sPORT

Száz nap múlva ismét olimpia!

Nem kell megijedni, bár az egy évvel elhalasztott nyári játékok után csak három esztendő van hátra Párizsig, itt most nem erről van szó. Tizenhárom és fél évvel a nyári olimpia után Peking 2022-ben téli olimpiát rendezhet.

Magyar szempontból természetesen a rövidpályás gyorskorcsolyázás van a célkeresztben, hiszen a férfi váltónk olimpiai címvédőként utazik majd a kínai fővárosba, csak azt nem tudjuk még a fiúk milyen összeállításban siklanak majd a jégen.

A short trackesek a legutóbbi hétvégén éppen Kínában kezdték meg olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozatukat.

Forrás: DOUWE BIJLSMA/BSR Agency/Getty Images

 

Ötszáz méteren Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert Pekingben

A legrövidebb táv negyeddöntőjében a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor rajt-cél győzelmet aratott, míg az 1000 méteren még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger John-Henry futammásodikként lépett a legjobb tíz közé.

A két magyar ugyanabba az elődöntős futamba kapott besorolást a szám Európa-bajnokával, Konsztantyin Ivlijevvel. A rajt után az orosz versenyző haladt az élen, de előbb Liu Shaolin, majd Krueger előzte meg, így mindketten fináléba jutottak.

A döntő szerencsésen alakult a két magyarnak, ugyanis rossz rajt miatt kizárták a kanadai Jordan Pierre-Gilles-t és a legjobb, egyes pályáról induló világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinget. A háromfősre redukálódott futam így nem okozott izgalmakat, a start után kialakult a végső sorrend: Liu Shaolint Krueger követte, a harmadik pedig a kazah Gyenyisz Nyikisa lett. A selejtezőben kizárt Liu Shaoang 40. helyen végzett.

Az 5000 méteres férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett Tiborcz Dániel kapott lehetőséget

Az ötkarikás címvédő magyar négyes az elődöntőben a kínai és az olasz csapat mögött, de a kanadai előtt korcsolyázott féltávig. Amikor a tengerentúliak feljebb törtek, kilökték az olaszokat, de néhány körrel később az ő emberük is kicsúszott, így a magyarok játszi könnyedséggel lettek másodikként finalisták Kína mögött. A kanadaiakat a zsűri kizárta, az olaszokat pedig döntőbe juttatta.

 

Forrás: XIN LI/Getty Images

 

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett a vasárnapi fináléban Nógrádi Bence kapott szerepet. A magyar négyes az ötödik, utolsó helyen utazott féltávig, majd egyetlen manőverrel a második helyre tört fel. Ezt követően sokat egyszerűsödött a futam, mert előbb a kínaiak, majd az olaszok is elestek, a dél-koreaiak pedig egy rossz váltás miatt maradtak le. 

A két együttesre szűkült élbolyból a hollandok nyertek, mivel Nógrádi az utolsó futásánál leszakadt riválisától, a másik három magyar pedig már nem tudta ledolgozni a hátrányt a célig.

Még sok a nyitott kérdés

Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint még sok a nyitott kérdés az olimpiai címvédő magyar rövidpályás gyorskorcsolya-váltó összeállításával kapcsolatban.

 jelenleg még bőven abban a helyzetben vannak, hogy – amennyiben kijut a váltó az olimpiára – nem dőlt el, kik futnak majd az elődöntőben és a döntőben.

“Két kollégámmal közösen döntünk, de ez nagyon sok tényezős feladat. Sok dolgot kell figyelembe venni, azoknak a korcsolyázóknak sem szállt el az esélye, akik nem kerültek be a válogatón az első két világkupa-fordulóra”

– mondta Bánhidi Ákos, külön kiemelve az olimpiai bajnok Burján Csabát, valamint a phjongcshangi tartalék Oláh Bencét.

Megjegyezte: a válogatásnál nemcsak az a fontos, hogy egy versenyző képes legyen nagyon komoly sebességre, s ezáltal a váltó ne essen ki a ritmusból, hanem sokat számít például, hogy ki mennyire áll biztosan a lábán az esetleg romló jégfelületen, vagy hogyan képes megtartani a sebességi fokozatokat, illetve egy esetleges előzést és váltást miként tud megoldani.

“Mindegyik versenyzőnek van esélye, akár itt van, akár nincs. Burján Csabinak ráadásul nagyon magas tapasztalati tényező is van a tarsolyában. Ezeket mind kalkulálnunk kell, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjunk formát élesíteni” – mondta Bánhidi.

A körülményekről Bánhidi Ákos azt mondta, a jég minősége nagyon jó volt, ha az olimpián is ilyen lesz, annak örülni fognak, mivel ez kedvez a technikás magyar versenyzőknek.

“Olimpiai hangulatot egyáltalán nem éreztünk, inkább Covid-hangulat volt Kínában és van most Japánban is. Buborékrendszerben zajlanak a versenyek, így a szállodán és a jégpályán kívül szinte nem is látunk semmit, de az üres stadionban semmi tűz vagy előkészület nem volt”

– mondta már a nagojai vk-forduló helyszínéről a csapatmenedzser.

Bánhidi kiemelte, egy-két kisebb negatív meglepetést leszámítva a magyar csapat Pekingben hozta azokat az eredményeket, amiket elvárt, a három szerzett érem nagyon jó eredmény. Egyedül a remeknek számító, 4:05 perces időt futott női váltónak lehetett volna egy kicsit több szerencséje a sorsolásnál, mert ezzel a teljesítménnyel ki lehet jutni az olimpiára, ha nem a kínaihoz és az olaszhoz hasonló erősségű csapatokkal kerülnek szembe.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki

Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Forrás: Hunskate/ISU/MTI