sPORT

EURO-2020: Anglia Rómából visszatér Londonba

A társházigazda angol válogatott 4-0-ra legyőzte az ukrán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság római negyeddöntőjében. A dán labdarúgó-válogatott az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, a második játékrészben a szépítő csehek igyekeztek, de kiegyenlíteni már nem tudtak.

Huszonegy évvel ezelőtt a régi Wembley-stadionban egy barátságos angol-ukrán mérkőzésen játszott egymás ellen Gareth Southgate és Andrij Sevcsenko. Akkor Anglia Robbie Flower és Tony Adams egy-egy találatával nyert Ukrajna ellen. Huszonegy évvel később, szombat este a római Olimpiai-stadionban ők ketten már, mint szövetségi kapitányok csapatok össze.

Az esélyesebb angol válogatott jószerivel az első végigvitt akciójából gólt szerzett.

A 4. percben Raheem Sterling ugratta ki a két ukrán védő között kilépő Harry Kane-t (Tottenham Hotspur), aki a kapujából kifutó Buscsant megelőzve elrúgta mellette a labdát (1-0).

A korai vezetés birtokában bár többet birtokolta a labdát a szigetországi csapat, de nem volt kezdeményező, az ukránok pedig nem találtak fogást az angolok remekül záró védelmén, így a kapuk nem forogtak veszélyben.

Harry Kane / Forrás: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

A játékrész derekától az angoloknak “félgőzzel” is volt néhány veszélyes akciójuk, az ellenfél csak a szünet előtti utolsó öt percben bátorodott fel valamelyest.

A folytatás két gyors angol góllal kezdődött, amely tulajdonképpen el is döntötte a továbbjutást.

A 46. percben Luke Shaw ívelt középre bal oldali szabadrúgásból, majd Harry Maguire (Manchester United) 5 méterről a jobb sarokba fejelt (2-0).

Négy perccel később Shaw futott el a bal oldalon, a beadását Kane 6 méterről a kapus lábai között fejelte a hálóba (3-0).

A hitehagyott ukránok innentől egyáltalán nem tudták megnehezíteni az angolok dolgát, akik ráadásul egy újabb, immár a harmadik fejes góllal még magabiztosabbá tették az előnyüket.

A 63. percben Mason Mount jobb oldali szögletét követően Jordan Henderson (Liverpool) a jobb alsó sarokba fejelt (4-0).

Anglia összességében könnyedén és megérdemelten jutott a hazai elődöntőbe a fáradt csapat benyomását keltő ukránok ellen.

Dánia Bakuban győzte le Csehországot

Az elmúlt két mérkőzésükön nyolc gólig jutó dánok egy szöglet után már az ötödik percben megszerezték a vezetést, majd ezt követően is veszélyes helyzeteket alakítottak ki.

Az 5. percben egy jobb oldali szöglet egyedül találta Thomas Delaneyt (Borussia Dortmund) a büntetőpont közelében, a középpályás földre fejelt labdája a kapu jobb oldalába pattant (1-0).

A csehek az első húsz perc letelte után kezdtek bátrabban támadni, pontrúgásokból és lövésekből is veszélyeztettek, de Schmeichelnek a szünetig mindössze egyszer kellett nagyot védenie.

Eközben a dán válogatott elsősorban a sikeres kontráiban bízott, egy ilyen végén pedig még a fordulás előtt ismét mattolták Vaclikot.

A 42. percben Joakim Maehle kapott nagyszerű indítást a bal oldalon, jobb külsővel centerezett, Kasper Dolberg (OGC Nice) pedig egyből a kapuba lőtte a tökéletesen érkező beadást (2-0).

A második játékrészt nagy lendülettel kezdték a csehek, Kasper Schmeichelnek az első percben kettőt kellett védenie, nem sokkal később azonban már ő is tehetetlen volt.

 

Kasper Dolberg / Forrás: Getty Image

 

A 49. percben Coufal 30 méterről középre lőtt labdájába Patrik Schick(Bayer Leverkusen) tette bele a lábát, Schmeichel pedig nem tudta védeni a kapu jobb oldalába szálló játékszert (2-1).

A gyors szépítő gól után újfent kiegyenlítetté vált az összecsapás, mindkét együttes előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de újabb gól már nem született így az 1992-ben Európa-bajnok dánok örülhettek a továbbjutásnak.

Az angolok a szerdai elődöntőben a dánokat fogadják a Londonban. A másik ágon, kedden ugyancsak a Wembley Stadionban Olaszország-Spanyolország mérkőzést rendeznek.

Labdarúgó Európa-bajnokság, negyeddöntő:

Anglia-Ukrajna 4-0 (1-0)
Róma, 11 880 néző, v.: Felix Brych (német)
Gól: Kane (4., 50.), Maguire (46.), Henderson (63.)
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw (Trippier, 65.) – Phillips (Belligham, 65.), Rice (Henderson, 57.) – Sancho, Mount, Sterling (Rashford, 65.) – Kane (Calvert-Lewin, 73.)
Ukrajna: Buscsan – Zabarnyi, Krivcov (Cigankov, 35.), Matvijenko – Karavajev, Szidorcsuk (Makarenko, 64.), Saparenko, Zincsenko, Mikolenko – Jarmolenko, Jaremcsuk.

Dánia-Csehország 2-1 (2-0)
Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
Gól: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)
Dánia: Schmeichel – Christensen (Andersen, 81.), Kjaer, Vestergaard – Stryger (Wass, 70.), Höjbjerg, Delaney (Jensen, 81.), Maehle – Damsgaard (Nörgaard, 59.), Dolberg (Poulsen, 59.), Braithwaite.
Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka (Brabec, 65.), Kalas, Boril – Holes (Jankto, 46.), Soucek – Masopust (Krmencik, 46.), Barak, Sevcik (Darida, 80.) – Schick (Vydra, 79.)

Elődöntő

Július 6., kedd:

Olaszország-Spanyolország, London, 21.00

Július 7., szerda:

Anglia-Dánia, London 21.00

Döntő

Július 11., vasárnap, London, Wembley Stadion:
az 1. elődöntő győztese - a 2. elődöntő győztese 21.00

(MTI)