10 dolog, amit nem tudtál a Wonkáról

Nemrég került fel az HBO Maxra a Charlie és a csokigyár előzményfilmje, így végre az is megnézheti, aki a mozikban lemaradt róla. Ezekről az érdekességekről viszont ne maradj le!

1. A filmet rendező Paul King saját bevallása szerint vagy 20 kilót hízott a sok csokitól, amit a forgatáson megevett (nyilvánvalóan túlzott).

„Kész csoda, hogy Timmy (a címszerepet alakító Timothée Chalamet – a szerk.) ugyanolyan vékony és jóképű maradt.

Elképesztő volt a csokibeszállítónk, és persze meg kellett kóstolnunk mindent, amit hoztak” – nyilatkozta a direktor az ezek szerint túlontúl is hiteles kellékekről.

2. Timothée Chalamet viszont állítólag többször is rosszul lett a forgatás alatt elfogyasztott csoki- és cukormennyiségtől. Lehet, hogy így sikerült vékonynak maradnia?

3. A castingfolyamat végén Wonka szerepére két fiatal színész állt versenyben: Tom Holland és Timothée Chalamet. A sors iróniája, hogy ők voltak a Pókember: Hazatérés finalistái is, és míg itt Chalamet, ott Holland nyert. Nagyon igazságos (és még a nézők is jól jártak)!


4. Timothée Chalamet a filmtörténelem harmadik Willy Wonkája, akit Golden Globe-ra jelöltek (korábban Gene Wilderé, a Willy Wonka és a csokigyár, illetve Johnny Deppé, a Charlie és a csokigyár sztárjáé volt a megtiszteltetés). Sajnos egyik színész sem nyert végül.

5. Habár a Wonkával kapcsolatban a legtöbbször a Tim Burton-féle 2005-ös filmet, a Charlie és a csokigyárat emlegették, az új film – a Roald Dahl-meseregény mellett természetesen – valójában nem abból, hanem

az 1971-es klasszikusból, a Willy Wonka és a csokigyárból merített a legtöbbet.

Innen származik az umpa-lumpák kinézete, több zenei elem (például a Pure Imagination című dal és az umpa-lumpákhoz kapcsolódó motívum) és olyan további apróságok, mint a csatornába dobott érme, a Mrs. Scrubbit mosodájában látható kis nyomat vagy a csokikba rejtett aranyjegy.

6. Az eredeti mese és az 1971-es film mellett Paul King Roald Dahl egyéb munkáit is használta inspirációnak. A gonosz figurákat például az olyan Dahl-művekből vette, mint A fantasztikus Róka úr vagy A házinéni.


7. Az említett gonosz házinénit, Mrs. Scrubbitot Olivia Colman játszotta. A nő jellemzői, hogy túlárazza a szolgáltatásait, bántalmazza a gondjaira bízott fiatal lányt és összejön egy másik szélhámos figurával. Aki szereti A nyomorultakat, ennyiből ki is találja, hogy a karaktert Mme Thénardier ihlette – akit Colman szintén eljátszott egy 2018-as minisorozatban.

8. Az umpa-lumpákat alakító Hugh Grant elmesélte, hogy Paul King poénból küldött neki egy olyan makettet egy umpa-lumpáról, ami anyaszült meztelenül ábrázolta a figurát.

„Ez volt az egyik legfelkavaróbb dolog, amit életemben láttam.

Ha bármikor is kiszivárgott volna, gyerekek generációi rettegtek volna tőle” – nyilatkozta a színész az élményről.

9. Grant egyébként nem volt teljesen kibékülve vele, hogy javarészt zöld háttér előtt kellett eljátszania a szerepét. „Nagyon kényelmetlen volt az a dolog, amit magamra kellett rakni, és hát ebből nem is csináltam titkot. Nem is gyűlölhettem volna jobban. (…) Amúgy is nagyon zavaró, hogy nem lehet tudni, hogy egy filmben mi a CGI, és mi valódi. Szóval utálok így filmezni, de sok gyerekem van, és szükségem volt a pénzre” – mondta meg az őszintét a sztár.


10. A Wonkát ugyanaz a csapat készítette, amelyik a Paddington-filmek mögött is áll. Paul King rendező és David Heyman producer mellett a színészgárda több tagja is feltűnik a Paddingtonokból a Wonkában,

köztük Sally Hawkins, Hugh Grant, Olivia Colman, a kevésbé ismertek közül pedig Matt Lucas, Rufus Jones vagy Jag Patel.


(via IMDb)

 

Kritikánk a filmről

A Wonka lett a tökéletes film az ünnepekre

Elsőre nem értettük, miért kell még egy Willy Wonka film, de a Timothée Chalamet főszereplésével készült előzménytörténet kellőképpen eredeti, kedves és szerethető ahhoz, hogy azt mondjuk, megérte!

Tovább