sPORT

Lothar Matthäus húzta ki a németeket a spanyolok mellé

Bár három hely még nem kelt el a katari labdarúgó-világbajnokságon, a FIFA megtartotta a csoportbeosztás sorsolását. Izgalmas, hogy azonos csoportba került Németország és Spanyolország. Visszatekintés és elemzés.

Európában a skót-ukrán meccset az ukrajnai háborús helyzet miatt júniusra halasztották, s ennek a párharcnak a győztese majd Walesszel játszik a vb-szereplésért.

Az interkontinentális selejtezőkben Peru ellenfele az Ausztrália-Egyesült Arab Emírségek párharc győztese lesz, míg Új-Zéland az amerikai térség negyedik helyezettjével, az Egyesült Államokat az utolsó meccsen 2-0-ra legyőző Costa Ricával vív ki-ki meccset.

A E csoportba Spanyolország és Németország mellé Japán került, a negyedik résztvevő az Új-Zéland – Peru interkontinentális párharcból kerül ki.

“Spanyolország, ez aztán ütős. Erről majd beszélnem kell Lotharral”

– mondta Hansi Flick, a német válogatott szövetségi kapitánya arra utalva, hogy a második kalapból Lothar Matthäus húzta ki a németeket a spanyolok mellé.

"Ez egy izgalmas és érdekes csoport, nem annyira egyszerű a feladat. De nagy céljaink vannak, meg kell oldanunk, hogy továbbjussunk. Itt nem lehet könnyű csoportot kapni, mindegyik csapatnak megvan a maga különlegessége. Boldogok vagyunk, a kezdetektől élesnek kell lennünk, olyan messzire akarunk jutni, amennyire csak lehet, leginkább a döntőig” – tette hozzá a német szakvezető.

„Könnyű, nem? Könnyű! A németekkel? Haha” – reagált Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya a csoportra, majd komolyra fordítva azzal folytatta, hogy ez egy nagyszerű csoport nagyszerű ellenféllel.

„Élvezni fogjuk, hiszen ez egy világbajnokság, és ilyenen nem gyakran játszik az ember.”

A vb csoportkörében naponta négy mérkőzést játszanak, és 12 napon át tart a küzdelem, minden csoportból az első két helyezett jut a nyolcaddöntőbe. A tornát öt város nyolc stadionjában bonyolítják le, a fináléra december 18-án kerül sor.

 

Forrás: Mohammad Karamali/vi/DeFodi Images via Getty Images

 

A hagyományoktól eltérően az első napon, november 21-én Hollandia játssza Szenegál labdarúgó-válogatottjával a világbajnokság nyitómérkőzését.

November 24-én rendezik a Brazília-Szerbia találkozót

Az oroszországi világbajnokságon Brazília 2-0-ra nyert a szerbek ellen, Paulinho és Thiago Silva vette be Vladimir Sztojkovics kapuját Moszkvában.

Szerbia felkészülési mérkőzésen 1-0-ra nyert Budapesten, majd három góllal kikaptak Dániában. Brazília utolsó három vb-selejtezőjét egyaránt 4-0-ra nyerte meg. Utoljára az Ecuadori elix Torres tudott gólt szerezni Brazília ellen. A brazilok legutóbb a Copa America tavalyi fináléjában kaptak ki Argentínától.

November 26-án Argentína és Mexikó vív egymással rangadót, ugyanezen a napon kerül sor a Franciaország-Dánia találkozóra.

A moszkvai Luzsnyiki-stadionban 2018-ban 0-0-ás döntetlent játszottak egymással a franciák és a dánok.

A két gárda a Nemzetek Ligájában is azonos csoportban szerepel, így a világbajnokságig kétszer játszanak egymás ellen. Június 3-án a Saint-Denis-ben Franciaország lesz a házigazda, a visszavágót szeptember 25-én rendezik Dániában.

