sPORT

Djokovics egyetlen győzelemre a naptári Grand Slamtől

Az első kiemelt Novak Djokovics és a másodikként rangsorolt Danyiil Medvegyev jutott be a férfiak fináléjába az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A nőknél viszont két 19 éves lány játszik a döntőben.

Erre azt is lehetne mondani, hogy le se kellett volna játszani az eddigi 126 mérkőzést, elég lett volna a szerb és az orosz teniszezőt felkérni, hogy játsszák le a finálét.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog, elég csak végignéznünk a két klasszis hat-hat eddigi találkozóját. Danyiil Medvegyev a döntőig mindössze egyetlen játszmát veszített el a holland Botic van de Zandschulp ellen, míg Novak Djokovics már az első fordulóban szettet veszített Holger Vitus Nodskov Rune ellen, tegyük hozzá a dán játékos 16 évvel fiatalabb, mint Novak. 

Djokovics később nagy csatát vívott Kei Nishikori, majd Matteo Berrettini ellen is. A Wimbledon finálé visszavágóján az olasz játékos húzta be az első szettet, ám a következő három játszmában összesen hét játékot nyert meg a szerb klasszis ellen.

Medvegyev két évvel ezelőtt a US Open fináléjában kétszentes hátrányból állt fel, ám végül a döntő játszmában kikapott Rafael Nadaltól. Az idei Ausztrál Open döntőjében pedig éppen Djokovicstól kapott ki három játszmában. Nagy kérdés Medvegyevnek sikerül-e harmadik fináléjában megszerezni első Grand Slam trófeáját?

Fotó: Sarah Stier/Getty Images

 

Persze a szerb játékos – aki elbukott az olimpián – úgy érkezett New Yorkba, hogy idén nyert Melbourne-ben, Párizsban és Wimbledonban is. Djokovics 2015-ben és 2016-ban a nyolc GS-tornán hét döntőt játszott és csak kétszer kapott ki. A szerb teniszező a 2015-ös Roland Garros fináléjában kikapott Stan Warinkától, majd nyert Wimbledonban, a US Openen, 2016-ban az Ausztrál Openen és végül Párizsban is. Két-két alkalommal Roger Federer, illetve Andy Murray volt az “áldozat”. 

Novak Djokovics zsinórban nyert négy GS-tornát, de akkor nem egy naptári éven belül

Djokovics és Alexander Zverev a tokiói olimpia elődöntőjében is emlékezetes meccset vívott egymással. A német teniszező legyőzte Djokovicsot, majd az aranyérmet is megszerezte, ezúttal pedig mintha tartott volna még a tokiói lendülete és övé lett az első játszma.

A 20-szoros GS-bajnok szerb sztár a második szettben átvette az irányítást és gyorsan egyenlített, majd a szemet gyönyörködtető labdamenetekkel tarkított harmadikat is megnyerte. 

A mérkőzésen nem voltak ritkák a hosszú labdamenetek, ebben a játszmában pedig volt egy, mely 53 ütéses volt és több mint egy percig tartott. Az idei torna eddigi leghosszabb menetét Zverev megnyerte ugyan, de a játszmát elveszítette.

A negyedikben a német ismét magára talált és sikerült döntő játszmára kényszerítenie Djokovicot, aki viszont ott már nem kegyelmezett neki, 5:0-ra is vezetett, végül pedig 6:2-es szettel zárta le a 3 óra 38 perces mérkőzést.

Djokovics már csak egy győzelemre van 21. GS-serlegétől, amellyel egyedüli rekorder lenne a férfiaknál, megelőzve a szintén 20-nál tartó Roger Federert és Rafael Nadalt. Ha Flushing Meadowsban is diadalmaskodik, a belgrádi teniszező lehet Rod Laver 1969-es menetelése óta az első, aki egy évben mind a négy nagy verseny trófeáját begyűjti.

1974-ben Jimmy Connors, míg 1988-ban Mars Wilander négyből három tornát nyert meg, ám a Roland Garroson egyikük sem jutott be a fináléba.

„Már csak egy meccs maradt, mindent egy lapra teszek fel” – nyilatkozta a 34 éves klasszis.

