sPORT

Megnyertük a német-magyar kézilabda párharcot

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Pick Szeged 32-32-es döntetlent játszott a német THW Kiel otthonában, míg a Telekom Veszprém hazai pályán győzte le a Flensburg-Handewitt csapatát.

Remek védekezéssel kezdtek a szegediek, és Sebastian Frimmel vezérletével a 11. percben már 8-5-re vezettek. A németeknél Domagoj Duvnjak sokat hibázott, és Filip Jicha vezetőedző csakhamar időt kért, mivel csapata újabb gólt kapott.

A magyar bajnoki címvédő 6-1-es sorozatot produkált, ezután viszont támadásban és védekezésben sem tudta folytatni jó teljesítményét.

A csereként beállt Nikola Bilyk találataival megkezdte a felzárkózást a Kiel, amely lendületbe került, és Juan Carlos Pastor időkérése után egyenlítenie is sikerült (11-11). A hajrában a házigazdák – a meccs során először – kettővel vezettek, a szünetben pedig 17-14 volt az állás.

A Niklas Landin helyére beállt Dario Quenstedt bravúros védéseire alapozva a második félidőben tovább növelte előnyét a tavaly decemberben BL-t nyert Kiel (25-18), ám a szegediek nem adták fel a küzdelmet, és a portugál Miguel Martins irányításával visszazárkóztak 26-23-ra, majd Mario Sostaric góljai után már csak 30-28-as hátrányban voltak.

Négy perccel a vége előtt emberelőnybe került a magyar együttes, és már csak 75 másodperc volt hátra, amikor sikerült egyenlítenie. A Kiel utolsó támadásának végén Mirko Alilovic bravúrral védett, majd az üresen hagyott hazai kapuba lőtt, ám a gólt nem adták meg, mert közben Juan Carlos Pastor időt kért, így 32-32-es döntetlennel zárult a meccs.

A hazaiaknál Hendrik Pekeler nyolc, Nikola Bilyk hét góllal zárt, a vendégek legeredményesebb játékosa Mario Sostaric volt öt találattal.

A két csapat 11. egymás elleni BL-meccsén három szegedi és hét kieli siker mellett ez volt az első döntetlen.

A Szeged csoportjában a norvég Elverum házigazdaként 30-25-re legyőzte a horvát PPD Zagrebet, a hazaiaknál Máthé Dominik, a vendégeknél Leimeter Csaba egyaránt háromszor volt eredményes.

 

Forrás: MTI

 

Mario Sostaric: hittünk abban, hogy sikerül a pontszerzés

– Milyen volt belülről a meccs?
– Iszonyatosan nehéz. Jól kezdtünk, vezettünk, megléptünk öt góllal, de ott egy időre elfogyott az erőnk, a koncentráltságunk. Ezt pedig kihasználta a THW Kiel, átvette a vezetést, és ebből nagyon nehéz volt visszatérni.

– Mire gondoltál, amikor komoly hátrányban voltunk?
– Mindannyian hittünk abban a végsőkig, hogy nem kaphatunk ki, mert valójában az ellenfelünk a mi hibáinkat használta ki. Tudtuk, hogy visszatérünk a helyes útra, és ez sikerült is. Hihetetlen nagy karaktert mutattunk meg, ez a jövő szempontjából nagyon fontos lehet, erre lehet építeni, ez egy komoly erő lehet a későbbiekben.

– Hogyan élted meg a hajrát?
– Ez egy őrült helyzet volt. Héttel vezetett az ellenfelünk, de ebben a vert helyzetben kaptunk erőre, jöttünk lendületbe. Én nagyon élveztem a hajrát, különösen azért, mert labdákat kaptam, a helyzeteimet pedig értékesítettem. Emlékezetes pillanatok voltak, az biztos.

– Önbizalmat adhat ez a döntetlen?
– Mindenki, minden társam tisztában volt azzal, hogy a világ egyik legjobb csapata, a THW Kiel ellen kellett harcolnunk. Igy természetesen hatalmas önbizalmat ad ez a döntetlen a csapatnak. Jó munkát végeztünk, de ez már a múlt, előbb vasárnap egy magyar bajnoki, majd jövő héten a BL-ben egy újabb komoly kihívás vár ránk. Célunk, hogy még jobbak legyünk, mint a szerda esti meccsen, mert csakis így tudjuk megszerezni a győzelmet. Nagyon bízom abban, hogy a sérült játékosaink visszatérhetnek, mert nagy szükségünk van rájuk.

A Veszprém végig vezetve verte a Flensburgot

A Veszprém remek védekezéssel, Rodrigo Corrales pedig három védéssel kezdett, így a németek több mint nyolc perc után, 4-0-s hátrányban lőtték első góljukat. Maik Machulla flensburgi vezetőedző a 11., majd a 16. percben is időt kért, mert bár a házigazdák támadásban elkövettek néhány kisebb hibát, kiváló védekezésüknek köszönhetően tovább növelték előnyüket (10-3). Kapusának lecserélésével létszámfölényes támadójátékra állt át a vendégcsapat, de ez sem vezetett eredményre, mert bár a különbség nem nőtt tovább, a szünetben 14-8-ra vezetett a Veszprém.

