sPORT

Ma van a parasport és a magyar korcsolyázás napja

Különleges nap február 22-e, ugyanis öt éve ezen a napon ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. 2018 óta, a rövidpályás gyorskorcsolya váltó olimpiai bajnoki címe óta pedig február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja is.

Idén a Magyar Parasport Napjának (MPN) Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta és Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta a nagykövete.

Az úgynevezett Lélekmozgató programban a testnevelés órák keretében a diákok kipróbálhatják a parasportokat, ezúttal az óvodák és általános iskolák mellett bekapcsolódhatnak a felsőoktatási intézmények is.

Ekler Luca - Paralimpia 2020; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Körülbelül hatszáz iskola és oktatási intézmény jelezte részvételét a Magyar Parasport Napja alkalmából tartandó Lélekmozgató programokra. Az iskolások testnevelés vagy osztályfőnöki órán ismerkedhetnek a fogyatékossággal élőkkel vagy a fogyatékos sportolókkal.

Urr Anita, az Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára kiemelte, Nyíregyháza élen jár a fogyatékos sportban, a Nyíregyházi Sportcentrum ülőröplabda-csapata idén huszonhetedik alkalommal nyerte meg az ülőröplabda magyar kupát, kerekesszékes vívásban pedig Veres Amarilla paralimpiai bajnok lett, ő felkészülési idejének nagy részét Nyíregyházán töltötte.

"Mindenki számára erkölcsi feladat a fogyatékkal élő emberek támogatása akár sportról, akár a mindennapi életről, tanulásról vagy munkavégzésről van szó" - hangsúlyozta Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, az idei MPN egyik nagykövete szerint "a sport segítségével ugyanazon a nyelven tudunk beszélni, ebben a közegben mindenkit ugyanazok a célok vezérelnek".

A magyar korcsolyázás napja

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor; Knoch Viktor, Burján Csaba; 2018; Fotó: Lars Baron/Getty Images

 

A magyar szövetség (MOKSZ) azért a február 22-i dátumot választotta, mert négy éve, a dél-koreai Phjongcshangban éppen ezen a napon nyerte meg Magyarország történetének első téli olimpiai bajnoki címét a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó.

A Városligeti Műjégpályán 17 órakor kezdődnek a programok, fél hét után lehet találkozni a pekingi olimpián szereplő csapat tagjaival.

7.00. KAPUNYITÁS
18.00: KORCSOLYA BEMUTATÓ (műkorcsolya, jégtánc és szinkronkorcsolya válogatott és bajnokok közreműködésével)
18.30: INTERJÚ BAJNOKAINKKAL ÉS A PEKINGI CSAPATTAL
19.00: BAJNOKAINK DEDIKÁLNAK
20.00: BAJNOKOK KÖRE
21.00: ZÁRÁS

Forrás: MPB/MOKSZ