Danyiil Medvegyev a 21 éves kanadai Felix Auger-Aliassime ellen lépett pályára a négy között, és három játszmában győzött, sikere ugyanakkor nem volt sima.

A 12. kiemelt kanadai az első szett elvesztése után ugyanis a másodikban sokáig kiválóan játszott, már 5:2-re is vezetett, 5:3-nál pedig az egyenlítésért adogathatott, ám hiába volt két játszmalabdája is, Medvegyev hárított, majd sikerült elnyernie a játékot. A nagy lehetőség elszalasztása megtörte a fiatal kanadait, aki a következő szervagémjét is elbukta, így a szettet is, majd a harmadikban már kevés ellenállást tudott kifejteni.

 

Medvegyev és Djokovics kilencedik alkalommal játszik egymás ellen, az eddigi mérleg: 5-3 Novak javára. A kilenc évvel fiatalabb orosz teniszező csak 2014-ben lett profi játékos, amikor Djokovics már hat Grand Slam-győzelemnél járt.

Medvegyev 2019-ben a Monte Carlo-i negyeddöntőben és a Cincinnati elődöntőben, majd egy évvel később a világbajnokság csoportmérkőzésén is le tudta győzni Djokovicsot.

Legutóbbi találkozójukon a már említett idei Ausztrál Open fináléjában azonban Djokovics nyert 7:5, 6:2, 6:2 arányban. 

2021 Medvegyev-Djokovics GS-döntővel kezdődött és azzal is fog véget érni…

US OPEN

Férfiak, elődöntő:

Novak Djokovics (szerb, 1.) – Alexander Zverev (német, 4.) 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2
Danyiil Medvegyev (orosz, 2.) – Felix Auger-Aliassime (kanadai, 12.) 6:4, 7:5, 6:2

Döntő

Szeptember 12., 22:00

Novak Djokovics (szerb, 1.) – Danyiil Medvegyev (orosz, 2.)

Tinédzserek harca a női döntőben

Tényleg hihetetlen történet, ami az amerikai nyílt teniszbajnokság női mezőnyében történt. A fináléban a világranglista 73. helyén álló Leylah Fernandez és a 150. Emma Raducanu csap össze egymással.

A kanadai lány 2002. szeptember 6-án, míg a brit teniszező november 13-án született. Az Open Era bevezetése óta először jutott be egy Grand Slam torna fináléjába olyan teniszező, aki a selejtezőben kezdte meg a szereplését. Ráadásul Emma Raducanu mind a kilenc mérkőzését két szettben nyerte meg, ami hihetetlen teljesítmény.

Fotó: TPN/Getty Images

 

A brit teniszező amúgy szintén Kanadában született, mint döntőbeli ellenfele: Leylah Fernandez Montreálban, míg Emma Raducanu Torontóban született. Emma édesapja román, míg édesanyja kínai, mindketten a pénzügyi szektorban dolgoztak Kanadában, így ismerkedtek meg. Amikor a lányuk két éves volt, akkor költöztek Angliába, ahol Emma 5 évesen kezdett el teniszezni.

Leylah Fernandez édesapja Jorge ecuadori labdarúgó egyben Leylah teniszedzője is, édesanyja filippínó származású kanadai állampolgár. Leylah húga Bianca Jolie is teniszezik.

Bár Leylah Fernandez “csak” hat mérkőzést nyert meg Flushing Meadows-ban, mégis a kanadai lányok volt nehezebb dolga. Fernandez egyaránt három játszmában győzte le Naomi Osakát (japán, 3), Angelique Kerbert (német, 16.), Jelina Szvitolinát (ukrán, 5.) és Arina Szabalenkát (fehérorosz, 2.) is. 

US Open

Nők, elődöntő:

Emma Raducanu (brit) – Maria Szakkari (görög, 17.) 6:1, 6:4
Leylah Fernandez (kanadai) – Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) 7:6,(3), 4:6, 6:4

Döntő

Szeptember 11., 22:00

Emma Raducanu (brit) – Leylah Fernandez (kanadai)

Forrás: M4 Sport