5 Netflix-sorozat, amit kötelező látnod, ha bejött A nagy pénzrablás

Utolsó évadához érkezett a kultikus spanyol akciókrimi-széria, de ne csüggedjenek a rajongók: legalább ilyen jó a Netflix kínálatában a White Lines, a Narcos és a Birmingham bandája is!

December 3. egyszerre volt vidám és szomorú nap A nagy pénzrablás rajongóinak, mivel ekkor kerültek fel a Netflixre a La casa de papel című spanyol sorozat 5. évadának utolsó részei, amelyek csavaros befejezést hoztak a világszerte közkedvelt (és leginkább Money Heist címen ismert) szériának. Lezárult tehát egy hihetetlen történet, ami valószínűleg tátongó űrt hagy majd maga után a nézők életében. Szerencsére számos olyan úgynevezett heist műfajba tartozó, azaz valamilyen nagyszabású bűntény (bank- vagy kaszinórablás, szökés stb.) köré felépített tévésorozat létezik még, amelyek talán segíthetnek enyhíteni az új A nagy pénzrablás-epizódok hiánya miatt érzett fájdalmat. Az alábbiakban ilyen szériákból szedtünk össze egy csokorra valót a Screenrant, a Decider és a Myimperfectlife.com hasonló témájú cikkei nyomán.

 

1. White Lines

A nagy pénzrabláshoz hasonlóan ennek a sorozatnak is Álex Pina a forgatókönyvírója és producere, úgyhogy aki a heist műfaj szerelmese, és még nem látta a White Linest, azonnal pótolja! Bár ez egy viszonylag új, 2020-ban bemutatott széria, a túlnyomórészt pozitív kritikák miatt sokan máris egy lapon emlegetik A nagy pénzrablással. A sztori középpontjában egy Zoe Walker nevű nő áll (Laura Haddock alakítja), aki Ibiza fülledt klubjaiban próbál meg minél többet megtudni bátyja 20 évvel ezelőtti eltűnéséről. A sorozat a '90-es évek és a jelen között ugrál, tele van gyilkosságokkal és vad szexpartikkal, egyetlen negatívuma pedig mindössze annyi, hogy sajnos egyetlen évad után elkaszálták... A White Lines a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Narcos

A nagy pénzrablás kitalált akcióival ellentétben a Narcos igaz történeten alapul: azt mutatja be, hogyan jutott hatalomra a hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar. A sorozat három évada telis-tele van hazugságokkal, szenvedéllyel, árulással és természetesen drogokkal, miközben kronológiai sorrendben halad Escobar felemelkedésétől kezdve az általa irányított kokainkartell világuralmán át egészen a drogbáró halálig. A szériának egy spin-offja is készült Narcos: Mexikó címmel, amit szintén vétek lenne kihagyni! A Narcos és a Narcos: Mexikó a Netflix kínálatában érhető el.

 

3. Birmingham bandája

A múlt század eleji Birminghamben játszódik ez az igazi sztárparádét felvonultató, eposzi ívű brit gengsztersorozat, amelyben egy bűnbanda félelmet nem ismerő vezére, Thomas Shelby (Cillian Murphy) mindent feláldoz azért, hogy előrébb jusson az alvilági ranglétrán. A bűnszervezet magára irányítja a Belfastból érkezett Chester Campbell főfelügyelő (Sam Neill) figyelmét, akit maga Winston Churchill nevezett ki a helyi rendőrség élére. Kettejük háborúja az egész várost vérbe borítja... Az izgalmas bűntények és más csalárdságok során olyan neves sztárok keltik életre Thomas Shelby rokonait és ellenlábasait, mint Helen McCrory, Tom Hardy, Anya Taylor-Joy, Adrien Brody és a Trónok harca Kisujja, Aidan Gillen. A Birmingham bandája a Netflix kínálatában érhető el.

 

4. Ozark

Csalás, átverés, árulás, hátba szúrás, bandaháború, kaszinók ezek az Ozark fő témái, azaz ezt a sorozatot az isten is A nagy pénzrablás rajongóinak teremtette! A szövevényes és izgalmas sztori középpontjában egy pénzügyi tanácsadó (Jason Bateman) áll, aki a családjával Chicagóból a Missouri-beli Ozark-hegységbe költözik (innen tehát a cím), ahol öt év alatt 500 millió dollárt kell tisztára mosnia drogban utazó főnöke utasítására. A sorozatnak kiváló a dinamikája, a családtagok között pattanásig feszülő helyzeteket szinte csak a brutális halálesetek drámaisága múlja felül, ha izgalmakról van szó. Az Ozark a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Lupin

Nem csak a spanyolok és a britek jók ám Európa nemzetei közül, ha izgalmas krimisorozatról van szó: a franciákat sem kell félteni! A Netflix másik nagy nemzetközi sikert aratott sorozata ugyanis mostanság épp a Lupin volt, amelyben egy Assane Diop (Omar Sy) nevű XXI. századi csirkefogó Maurice LeBlanc híres-neves regényéből, az Arsene Lupin, az úri betörőből tanulja meg a lopás és a besurranás művészetét, hogy bosszút állhasson azokért az igazságtalanságokért, amelyeket egy gazdag család követett el az apja ellen. A Lupin a Netflix kínálatában érhető el.

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.