sPORT

Medvegyev meghiúsította a naptári Grand Slamet

Az orosz Danyiil Medvegyev nyerte meg a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben három sima szettben legyőzte a világelső Novak Djokovicsot. A nőknél Emma Raducanu nyerte a tinédzserek csatáját.

A szerb világelső azzal a céllal kezdte meg szereplését New Yorkban, hogy az év negyedik Grand Slam-tornáját is megnyerje. Erre a sportág csaknem 150 éves történetében csak két férfi és három női játékos volt képes, legutóbb a legendás Rod Laver 1969-ben, illetve Steffi Graf 1988-ban mutatta be ezt a bravúrt. A 83 éves ausztrál Laver – aki ezúttal a lelátóról figyelte a döntőt – előzőleg 1962-ben is tarolt, mint ahogy az amerikai Don Budge is 1938-ban.

Forrás: Matthew Stockman/Getty Images

 

Djokovics – akit tavaly leléptettek New Yorkban, miután labdával megütött egy vonalbírót – az előző négy meccsén elvesztette a nyitószettet, és ezúttal is ez történt: Medvegyev 2:0-lal kezdett, és két bréklabdát hárítva végigvitte az előnyét. A moszkvai teniszező 47 perc alatt szettelőnybe került úgy, hogy mind a 15 első adogatása után megnyerte a pontot.

Az eddig csupán egyetlen szettet vesztett orosz a folytatásban is magabiztos volt, semmi-negyvenről fordította meg a szervagémjét, a szerb nem sokkal később dühében összetörte az ütőjét. A 25 éves Medvegyev 3:2-nél brékelte rendkívül feszült ellenfelét, majd 5:4-nél “kötélidegekkel” kiszerválta a játszmát, és másfél óra elteltével egy szettnyi távolságba került élete első GS-serlegétől.

Forrás: Matthew Stockman/Getty Images

 

A harmadik felvonás a harmadik Medvegyev-brékkel indult, a 198 centis trónkövetelő közben a világelső ötödik bréklabdáját is hárította, és továbbra sem vesztette el az adogatását. Néhány további Djokovic-baki révén az orosz 3:0-nál megcsinálta a dupla bréket, és 5:1-nél már a diadal küszöbén állt. A teljesen összeomlott szerb egyszer még hozta az adogatását, majd Medvegyev nem tudta kiszerválni a meccset, és mérkőzéslabdánál kettős hibát ütött. Néhány perccel később, 5:4-nél viszont már nem remegett meg adogatóként, és a közönség hangorkánjától kísérve lezárta a 2 óra 16 perces döntőt.    

Danyiil Szergejevics Medvegyev pályafutása 13. trófeája mellé 2,5 millió dollárt kapott.

US Open, férfi egyes, döntő:
    
Danyiil Medvegyev (orosz, 2.)-Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 6:4, 6:4

Danyiil Medvedev a mérkőzés végén, a díjátadón bevallotta, hogy kudarc esetén nem lett volna ideje ajándékot adni a feleségének az évfordulójukra az időhiány miatt, így a trófea megnyerése volt a legjobb megoldás. A szervezők közölték vele, hogy épp most nyert 2,5 millió dollárt, így most már elviheti a feleségét vásárolni.

Nőtt a világelső Djokovics előnye

Bár a szerb teniszező kikapott a fináléban, de miután tavaly már a nyolcaddöntőben búcsúzni kényszerült – mert egy vonalbírónak ütött labda miatt kizárták –, jelentősen gyarapítani tudta pontjai számát. A korábbi 1133 pontról 1353 pontra nőtt az előnye a második helyezett orosz riválissal szemben.

A US Openen tavaly győztes osztrák Dominic Thiem, valamint a spanyol Rafael Nadal pontszáma viszont jelentősen csökkent, ezzel előbbi két, utóbbi egy helyet csúszott vissza.

