sPORT

Kiesett Franciaország és Horvátország is

Két szenzációs mérkőzést játszottak hétfőn a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Koppenhágában nyolc gólt, közte egy óriás potya öngól láthatott a nagyérdemű, míg Bukarestben hat gól, egy kimaradt tizenegyes és egy büntetőpárbaj került terítékre. A nap végére kiderült, hogy a 2018-as világbajnoki döntő mindkét résztvevője búcsúzni kényszerült a kontinensviadaltól.

Előzetesen már sajnálhattuk, hogy a horvát, francia, spanyol trióból csak egy csapat juthat be a legjobb négy közé, éppen ezért nagy várakozás előzte meg a horvát-spanyol párharcot.

A koppenhágai Parken-stadionban, a 16. perc legelején aztán Koke közvetlen közelről Dominik Livakovic lábát találta telibe, majd Alvaro Morata fejelt a kapusba.

A 20. percben Pedri – aki 18 évesen és 215 naposan minden idők legfiatalabb, egyenes kieséses Eb-meccsen pályára lépő játékosa lettközel a félpályától hazarúgta a labdát Unai Simónnak, aki 15 méterre a kapujától nem tudta azt lekezelni, a játékszer így begurult az üresen maradt hálóba (0-1).

Fotó: Luka Stanzl/Pixsell/MB Media/Getty Images

 

Ritkán látható óriási potyagól volt ez a spanyol kapus részéről. A horvát kapuban Livakovic hiába mutatott be több bravúrt is, Sarabia még az első félidőben bevette a hálóját.

A 38. percben Livakovic bravúros védése a tizenegyespont környékére ment, a berobbanó Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain) pedig az elmélázó horvát védők között nagy erővel lőtt a kapuba (1-1).

A fordulás után sem változott jelentősen a mérkőzés képe, jobbára Luis Enrique csapatánál volt a labda, egy szép akció végén pedig megszerezte a vezetést.

Az 57. percben egy szépen felépített spanyol akció végén Ferran Torres passzolt középre bal oldalról, majdnem az alapvonaltól, középen César Azpilicueta (Chelsea) szépen előzte meg Gvardiolt és fejelt öt méterről gólt (2-1).

Tíz perccel később Gvardiol közeli lövésénél Simónnak bravúrra volt szüksége, hogy megőrizze kapuját az újabb góltól.

A 77. percben a horvátok ivószünet utáni figyelmetlenségét kihasználva Pau Torres adott egy 50 méteres keresztlabdát a jobb oldalon meginduló Ferran Torresnek (Manchester City), aki testtel elvitte a labdát Gvardiol mellett, majd hét méterről laposan a hosszú sarokba lőtt (3-1).

Ekkor eldőlni látszott a mérkőzés és egyben a továbbjutás sorsa. A vb-ezüstérmes azonban nem adta fel, egy közelről begyötört találattal az utolsó öt percre ismét izgalmassá tette a mérkőzést.

A 85. percben Luka Modric húzott el a jobb oldalon, majd a középre tett labdáját óriási, kapu előtti kavarodást követően Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)  rúgta közvetlen közelről a kapuba (3-2).

A 92. percben Orsic bal oldali, hajszálpontos beadását a Pau Torres elé berobbanó Mario Pasalic (Atalanta) fejelte az öt és felesről Simón kapujába (3-3).

Luis Enrique korábbi cseréi bár felfrissítették a spanyol válogatottat, ám nem tudták elkerülni a horvát egyenlítést. A hosszabbításban azonban nagyon jól jött Dani Olmo, Pau Torres, Jordi Alba, Fabián Ruiz és Ferran Torres frissesége.

A 100. percben Olmo jobb oldali beadását Brekalo “nézte el”, a mögötte a kaputól hét méterre álló Alvaro Moratának (Juventus) lekezelni is volt ideje a labdát, amit aztán ballal, nagy erővel Livakovic feje fölött, a rövid saroknál lőtt a hálóba (4-3).

Három perccel később Olmo ezúttal laposan adott középre jobbról, az oldalvonal mellől, most Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) érkezett, és bár Livakovic beleért a közelről, két védő között leadott lövésbe, hárítani nem tudott (5-3).