A második félidőben némileg visszaesett a hazai támadások hatékonysága, ám ez nemsokára megváltozott, az egyiptomi Omar Jahja, valamint a védekező-specialista Sipos Adrián duplázott (18-9), ezért a németek csakhamar a harmadik idejüket is kikérték. Az izlandi Teitur Örn Einarsson góljaival tartotta hét-nyolc gólos hátrányát a Flensburg, majd egy 4-0-s sorozattal felzárkózott 23-18-ra. Momir Ilic vezetőedző előbb időkéréssel, majd cserékkel rendezte a sorokat, ennek köszönhetően csapata ismét ellépett hét találattal, és végig vezetve 28-23-ra nyert.

A veszprémiek remek védekezését felértékeli, hogy kiállítás nélkül hozták le a mérkőzést.

A mezőny legeredményesebb játékosa a veszprémi Manuel Strlek volt hét góllal, Omar Jahja és Rasmus Lauge Schmidt négy-négy találattal, a túloldalon Einarsson öttel zárt. A kapusok közül Corrales 13, a németeknél Benjamin Buric 14 védést mutatott be.

Momir Ilic, a Telekom Veszprém vezetőedzője

“Az első félidőben rendben volt a védekezést, a kapusteljesítmény is, támadásban is jó döntéseket hoztunk. A második félidőben volt egy kis visszaesés, több hibát vétettünk, de örülök, hogy a fiataloknak tudtunk játékperceket adni a végén, továbbá nagyon köszönjük a támogatást a szurkolóinknak.”

A két együttes 13. alkalommal találkozott egymással tétmeccsen: két döntetlen és három Flensburg-siker mellett a Veszprém nyolcadszor nyert.

Blaz Blagotinsek “Jó mérkőzést játszottunk, elégedettek lehetünk. Nagyon jól kezdtünk, azonban a második félidőben volt egy gyengébb periódusunk. Jövő héten Bukarestbe látogatunk, az is hasonlóan fontos mérkőzés lesz számunkra.”

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 5. forduló:

A csoport

THW Kiel (német)-Pick Szeged 32-32 (17-14)
Kiel:
 N. Landin, Quensted (kapusok), Benitez, Bilyk 7, Dahmke, Duvnjak 1, Ehrig, Ekberg 4(1), Horak, M. Landin 4, Pekeler 8, Reinkind 5, Wäger, Wiencek 1, Zarabec 2.
Szeged: Alilovic, Mikler (kapusok), Bánhidi 3, Blonz 2, Bodó 3, Frimmel 3, Garciandía 4, Henigman, Mackovsek 4, Martins 4, Radivojevics 2, Rosta, Sostaric 5, Tönnesen 2.

Elverum Handball (norvég)-HC PPD Zagreb (horvát) 30-25 (15-10)
Aalborg Handball (dán)-HC Vardar 1961 (északmacedón) 33-29 (16-13)

Montpellier HB (francia)–HC Meskov Breszt (fehérorosz) 32-26 (14-12)

Az A csoport állása: 1. Aalborg 8 p (+21), 2. Montpellier 7 p (+11), 3. Kiel 7 p (+9), 4. Szeged 6 p (+8), 5. Vardar 5 p (0), 6. Elverum 6 p (+4), 7. Zágráb 1 p (-32), 8. Breszt 0 p (-21).

B csoport

Telekom Veszprém – SG Flensburg-Handewitt (német) 28-23 (14-8)
Veszprém:
 Corrales, Cupara (kapusok), Blagotinsek 1, Ilic, Jahja 4, Lauge Schmidt 4, Lékai, Ligetvári 2, Lukács, Mahé, Maqueda 1, Marguc 3, Nenadics 3, Nilsson 1, Sipos 2, Strlek 7.
Flensburg: Burics, Möller (kapusok), Einarsson 5, Golla 2, Gottfridsson 2, Hald Jensen 2, Jakobsen 2, Lindskog, Meyer-Siebert, Mensah Larsen 1, Mensing 4, Möller, Müller, Steinhauser, Svan 2, von Öttingen, Wanne 3.

Lomza Vive Kielce (lengyel)-FC Porto (portugál) 39-33 (21-17)
HC Motor Zaporozsje (ukrán)-C.S. Dinamo Bucuresti (román) 28-27 (13-13)

Barca (spanyol)-PSG Handball (francia) 30-27 (13-13)

A B csoport állása: 1. Kielce 8 p, 2. Veszprém 8 p, 3. Barca 8 p, 4. PSG 5 p, 5. Porto 4 p, 6. Zaporozsje 4 p, 7. Bucuresti 2 p, 8. Flensburg 1 p

Forrás: EHF/MTI/Pick Szeged/Telekom Veszprém