Argentína és Mexikó már az első világbajnokságon meccselt egymással

1930-ban Montevideóban Argentína nyert 6-3-ra. A 2007-es Copa America elődöntőjében Venezuelában 3-0-ra győztek az argentínok, 15 évvel ezelőtt Gabriel Heinze és Juan Roman Riquelme mellett Lionel Messi szerzett gólt.

Három évvel később a Dél-Afrika-i világbajnokságon Gonzalo Higuain találata mellett Carlos Tevez duplázott, a mexikóiaik szépítő találatát Javier Hernández szerezte.

Talán a C csoport a legerősebb, hiszen Argentína és Mexikó mellett ide kapott besorolást Szaúd-Arábia mellett Lengyelország is.

November 27-én lesz a Spanyolország-Németország összecsapás

Az 1966-os világbajnokságon Németország 2-1-re nyert a spanyolok ellen Birminghamben, a győztes gólt Uwe Seeler szerezte a 82. percben.

Az 1982-es vébén Madridban Spanyolország volt a házigazda, ám a németek borsot törtek a vendéglátók orra alá. A második játékrész derekán Pierre Littbarski és Klaus Fischer is bevette Arconada kapuját. A hajrában Jesús Zamora már csak szépíteni tudott.

Tizenkét évvel később Chicagóban (USA World Cup) 1-1-es döntetlenre végeztek a felek, Goikoetxea találatára Jürgen Klinsmann válaszolt.

2008-ban az Európa-bajnokság fináléjában, míg két évvel később a világbajnokság elődöntőjében nyertek 1-0-ra a spanyolok. Bécsben Fernando Torres, míg Dél-Arikában Carles Puyol szerzett győztes gólt.

2020-ban a Nemzetek Ligájában, Stuttgartban 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó, majd Sevillában történelmi 6-0-ás győzelmet arattak a spanyolok. Ferran Torres háromszor vette be Manuel Neuer kapuját.

Portugália és Uruguay november 28-án találkozik egymással

Négy évvel ezelőtt a Szocsiban megrendezett nyolcaddöntőben Edison Cavani kétszer vette be Rui Patrício kapuját, Pepe hiába egyenlített ki az 55. percben. Uruguay jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a később győztes franciáktól kaptak ki.

Roppant erős a H csoport is, hiszen ide került még Dél-Korea és Ghána is. A négy kontinens négy válogatottja remek találkozókat vív majd egymás ellen.

Horvátország és Belgium december elsején meccsel

A 2002-es világbajnoki selejtezőben egy 0-0-ás döntetlen után Zágrábban 1-0-ra nyert Horvátország. A csoportot a horvátok nyerték meg, Belgium pótselejtezőn jutott ki Japánba.

A 2014-es világbajnoki kvalifikáció során, a brüsszeli 1-1-es döntetlen után Belgium 2-1-re nyert a zágrábi Maksimir-stadionban. Romelo Lukaku az első játékrészben kétszer vette be Stipe Pletikosa kapuját, Niko Kranjcar a hajrában szépített. Ezúttal Belgium lett a csoportgyőztes, míg Horvátország Izland búcsúztatásával jutott ki Brazíliába.

Tavaly felkészülési mérkőzésen Lukaku egyetlen találatával nyert Belgium. Az F csoportban a horvátok és a belgák számára is kellemetlen ellenfél lehet Marokkó.

A 2022-es katari világbajnokság csoportbeosztásai
A-csoport
Katar
Ecuador
Szenegál
Hollandia

B-csoport
Anglia
Irán
Egyesült Államok
Wales/Skócia/Ukrajna

C-csoport
Argentína
Szaúd-Arábia
Mexikó
Lengyelország

D-csoport
Franciaország
Peru/Ausztrália/Egyesült Arab Emirátusok
Dánia
Tunézia

E-csoport
Spanyolország
Costa Rica/Új-Zéland
Németország
Japán

F-csoport
Belgium
Kanada
Marokkó
Horvátország

G-csoport
Brazília
Szerbia
Svájc
Kamerun

H-csoport
Portugália
Ghána
Uruguay
Koreai Köztársaság

Forrás: FIFA/M4 Sport