Büntetők Bukarestben

A francia labdarúgó válogatott számára München és Budapest után a román főváros lett a végállomás. Svájc egy Baku-Róma-Baku útvonal után kötött ki Bukarestben.

Fotó: Marcio Machado/Getty Images

 

Első félidei kaput eltaláló lövésével meglepetésre szerzett korai vezetést Svájc.

A 15. percben bal oldali centerzés után Haris Seferovic (Benfica) ugrott a levegőbe, és hét méterről a kapuba fejelt (1-0).

A világbajnok meddő mezőnyfölénye ellenére a szünetig nem találta el a kaput.

Az 54. percben Pavard csúszott be a 16-os oldalvonalánál, és elkaszálta Zuber lábát. Videobírós elemzés után a játékvezető büntetőt ítélt, Hugo Lloris azonban megfogta Rodriguez jobb alsóba tartó büntetőjét.

Három perccel később Kylian Mbappé ugratta ki a védők közül Karim Benzemát (Real Madrid), aki maga mögül bravúros mozdulattal előre húzta a labdát, majd magabiztosan értékesítette a ziccert (1-1).

Az 59. percben Mbappé és Griezmann szép kényszerítőzése után utóbbi löbbölt a túlsó kapufához, az üresen érkező Benzema pedig közelről fejjel volt eredményes (1-2).

A Real Madrid csatára lényegében két percen belül fordított, majd megvillant Pogba is.

A 75. percben Paul Pogba (Manchester United) a svájci kapuval szemben csapott le egy blokkról lepattanó labdára, megtolta, majd 23 méterről a bal felsőbe tekert (1-3).

Ekkor úgy tűnt végleg eldőlt minden és Svájc repülhet haza Bukarestből, ám Vladimir Petkovic szövetségi kapitány csapata nem adta meg magát. Mario Gavranovic és Kevin Mbabu becserélése után beszállt a játékba Chrsitian Fassnacht és Ruben Vargas is.

A 81. percben jobb oldali svájci támadás végén az ötösre jó ütemben berobbanó Seferovic fejelt a francia kapuba (2-3). Ezt a gólpasszt Mbabu szállította.

A 90. percben Mario Gavranovic (Dinamo Zahreb) kapott labdát Granit Xhakától 19 méterre a francia kaputól, egy csellel elfektette a védőjét, majd a jobb alsó sarokba lőtt (3-3).

A rendes játékidő ráadásában Kingsley Coman a kapufát találta el, így következhetett a hosszabbítás.

A nap érdekesége, hogy két mérkőzésen 14 gól született, közte egy öngól, míg a rendes játékidőben kimaradt egy tizenegyes. Végül a bukaresti büntetőpárbajban kilenc remek ítéletvégrehajtó után Kylian Mbappé fél magas, a kapu jobb oldalába tartó lövését a jobbra elvetődő Yann Sommer belkezével ütötte oldalra.

Így a svájciak készülhetnek a negyeddöntőre, ahol pénteken a spanyolokkal mérkőznek meg Szentpétervárott.

Fotó: Marcio Machado/Getty Images

 

Hétfőn a duplázó Karim Benzema (Real Madrid) és Haris Seferovic (Benfoca) mellett érdemes megjegyezni, hogy a két találkozón két Dinamo Zagreb játékos is szerzett egy-egy gólt. Koppenhágában Mislav Orsic volt eredményes, míg Bukarestben Mario Gavranovic vette be a francia kaput.

Kedden este hatkor következik az angol-német örökrangadó a Wembley-stadionban

A hazai pályán játszó angolok úgy jutottak be a legjobb 16 közé, hogy három mérkőzésen, 270 perc alatt egyetlen gól sem kaptak, igaz ők is csak kettőt lőttek. Mindkét találatot Raheem Sterling szerezte.

Az örök rivális Németország sem dicsekedhet, hiszen a franciáktól elszenvedett vereség után a Nationalelf legyőzte Portugáliát, ám nem bírt Magyarországgal. A három mérkőzésen bekapott öt gól intő jel lehet Joachim Löw együttesének.

