sPORT

Karim Benzema Madrid királya

A labdarúgó Bajnokok Ligájában rendszerint tavaszra maradnak a nagy izgalmak. A legjobb 16 között már nem lehet taktikázni, ráadásul a korábban előnyt jelentő idegenbeli gól sem ér már többet, mint a hazai találat.

Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott a Santiago Bérnabeu Stadionban, egy hajszálnyival azonban a PSG tűnt veszélyesebbnek, gólhelyzete is több volt a francia együttesnek, mint vendéglátójának. 

A 39. percben Neymar a saját térfeléről indította a jó ütemben induló Kylian Mbappét, aki 14 méterről kilőtte a rövid alsó sarkot, s ezzel az összesítést tekintve megduplázta a párizsiak előnyét.

A szünet után folytatódott a kiélezett küzdelem, a Realnak azonban már láthatóan jóval sietősebb volt, így a hazaiak igyekeztek “megnyomni” a második félidő elejét. A támadások kulcsfigurájává Karim Benzema lépett elő, aki előbb a PSG kapusát támadta le agresszívan, és a labdaszerzése után gólt is szerzett, 15 perccel később pedig Luka Modric nagyszerű egyéni alakítása és gólpassza után talált be újfent.

Forrás: John Berry/Getty Images

 

Benzema olyannyira belelendült a játékba, hogy két perc múlva saját maga és csapata harmadik gólját is megszerezte: a párizsiak védelmi hibáját kihasználva jobb külsővel lőtt tizenöt méterről Gianluigi Donnarumma kapujának bal alsó sarkába.

A rövid idő alatt bekapott gólok teljesen összezavarták a Paris Saint-Germaint, amely a lefújásig még két szabadrúgással próbált veszélyeztetni, végül azonban búcsúzni kényszerült a folytatástól. 

„Szükségünk volt a közönségre, őket illeti ez a győzelem. Nagyon nehéz meccsünk volt, de a legvégéig nyomtuk, és megérdemelt győzelmet arattunk. Kikaptunk az első meccsen, majd most is hátrányba kerültünk, de a nézők a meccs végéig hajtottak bennünket”

– idézte a Marca a mesterhármast jegyző francia támadót, akit első góljáról is kérdezték, amelynél Gianluigi Donnarumma jókorát hibázott, illetve…

„Nem hiba volt, hanem letámadás az egész csapattól. Ilyen presszinggel bárkit meg tudunk verni, mindenki a helyén volt” – fogalmazott Karim Benzema a 3-1-es Real-győzelemmel végződő madridi visszavágó után.

Carlo Ancelotti is nagy mosollyal az arcán nyilatkozott

“Egy nagyon nehéz, komplikált meccset nyertünk meg, pláne Mbappé gólja után. Próbáltuk magasan letámadni őket, amit edzésen is gyakoroltunk, és összejött az első gólnál, utána pedig a nézők toltak minket egyre előrébb. Energikusan kezdtünk, de aztán szenvedtünk a letámadásuk miatt. Kockázatot vállaltunk azzal, hogy egy az egyben fogtuk Mbappét. Az első találatunk megváltoztatta a stadion hangulatát, az utolsó fél óra lenyűgöző volt”

– így az olasz mester, aki (akárcsak Pep Guardiola) 12. alkalommal jutott csapatával BL-negyeddöntővel, amivel beérte Alex Fergusont.

„Egy órán át jobbak voltunk a Realnál, de az első góljuk mindent megváltoztatott – értékelt a Canal+-nak a vendégek mestere, Mauricio Pochettino. – Utána több nagy hibát is elkövettünk, sajnos nem mondhatjuk, hogy nem így volt. A legrosszabb az egészben, hogy mi voltunk a jobbak, de az utolsó tíz percben elbuktuk a párharcot.”

