sPORT

Szoboszlai duplázott, Sallai győztes gólt szerzett a Bundesligában

Szoboszlai Dominik duplájának is köszönhetően a három magyar játékossal felálló RB Leipzig 4–0-ra legyőzte a Vfb Stuttgartot a Bundesliga 2. fordulójában, míg a Freiburg Sallai Roland találatával nyert a Borussia Dortmund ellen.

A német elsőosztályú labdarúgó bajnokság második fordulójában remekeltek a magyar labdarúgó-válogatott játékosai.

Lipcsében a mérkőzés 38. percében Szoboszlai nemcsak saját maga, de csapata szezonbeli első bajnoki találatát jegyezte. A 16-os jobb oldali sarkáról nagy erővel bombázott a hosszúba.

 

Forrás: Hendrik Schmidt / picture alliance via Getty Images

 

Az 52. percben, már 2–0-s állásnál egy távoli szabadrúgást lőtt egészen különleges rúgótechnikával ugyancsak a hosszúba, ezzel már három gól volt a lipcseiek előnye.

Az előző szezon tavaszi felét sérülés miatt teljes egészében kihagyó Szoboszlai góljai mellett 92%-os pontossággal passzolt, és négy kulcspasszt is kiosztott a mérkőzésen, szakmai oldalakon a pályán lévő játékosok közül a legmagasabb értékelést kapta, méghozzá úgy, hogy 69 percet játszott.

A Leipzig kezdőcsapatában összesen három magyar válogatott játékos lépett pályára, a két alapember, Gulácsi Péter és Willi Orban is ott volt Jesse Marsch tizenegyében, utóbbit a 76. percben cserélték le.

A Leipzig első győzelmét szerezte a 2021/22-es idényben, az első fordulóban meglepetésre kikaptak a Mainztól 1–0-ra.

Szoboszlai Dominik: Nagyon elégedett vagyok

“A lipcsei közönség még nem ismert engem, ez volt az első meccsem saját szurkolóink előtt a Red Bull Arenában. Nagyon elégedett vagyok a teljesítménnyel, és különösen a három ponttal”

– idézi a klub honlapja Szoboszlai Dominikot.

Hozzátette, a 23100 fős közönség támogatása óriási energiát adott nekik, és reményét fejezte ki, hogy legalább ennyien lehetnek a lelátókon a következő mérkőzéseiken is. A tavaly decemberben igazolt Szoboszlai makacs szeméremcsont-gyulladás miatt a teljes tavaszi idényt, majd nyáron a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságot is kihagyta.

“Az első gólnál gondolkodtam a keresztpasszon, de senki nem volt a környékemen, és szerencsére úgy döntöttem, hogy lövök. A másodiknál némi szerencsém is volt”

– nyilatkozta Szoboszlai, aki a tizenhatos sarkáról eleresztett lövéssel szerzett vezetést a 38. percben, majd az 52. percben szinte az oldalvonaltól volt eredményes szabadrúgásból.

Jesse Marsch vezetőedző úgy fogalmazott, a négygólos siker kiváló reakció volt az első fordulóban elszenvedett 1-0-s mainzi vereségre. Hozzátette, játékosai ezúttal labdával és anélkül is nagyon agresszíven, intenzíven futballoztak, sokszor szereztek labdát, és jók voltak az átmenetek a támadás és a védekezés között.

“Nagyszerű teljesítmény volt részünkről, de ez még mindig a szezon eleje, úgyhogy alázatosnak kell maradnunk. Szoboszlai Dominik nagyszerű játékos, sok potenciállal, és nagyszerű ember. Nagyon jól ismerem, minden nap keményen dolgozik, és sokat hozzátesz a csapat teljesítményéhez” – mondta az amerikai szakvezető.

Szombaton a Freiburg folytatta jó sorozatát. Vincenzo Grifo hatalmas szabadrúgásgóljával már a 6. percben vezettek a Borussia Dortmund ellen, majd az 52. percben betalált Sallai Roland is egy közeli, jobblábas lövéssel. Egy öngóllal még a 60. perc előtt szépített a Borussia Dortmund, de hiába volt hátra a meccs egyharmada, egyenlítenie nem sikerült. Sallait 20 perccel a lefújás előtt lecserélték.

 

Forrás: Martin Rose / Getty Images

 

Szalai Ádám és a Mainz már nem volt ennyire eredményes, 2-0-ra kikaptak Bochumban. A magyar csatár fél órát kapott, már kétgólos hátránynál állt be, nem tudott segíteni csapatán.

Bundesliga, 2. forduló:

RB Leipzig – VfB Stuttgart 4-0 (1-0)
Gól: Szoboszlai Dominik (38., 52.), Emil Forsberg (46.), André Silva (65., 11-es)

Freiburg – Borussia Dortmund 2-1 (1-0)
Gól:
Vincenzo Griffo (6.), Sallai Roland (53.), ill. Y. Keitel (59., öngól)

VfL Bochum – FSV Mainz 05 2-0 (1-0)
Gól:
Gerrit Holtmann (21.), Sebastian Polter (56.)

Forrás: Arena4/M4 Sport