Anglia és Németország legutóbbi Európa-bajnoki mérkőzésén 1996-ban, a londoni Wembley-stadionban az idén elhunyt Puhl Sándor fújta a sípot. A kontinensviadal elődöntőjében Alan Shearer már a 3. percben bevette Andreas Köpke kapuját, majd negyedórán belül Stefan Kuntz egyenlített ki, majd 104 percen keresztül nem született újabb találat. A büntetőpárbaj végén az a Gareth Southgate hibázott, aki jelenleg az angolok szövetségi kapitánya.

Négy évvel később ismét Shearer volt eredményes a németek ellen, ám később a románoktól elszenvedett vereség után az angolok utazhattak haza.

Anglia és Németország legutolsó tétmérkőzésén, 11 évvel ezelőtt Dél-Afrikában 4-1-re nyert a Nationalelf. Miroslav Klose és Lukas Podolski egy-egy találata után még Matthew Upson szépített, ám a második félidő derekán Thomas Müller duplája megpecsételte a “három oroszlánosok” sorsát. A negyeddöntőbe jutott németek később Spanyolország ellen véreztek el.

Friss hír, hogy Harry Kane csatlakozik Manuel Neuerhez és kedden az angol csapatkapitány is szivárvány színű karszalaggal lép pályára a Wembley-stadionban.

Az idei Európa-bajnokságon a nyolcaddöntők sorát a Svédország-Ukrajna találkozó zárja. A svédek a csoportból egy döntetlennel és két győzelemmel, míg az ukránok egy győzelemmel és két vereséggel jutottak tovább.

A két gárda kilenc évvel ezelőtt Kijevben csapott össze, a svédek legendás játékosa Zlatan Ibrahimovic az 52. percben vette be Andrij Pjatov kapuját, ám Andrij Sevcsenko duplájával hat percen belül fordított Ukrajna. Rossz hír az ukrán szurkolóknak, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány Sevcsenko kedd este nem tud beszállni a játékba a glasgow-i Hampden Parkban.

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Spanyolország-Horvátország 5-3 (1-1, 3-3, 5-3) – hosszabbítás után
Koppenhága, 22 771 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
Gól: Sarabia (38.), Azpilicueta (57.), F. Torres (77.), Morata (100.), Oyarzabal (103.), illetve Pedri (20., öngól), Orsic (85.), Pasalic (90+2.)
Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Eric Garcia (P. Torres, 71.), Laporte, Gaya (Jordi Alba, 77.) – Koke (Fabián Ruiz, 78.), Busquets (Rodri, 101.), Pedri – F. Torres (Oyarzabal, 88.), Morata, Sarabia (Olmo, 71.)
Horvátország: Livakovic – Juranovic (Brekalo, 73.), Vida, Caleta-Car, Gvardiol – Modric (Ivanusec, 114.), Brozovic, Kovacic (Budimir, 79.) – Vlasic (Pasalic, 79.), Petkovic (Kramaric, 46.), Rebic (Orsic, 67.)

Svájc-Franciaország 3-3 (1-0, 3-3, 3-3) – tizenegyesekkel: 5-4
Bukarest, Nemzeti Stadion, 22 642 néző, v.: Fernando Andres Rapallini (argentin)
Gól: Seferovic (15., 81.), Gavranovic (90.), illetve Benzema (57., 59.), Pogba (75.)
Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez (Mehmedi, 87.) – Widmer (Mbabu, 73.), Freuler, Xhaka, Zuber (Fassnacht, 79.) – Shaqiri (Gavranovic, 73.) – Seferovic (Schär, 97.), Embolo (Vargas, 79.)
Franciaország: Lloris – Varane, Lenglet (Coman, 46.; Thuram, 111.), Kimpembe – Pavard, Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann (Sissoko, 88.) – Benzema (Giroud, 94.), Mbappé.

Június 29., kedd

18:00, Anglia – Németország
21:00, Svédország – Ukrajna

Negyeddöntő

Július 2., péntek
18:00, Svájc – Spanyolország
21:00, Belgium – Olaszország

Július 3., szombat
18:00, Csehország – Dánia