Az argentin szakember hozzátette, igazságtalannak tartja a játékvezető az egyenlítő gólnál hozott döntését, szerinte ugyanis Benzema szabálytalankodott Donnarummával szemben, azon pedig még inkább csodálkozik, hogy a videobíró sem változtatta meg az ítéletet.

Forrás: Alvaro Medranda/Eurasia Sport Images/Getty Images

 

„Lehetetlen nem beszélni a játékvezető hibájáról. Nehéz elfogadni és nem fogjuk megbocsátani. Hihetetlen, hogy ilyen megtörténhet 2022-ben.”

Thibaut Courtois, a Real Madrid belga kapusa nem kertelt: meglátása szerint a francia támadó jobb, mint a kedden mesterhármast jegyző Bayern-klasszis, Robert Lewandowski.

„Karim Benzema a világ legjobb kilencese. Lewandowski is három gólt lőtt, de abból kettő büntető volt… Ma Benzema megmutatta, hogy miért is kellene magasabban végeznie az idei Aranylabda-szavazáson. Karim folyamatosan futott és harcolt, még akkor is, amikor sántított!”

A francia csatár éppen egy francia csapatot semmisített meg

Amióta tudjuk, hogy az idei Bajnokok Ligája döntő nem Szentpéterváron, hanem Párizsban lesz minden szem a PSG szereplésére irányult. Bár a finálét nem a Parc de Princesben, hanem a Stade de France-ban rendezik, mégis a Paris Saint-Germain “hazai pályán” játszhatott volna a döntőben.

A PSG évek óta ostromolja a csúcsot, ám a végső siker továbbra is várat magára. 2013-ban a párizsi gárda sikerrel vette a nyolcaddöntőt a Valencia idegenbeli legyőzősővel, ám a legjobb nyolc között a Barcelona 2-2-et ért el Párizsban, majd a visszavágón 1-1-es döntetlen után idegenben lőtt több góllal a Barcelona lépett tovább. A visszavágón az argentin Javier Pastore juttatta vezetéshez a PSG-t, ám a 71. percben Pedro Rodriguez kiegyenlített.

Egy évvel később a franciák 6-1-es összesítéssel kiütötték a Bayer Leverkusent, majd a negyeddöntőben a Chelsea-vel szemben ismét az idegenbeli több gól pecsételte meg a PSG sorsát. Az első találkozón 3-1-re nyert Laurent Blanc együttese, ám a visszavágón a londoniak nyertek 2-0-ra. A 87. percben a szenegáli Demba Ba szerezte a továbbjutást érő találatot, igaz a továbbjutás szempontjából sorsdöntő gólt Eden Hazard tizenegyesből szerezte Párizsban.

2015-ben azonban visszavágtak a franciák

Ezúttal már a nyolcaddöntőben találkozott össze a PSG és a Chelsea. A párizsi 1-1-es döntetlen után a Stamford Bridge-en csak az utolsó tíz percben született egy-egy találat. A hosszabbításban előbb Eden Hazard volt eredményes tizenegyesből, végül a 114. percben Thiago Silva állította be a 2-2-es végeredményt, egyben továbbjuttatta a PSG-t.

A negyeddöntőben a Barcelona kettős győzelemmel ejtette ki a franciákat, Neymar összesen háromszor vette be a franciák kapuját.

2016-ban a nyolcaddöntőben rendeztek ismét Chelsea – PSG összecsapást, ezúttal a franciák két 2-1-es győzelemmel jutottak tovább. Zlatan Ibrahimovic mindkét találkozón szerzett gólt.

A negyeddöntőben a Manchester City állt bosszút, a 2-2-es párizsi dönteten után az Etihad-stadionban Kevin de Bruyne egyetlen találatával nyertek a hazaiak.

