5 film, ha már nem bírod ki a Tőrbe ejtve 3. premierjéig

Csak valamikor a jövő évben érkezik a Netflixre a Daniel Craig által alakított bohókás nyomozó, Benoit Blanc újabb esete. Ezekkel a krimikkel talán nem húzzuk ki addig, de hátha csillapítják némileg a kínzó hiányt.

Nemrég jelentették be, hogy a már eddig is elég impozáns sztárparádéhoz (Daniel Craig, Cailee Spaeny, Josh O'Connor, Andrew Scott, Jeremy Renner, Mila Kunis, Glenn Close, Kerry Washington, Daryl McCormack) újabb nagy név, jelesül Josh Brolin csatlakozott a Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery színészgárdájához. Ennek örömére összeszedtük, milyen hasonló témában és modorban készült krimikkel és kimivígjátékokkal vigasztalhatjuk magunkat a 2025-ös premierig.

 

Korábbi hírünk a témában

Alakul a Tőrbe ejtve 3 szereplőgárdája, van egy közös dolog bennük

Daniel Craig olyan sztárokkal fog együtt nyomozni az új részben, mint Glenn Close, Josh O'Connor, Cailee Spaeny és Kerry Washington. És az eddig bejelentett névsorban van egy közös: kiválóan énekelnek.

Tovább

 

Meghívás egy gyilkos vacsorára (1976)

A világ leghíresebb detektívjei különös meghívót kapnak. Egy kísérteties kastély még kísértetiesebb tulajdonosa invitálta őket vacsorára. A gyertyafényes estén végre összeismerkedik Miss Marbles, Charlie Chan, Sam Spade és a többi legendás kopó. A vacsora nagyszerű, ám a házigazda egyetlen pillanatra sem mutatkozik. Csupán üzeneteket és meglepetéseket küld maga helyett. Az idő múlásával a meglepetések egyre veszélyesebbé válnak, a világ válogatott magándetektívjei pedig kutatni kezdenek – mígnem kiderül, hogy a kastély falai között valami olyasmi készül, amihez foghatóval még ők sem találkoztak.


Habár a Meghívás egy gyilkos vacsorára című filmben nem egy, hanem több detektív nyomoz, és nem csupán krimivígjáték, hanem konkrét paródia, humora és közege minden bizonnyal inspirálta Rian Johnsont, a Tőrbe ejtve-filmek forgatókönyvíró-rendezőjét. Ráadásul ez a mű is hasonló sztárparádét vonultat fel, mint a Tőrbe ejtve-filmek,

hiszen olyan korabeli sztárok szerepelnek benne, mint Peter Sellers, David Niven, Maggie Smith vagy Peter Falk, sőt, maga Truman Capote.


Halálcsapda (1982)

Sidney Bruhl, az egykor sikeres krimiíró (Michael Caine) új darabja csúnyán megbukik a színházi bemutató napján. Az elkeseredett művész alkoholba fojtja bánatát, és butuska felesége pénzén tengődik. Hamarosan csomagot kap, amelyben egy volt tanítványa kéziratát találja: a Halálcsapda címet viselő krimi lenyűgözi Sidney-t, mivel a nagy visszatérés lehetőségét látja benne. Miután neki már nincs ihlete, elhatározza, hogy elteszi láb alól a tehetséges Cliffordot (Christopher Reeve), a művet pedig sajátjaként viszi sikerre. Terve megvalósulni látszik, amikor meghívja magához a fiút, hogy végrehajtsa a tökéletes bűntényt – amiből azonban két pszichopata játszmája alakul ki…


Sidney Lumet rendezése hasonlóan csavarja ki a jól ismert zsánert, mint teszi azt Rian Johnson a Tőrbe ejtve-filmekben, és hasonló fekete humor jellemzi. Ezenkívül az irigység és féltékenység motívuma is felbukkan benne, ami úgyszintén a Benoit Blanc-kalandokkal rokonítja.

És akkor a végső nagy fordulatról, amire senki sem számít sem a Halálcsapda, sem a Tőrbe ejtve-filmek esetében, még nem is beszéltünk.


Éjszakai játék (2018)

Néhány házaspár hetente egyszer találkozik. A cél ártatlan mulatság: játszanak és élvezik. Ám az egyik este nem a tervek szerint zajlik. A játék komolyra fordul – valami nagy baj történik. De ők nem hagyják magukat. Hiszen azért érkeztek, hogy jól érezzék magukat, ráadásul a rejtvényfejtésben is sok tapasztalatuk van: elhatározzák hát, hogy maguk oldják meg a titokzatos bűntényt. Ez a Rachel McAdams és Jason Bateman főszereplésével készült krimivígjáték elsősorban játékos hangvétele miatt rokon a Tőrbe ejtvékkel. A bűnügyi tematikájú társasjátékparti pedig, ami hátborzongató módon valósággá válik, egészen konkrétan is megjelenik az Üveghagyma című Tőrbe ejtve-folytatásban is.


Beépülve (2005)

Ez a film volt Rian Johnson forgatókönyvírói-rendezői bemutatkozása, és már ekkor megmutatkoztak a bűnügyi film zsánerében megfigyelhető képességei. Itt a Joseph Gordon-Levitt által alakított főhős nyomoz barátnője halála ügyében, és a középiskolai közeg miatt a film nemcsak neonoirként, hanem tinithrillerként is működik.

A Beépülve ugyan nem vicces, kifejezetten sötét a világa, de pergő párbeszédei azért szintén megelőlegezik a Tőrbe ejtvét.


Nyom (1985)

Jonathan Lynn rendezése a nálunk is ismert nyomozós táblás társasjáték, a Cluedo adaptációja, féktelenül vicces formában. A Tim Curry által alakított inasnak kell tehát kinyomoznia, hogy Miss Scarlett követte-e el a gyilkosságot egy gyertyatartóval, Plum professzor kötéllel vagy Mustard ezredes pisztollyal stb. A Tőrbe ejtve-filmek természetesen jóval kifinomultabbak ennél, de a hasonló mikrokörnyezeten kívül innen származik az a megoldása is, hogy a fordulatok mellett

elsősorban a rendkívül erős karakterekre helyezi a hangsúlyt.


+1: Ma este gyilkolunk

Vélhetően a közelgő magyar krimivígjáték, az idén ősszel érkező Ma este gyilkolunk is emlékeztet majd a Tőrbe ejtvére, hiszen az alkotók már a nemrég debütált plakát segítésével erős párhuzamot húztak a Johnson-művel. A sztori szerint egy rejtélyes bűntényt követően egy mellőzött idős színész, akit hajdanán egy Poirot-szerű szerep tett híressé, saját szakállára nyomozni kezd a mindentől távol eső színészotthon falai között. Ahogy egymás után módszeresen kihallgatja a gyanúsítottakat, rá kell jönnie, hogy a tettest megtalálni ennyi kitűnő színész között mesterdetektívhez méltó feladat lesz…

Forrás: InterCom

 


(via ScreenRant)

 

Korábban a témában

Az új magyar film plakátja pont olyan, mint a Tőrbe ejtve posztere, de nem ez az egyetlen furcsaság

Köbli Norbert forgatókönyvíró helyett egy kitalált személy, Monori Abigél neve szerepel rajta.

Tovább