sPORT

Taroltak a XXI. század sportjai

Négy új sportág debütált idén a tokiói olimpián, köztük a freestyle BMX, a sportmászás és a gördeszka a három év múlva esedékes párizsi ötkarikás játékok programjának is része lesz. A Tokióban bemutatkozó karate azonban már nem lesz műsoron Párizsban, a bronzérmes Hárspataki Gábornak így három év múlva nem lesz lehetősége javítani.

A férfiaknál ausztrál, a nőknél brit siker született a tokiói olimpián a BMX-kerékpárosok most bemutatkozó szabadstílusú parkversenyszámában.

A férfimezőnyben a nagy esélyes világbajnok Logan Martin diadalmaskodott a veteránnak számító 36 esztendős venezuelai Daniel Dhers és a brit Declan Brooks előtt.

Logan Martin; Fotó: Ezra Shaw/Getty Images

 

A nőknél a 25 éves Charlotte Worthington szinte tökéletes gyakorlatot mutatott be, ráadásul egy olyan elemmel, amelyet korábban még nem teljesítettek “élesben”. Ezzel a brit BMX-es megelőzte a háromszoros világbajnok amerikai Hannah Robertset és a vb-ezüstérmes svájci Nikita Ducarrozt.

Mindkét nem fináléjában kétszer egy perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy az ugratók végrehajtására kialakított pályán bemutassák trükkjeiket.

Charlotte Worthington; Fotó: Jamie Squire/Getty Images

 

BMX, szabadstílusú park

Férfiak, olimpiai bajnok:

Logan Martin (Ausztrália) 93,30 pont
2. Daniel Dhers (Venezuela) 92,05
3. Declan Brooks (Nagy-Britannia) 90,80

Nők, olimpiai bajnok:

Charlotte Worthington (Nagy-Britannia) 97,50 pont
2. Hannah Roberts (Egyesült Államok) 96,10
3. Nikita Ducarroz (Svájc) 89,20

Spanyol és szlovén arany a sportmászóknál

Az ötkarikás programban most debütált versenyszámban Alberto Gines Lopez úgy győzött, hogy a gyorsasági mászás során a legjobb volt, a szabadmászásban hetedik lett, majd a záró számban, a magasságiban negyedikként zárt.

Alberto Gines Lopez; Fotó: Maja Hitij/Getty Images

 

A spanyol versenyző sikere meglepetés, ugyanis a világbajnokságokról korábban mindössze egy ezüstérme volt: 2019-ben a magassági mászásban lett második.

Mögötte az eddig mindössze két világkupa-ezüsttel rendelkező amerikai Nathaniel Coleman lett a második, míg a dobogó harmadik fokára a kombinációban négyszeres, összesen hétszeres vb-aranyérmes osztrák Jakob Schubert állhatott fel. Az ugyancsak hétszeres világbajnok cseh Adam Ondra meglepetésre csak hatodik lett.

A női versenyben nem született meglepetés, ugyanis az előzetesen toronymagas esélyesnek kikiáltott, nyolcszoros világbajnok Janja Garnbret győzött. A szlovén versenyző a gyorsasági mászásban – leggyengébb számában – ötödik lett, a másik kettőben azonban meggyőző fölénnyel diadalmaskodott és szerzett olimpiai bajnoki címet.

A szlovén mögött a két japán versenyző zárt Nonaka Miho, Nogucsi Akijo sorrendben.

Nők, olimpiai bajnok:

Janja Garnbret (Szlovénia) 5 pont
2. Nonaka Miho (Japán) 45
3. Nogucsi Akijo (Japán) 64

Férfiak, olimpiai bajnok:

Alberto Gines Lopez (Spanyolország) 28 pont
2. Nathaniel Coleman (Egyesült Államok) 30
3. Jakob Schubert (Ausztria) 35

Három japán + egy ausztrál aranyérem

A japán Horigome Juto nyerte a gördeszkázás első olimpiai aranyérmét: a hazaiak világbajnoka a most bemutatkozó sportág férfi utcai versenyében bizonyult a legjobbnak. Az Ariake Város Sportparkban rendezett viadalon a brazil Kelvin Hoefler lett a második, az amerikai Jagger Eaton pedig a harmadik.

A női gördeszkások utcai számában a mindössze 13 éves Nisija Momidzsi győzött. A japán versenyző mögött a hozzá hasonlóan mindössze 13 éves brazil Rayssa Leal végzett a második, a 16 esztendős Nakajama Funa pedig a harmadik helyen.

Az olimpia érdekesebb statisztikáiról beszámoló gracenote szerint a három dobogós átlagéletkora 14 év és 191 nap, ilyen alacsony pedig korábban még nem volt ez a szám az ötkarikás játékok történetében.

Kettős japán siker született a nők park számában

A győzelmet a 2018-as világbajnok, a 19 éves Josozumi Szakura szerezte meg.

Josozumi Szakura; Fotó: Jamie Squire/Getty Images

 

A második helyen honfitársa, a 12 éves és 343 napos Hiraki Kokona végzett, míg a harmadik a 13 éves és 28 napos brit Sky Brown lett. Mindketten hazájuk történetének legfiatalabb olimpiai érmesévé léptek elő.

Utóbbi két tinédzsert megelőzően legutóbb az 1936-os olimpián volt ilyen fiatal dobogós, a 12 éves Noël Vandernotte francia evezősök kormányosaként nyert két bronzérmet Berlinben.

A férfiaknál az ausztrál Keegan Palmer nyerte a park számot

A 18 éves versenyző ezzel hazája 17. aranyát szerezte a japán fővárosban, Ausztrália pedig a győzelmek számát tekintve beállította eddigi legjobb szereplését, melyet a 2004-es athéni olimpián ért el.

A második helyen a 2018-ban világbajnok brazil Pedro Barros végzett, míg a harmadik a világranglista-második amerikai Cory Juneau lett.

Nagy meglepetésre a világbajnoki címvédő, világelső amerikai Heimana Reynolds nem jutott a döntőbe.

Női park, olimpiai bajnok:

Josozumi Szakura (Japán) 60,09 pont
2. Hiraki Kokona (Japán) 59,04
3. Sky Brown (Nagy-Britannia) 56,47

Női utcai verseny, olimpiai bajnok:

Nisija Momidzsi (Japán) 15,26 pont
2. Rayssa leal (Brazília) 14,64
3. Nakajama Funa (Japán) 14,49

Férfi utcai verseny, olimpiai bajnok:

Horigome Juto (Japán) 37,18 pont
2. Kelvin Hoefler (Brazília) 36,15
3. Jagger Eaton (Egyesült Államok) 35,35

Férfi park, olimpiai bajnok:

Keegan Palmer (Ausztrália) 95,83 pont
2. Pedro Barros (Brazília) 86,14
3. Cory Juneau (Egyesült Államok) 84,13

Forrás: MTI

Hárspataki Gábor bronzérmet szerzett