ATP, férfi tenisz-világranglista (zárójelben a legutóbbi helyezés):
1. ( 1.) Novak Djokovic (szerb) 12 133 pont
2. ( 2.) Danyiil Medvegyev (orosz) 10 780
3. ( 3.) Sztefanosz Cicipasz (görög) 8350
4. ( 4.) Alexander Zverev (német) 7760
5. ( 7.) Andrej Rubljov (orosz) 6130
6. ( 5.) Rafael Nadal (spanyol) 5815
7. ( 8.) Matteo Berrettini (olasz) 5173
8. ( 6.) Dominic Thiem (osztrák) 4995
…41. (41.) Fucsovics Márton 1469
…140. (139.) Balázs Attila 557

Emma Raducanu a női bajnok

A megtippelhetetlen párosítású női döntőben két meglepetésember csapott össze az Arthur Ashe Stadionban, a US Open történetében legutóbb 1999-ben fordult elő – Serena Williams és Martina Hingis révén -, hogy két tinédzser vívja a finálét. 

 

Forrás: TPN/Getty Images

 

A kanadai születésű Emma Raducanu első női játékosként jutott be a selejtezőből indulva a végjátékba, a világranglista 150. helyezettje immár kilenc győzelemnél tartott a Billie Jean Nemzeti Tenisz Központban, és eddig szettet sem vesztett a tornán, sőt, még rövidítésre sem kényszerült. Brit részről legutóbb Virginia Wade ünnepelhetett nőként Grand Slam-címet, amikor 1977-ben Wimbledonban diadalmaskodott. Wade volt egyszersmind az előző brit női döntős New Yorkban, 53 évvel ezelőtt.

A 19 esztendős, kanadai Leylah Fernandez – aki ecuadori és Fülöp-szigeteki felmenőkkel rendelkezik – 73. a WTA-rangsorban, de ő már megízlelhette a diadal ízét a profik között, márciusban ugyanis megnyerte a monterreyi versenyt. A formájáról sokat elárul, hogy New York-i menetelése során a címvédő Oszaka Naomi mellett a top 5-ös Arina Szabalenkát és Jelina Szvitolinát, valamint a háromszoros Grand Slam-bajnok Angelique Kerbert is búcsúztatta. Ellene szólt ugyanakkor, hogy 12 óra 45 percet töltött eddig a pályán Flushing Meadowsban, öt órával többet, mint a második GS-én szereplő Raducanu.

A profik 1968-as beengedése óta szombaton vívták az első olyan GS-döntőt, amelyben két helyezetlen teniszező lépett pályára, a győztes pedig 2004 – Marija Sarapova wimbledoni diadala – óta a legfiatalabb GS-bajnoknak mondhatta magát. A két trónkövetelő először csapott össze egymással a felnőtt mezőnyben, előzőleg a 2018-as wimbledoni bajnokság junior versenyében Raducanu bizonyult jobbnak.

A döntő kiharcolásával Fernandez már biztosan a top 30-ba, Raducanu pedig a top 40-be kerül majd hétfőtől

A finálét a szeptember 11-i terrortámadások – amikor még egyik döntős sem élt – 20. évfordulóján tartott megemlékezés vezette fel. Mindkét teniszező a tőle megszokott, szélvészgyors alapvonaljátékkal kezdett, majd a balkezes Fernandez egy tízperces gém végén elbukta az adogatását. Csakhamar viszont riválisa is így tett, küzdelmes labdamenetek következtek, mígnem a következő Raducanu-brék egy óra elteltével már a szettelőnyt jelentette.

A folytatásban az eddigi hat GS-versenyén legfeljebb a harmadik fordulóig jutott Fernandez harcolt ki rövid életű brékelőnyt, majd román-kínai származású ellenfele fordított, és 5:2-re meglépett. A kanadai adogatóként két meccslabdát hárított, majd Raducanu szervált a mérkőzésért, de közben egy esésnél lehorzsolta a térdét, és néhány perces ápolásra volt szüksége. Ez azonban nem zavarta meg, hozta az adogatását, így ő ünnepelhetett az 1 óra 51 perces döntő végén.

Raducanu szettveszteség nélkül nyerte meg a US Opent – erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben -, és pályafutása első trófeája mellé 2,5 millió dollárt (762 millió forint) kapott.

US Open, női egyes, döntő:
    
Emma Raducanu (brit, Q) – Leylah Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3

Forrás: Eurosport/MTI