducsnoszt BEMAX (montenegrói)-Rosztov-Don (orosz) 19-25 (10-14)
BV Borussia 09 Dortmund (német)-CSM Bucuresti (román) 22-25 (11-12)

A-csoport állása: 1. Rosztov 6 p (+10), 2. FTC 6 p (+7), 3. Esbjerg 5 p (+13), 4. Dortmund 5 p (+5), 5. Brest Bretagne 4 p (+11), 6. Bukarest 4 p (+4), 7. Podravka 2 p (-17), 8. Buducsnoszt 0 p (-33).

A négy győzelemmel álló győriek jövő szombaton a Metz HB otthonában lépnek pályára, a két sikerrel és két döntetlennel rendelkező Ferencváros pedig ugyanazon a napon a szintén francia Brest Bretagne csapatát fogadja Érden.

Forrás: EHF/gyorietokc.hu/MTI