2017-ben ismét a Barcelona ütötte ki a PSG-t, pedig az első találkozón 4-0-ra nyertek a franciák, ám a visszavágón 6-1-re győzött az FCB. Három hazai gól után Edison Cavani a 60. percben szépített és ekkor 4-4-es döntetlen mellett idegenbeli góllal a PSG állt továbbjutásra. A hajrában azonban Neymar duplázott, majd Sergi Roberto állította be a 6-1-es végeredményt.

2018-ban a Real Madrid állta a franciák útját. A spanyolok odahaza 3-1-re, míg Páriszban 2-1-re nyertek. Cristiano Ronaldo összesen három gólt szerzett.

2019-ben ismét az a bizonyos “idegenben lőtt több gól” volt a Paris Saint-Germain veszte. A nyolcaddöntő első mérkőzésén az Old Traffordon nyert 2-0-ra a PSG, ám a párizsi visszavágón Romelo Lukaku már a 2. percben gólt szerzett, majd Bernat egyenlítése után ismét a belga csatár volt eredményes (1-2). A franciák egészen a 93. percig továbbjutásra álltak, ám végül Marcus Rashford büntetőből lőtte tovább az MU-t.

2020-ban végre minden összejött a Paris Saint Germainnek

A csoportküzdelmek során a PSG öt győzelem mellett csak Madridban hagyott ott két pontot. Azon a találkozón Karim Benzema duplázott honfitársai ellen.

Az egyenes kieséses szakaszban a Paris Saint-Germain még a pandémia kitörése előtt 3-2-es összesítéssel búcsúztatta a Borussia Dortmundot.

Az egy-egy mérkőzéses negyed- és elődöntőkre augusztusban Portugáliában került sor. A PSG előbb az Atalantát győzte le 2-1-re úgy, hogy Marquinhos és Choupo-Moting a 90. és a 93. percben szereztek gólt.

A franciák az elődöntőben 3-1-e nyertek az RB Leipzig ellen, ám a lisszaboni fináléban már nem tudtak gólt szerezni. A Bayern München Kingsley Coman egyetlen találatával nyert Thomas Tuchel együttesével szemben.

Tavaly a PSG 5-2-es összesítéssel kiütötte a Barcelonát, majd a franciák visszavágtak a Bayern Münchennek is. A PSG Münchenben nyert 3-2-re, majd odahaza kaptak ki egy góllal, ám az akkor még érvényben lévő idegenben szerzett több gól a párizsiakat juttatta tovább.

Az elődöntőben azonban a Manchester City kétszer is legyőzte a Paris Saint-Germaint.

A mostani búcsú után újabb egy évet kell várni, hogy a PSG végre ismét bejusson a Bajnokok Ligája fináléjába, amit 2023. június 10-én a müncheni Allianz Arénában rendeznek meg.

UEFA Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő

Real Madrid – Paris Saint-Germain 3-1 (0-1)
Gól:
 Karim Benzema (61., 76., 78.), ill. Kylian Mbappé (39.)

Továbbjutott 3-2-es összesítéssel a Real Madrid.

Manchester City – Sporting CP 0-0

Továbbjutott 5-0-ás összesítéssel a Manchester City.

Bayern München – Red Bull Salzburg 7-1 (4-0)
Gól:
 Robert Lewandowski (12., 21., mindkettőt 11-esből, 23.), Serge Gnabry (31.), Thomas Müller (54., 83.), Leroy Sané (85.), ill. M. Kjærgaard (70.)

Továbbjutott 8-2-es összesítéssel a Bayern München.

Liverpool – Internazionale 0-1 (0-0)
Gól:
 Lautaro Martinez (61.)
Kiállítva: A. Sánchez (63., Inter)

Továbbjutott 2-1-es összesítéssel a Liverpool.

Március 15., kedd

21:00, Ajax Amsterdam – Benfica (2-2)
21:00, Manchester United – Atlético Madrid (1-1)

Március 16., szerda

21:00, Lille OSC – Chelsea (0-2)
21:00, Juventus – Villarreal (1-1)

Forrás: M4 Sport/UEFA