sPORT

EURO-2020: Az utolsó hét csapás!

A labdarúgó Európa-bajnokság lebonyolításából következik, hogy a csoportkör és a nyolcaddöntő után már az Eb 44 mérkőzését lejátszották, és mindössze hét találkozó van hátra. Na, de micsoda hét mérkőzés következik!

A nyolcaddöntők után az is kiderült, hogy az A csoportból Olaszország és Svájc, a B jelű kvartettből Belgium és Dánia, a C csoportból Ukrajna (miközben Hollandia és Ausztria kiesett), a D csoportból Anglia és Csehország, míg az E csoportból csak Spanyolország jutott be a legjobb nyolc közé.

Az igazi kuriózum, hogy az úgynevezett “halálcsoportból” a címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország és Németország sem tudott bejutni a negyeddöntőbe.

A sort a Svájc-Spanyolország mérkőzés nyitja

Készülődnek a svájciak; Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images

 

A két ország válogatottja korábban három világbajnokságon is játszott egymás ellen. 1966-ban 2-1-re nyertek a spanyolok, majd 28 évvel később a washingtoni Robert F. Kennedy stadionban nyolcaddöntőben találkoztak a felek. Spanyolország 3-0-ra nyert, a mérkőzés második találatát a mostani szövetségi kapitány Luis Enrique szerezte.

A 2010-es világbajnokságon a H csoport első mérkőzésén Svájc Gélson Fernandes egyetlen góljával győzte le Spanyolországot. A spanyol válogatott a csoportkör után zsinórban négy mérkőzést nyert meg egyaránt 1-0-ra és így megszerezte a világbajnoki címet.

Legutóbb a Nemzetek Ligájában Spanyolország hazai pályán 1-0-ra nyert Svájc ellen, míg a bázeli visszavágó 1-1-es döntetlennel ért véget.

Steven Zuber 4 gólpassza a legtöbb eddig ezen az Eb-n, a Frankfurt középpályása a svájci gólok több mint felét készítette elő (4/7).

Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány szerint az a csapat fog nyerni, amelyik ellenőrzése alatt tudja tartani ellenfele 16-osát. Arra kérdésre, hogy mi lesz a negyeddöntő kulcsa nem tudott válaszolni. Enrique elmondta, hogy ők szeretnének egy jó mérkőzést játszani a szurkolóik örömére és szeretnének újabb gólokkal bizonyítani.

A nap rangadóján Belgium és Olaszország csap össze

Mindkét gárda négy-négy győzelemmel érkezett a bajor fővárosba, igaz Olaszország Londonban hosszabbításra kényszerült Ausztria ellen.

Készülnek az olaszok; Fotó: Marcio Machado/Getty Images

 

Nagy kérdés, hogy az Európa-bajnokság két legveszélyesebben támadó együttese mire megy egymással. A selejtezőket is beleszámítva mindkét csapat zsinórban 14-14 Eb-mérkőzést nyert meg.

A belgáknál a sérült Kevin De Bruyne és Eden Hazard is már jobb állapotban van, ám Roberto Martinez szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az utolsó pillanatig várni fog a döntéssel, hogy ők a kezdőben vagy a kispadon kapjanak helyet.

Giorgio Chiellini ismét harca kész. A 36 éves hátvédet két hete, a Svájc ellen 3-0-ra megnyert második fordulós találkozó 24. percében kellett lecserélni combsérülés miatt. Azóta nem játszott, Acerbi helyettesítette, aki így várhatóan újra kispadra szorul.

Roberto Mancini az olaszok szövetségi kapitánya szerint ezen az Európa-bajnokságon nincs könnyű mérkőzés. “Belgium az egyik legjobb csapat a világon, de mi is tisztában vagyunk erősségeinkkel és gyengeségeinkkel egyaránt.”

Talán éppen ez a Belgium-Olaszország összecsapás lehetett volna az Európa-bajnokság döntője, ám a sors, illetve az irányított menetrend már a legjobb nyolc között összehozta ezt a két csapatot.

Negyeddöntő

Július 2., péntek
18:00, Svájc – Spanyolország
21:00, Belgium – Olaszország

Július 3., szombat
18:00, Csehország – Dánia
21:00, Ukrajna – Anglia