6 dolog, ami nem stimmel A Korona 6. évadában

Kinek a megbízásából készültek a pikáns lesifotók? Tényleg világgá ment Vilmos herceg, amikor értesült Diana haláláról?

A Netflix november 16-án tette fel kultikus tévésorozata, a brit királyi család életét bemutató A Korona 6. évadának első négy epizódját (a maradék hat részre viszont még egy hónapot kell várni). Kritikusunk szerint Elizabeth Debicki hatalmasat alakít Diana hercegnéként, de azért szép számmal akadtak így is olyan elemek, amelyek csak a szívszaggató drámai hatás miatt kerültek be a sorozatba, fittyet hányva a valóságra.

Szem nem marad szárazon, úgy ellopja Diana a show-t A koronában

Ha Elizabeth Debicki a 6. évadért sem kapja meg a Golden Globe-ot, akkor egészen biztosan ki fog törni a forradalom!

Tovább

 

1. Dodi Fayednek tényleg egy amerikai modell volt a jegyese, amikor Dianával találkozott?

Amikor a nézők először találkoznak Dodival A Korona 6. évadában, épp egy rövid, szőke hajú nővel van Párizsban. Ő azonban nem Diana, hanem egy amerikai modell, akivel Dodi három héten belül össze akar házasodni. Az apját, Mohamed Al-Fayedet azonban ez nem hatja meg, és Saint-Tropez-ba rendeli, hogy „találkozzon egy különleges vendéggel”, és „dobja ki aranyásó menyasszonyát”. A dühös arajelölt később szembesíti is Dodit a történtekkel, és megkérdi tőle, hogy Diana miatt hagyta-e ott őt, sőt, egy perrel is megfenyegeti.

Nem tudni így történt-e, a forgatókönyvírók itt arra hagyatkoztak, amit az ismert modell, Kelly Fisher mesélt a médiának.

Fisher, aki korábban olyan márkák modellje volt, mint a Victoria's Secret, és olyan magazinok fotózták, mint az Elle és a Marie Claire, saját bevallása szerint 1996 júliusában találkozott Dodi Fayeddal. Ezután viszont sajtótájékoztatót rendezett, ahol bejelentette, hogy szerződésszegési pert indít Dodi ellen, mert a férfi állítólag arra kérte, hogy ne modellkedjen annyit, és helyezze előtérbe a kapcsolatukat. Könnyek között állította azt, hogy a férfi megígérte azt is, hogy vesz neki egy házat Malibuban, és megkérte a kezét (utóbbit azonban a családja mindvégig tagadta). Dodi és Diana halála után végül inkább elállt a pereskedéstől.

 

 

2. Tényleg Mohamed Al-Fayed rendelte meg a pikáns lesifotók elkészítését?

Ahhoz képest, hogy Mohamed Al-Fayed (Salim Daw) milyen szimpatikus figura volt A Korona 5. évadában (lásd a kritikánkat), a 6. évad során már végig úgy jelenik meg, mint egy konspiráló maffiafőnök, aki azért érdekelt annyira a fia, Dodi Fayed és Diana romantikus viszonyában, mert ettől reméli a brit állampolgárságot és az egyenes utat a londoni City legfelsőbb üzleti köreibe.

Szívszorítóan szomorú mestermunka A Korona 5. évada

A '90-es években játszódó új részek főleg Diana és Károly kihűlő kapcsolatáról, no meg persze a történelmi és családi viharokat mindig csöndesen szemlélő II. Erzsébetről szólnak. Szem nem marad szárazon!

Tovább

 

Az apa olyannyira akarja ezt a románcot, hogy a sorozatban még a fiának kölcsönadott luxusjachtja szobalányát is felhívja, hogy megkérdezze, a Dodi és a hercegné „intim viszonyban voltak-e az éjjel”. Ezután pedig direkt arra utasítja a titkárnőjét, hogy kerítsen egy lesifotóst, „de nem akármilyen idiótát hosszú objektívvel, hanem a legjobb fotóst a Mediterráneumban”.

A valóságban azonban sosem derült ki, hogy Al-Fayednek tényleg ilyen komoly szerepe volt-e abban, hogy elkészült a lesifotó, amelyen Dodi és Diana először látható, ahogy csókolózik a jachton.

A patinás Harrods luxusáruház tulajdonosának idei halála után azonban Tom Bower életrajzíró a The Timesban felidézte, hogy Al-Fayed „vidáman mutatta neki” a Dodiról és Dianáról készült fotókat, és állítólag azt is elárulta neki, hogy valóban vett egy jachtot, amely alkalmas volt arra, hogy fia ott csábítsa el Dianát.

 

Forrás: Netflix

 

A világszenzációt jelentő képek készítője, Mario Brenna (akit a sorozatban Enzo Cilenti alakított) azonban mindig is azt állította, hogy azért tudta megcsinálni a turbékoló párról a sajtónak utóbb mesés összegért eladott képeket, mert „véletlenül éppen a helyszínen tartózkodott egy másik munka miatt”.

 

3. Ki fényképezte le Károlyt, Vilmost és Henryt Skóciában?

Hogy ellensúlyozza a Dianáról készült harsány paparazzifotókat és a Diana új románca körüli felhajtást, Károly herceg titkára egy meghitt, családi fényképsorozat elkészítését javasolja, hogy a konzervatív brit sajtó számára olyan fotókat adhassanak át, amelyen csak Vilmos, Harry és a skótszoknyás Károly szerepelnek. A fontos feladatot egy, a királyi családhoz maximálisan hű, megbízható és decens skót fotósra, II. Erzsébet udvari fényképészére, Duncan Muirra bízzák.

 

Forrás: Netflix

 

A valóságban azonban sosem létezett Duncan Muir nevű, skót származású udvari fotós.

A brit királyi család rezidenciájának számító skóciai Balmoral kastély melletti vadonban készült képeket ugyanis nem egy, hanem több királyi fotósnak tulajdonítják a szakértők, többek között Arthur Edwardsnak, Tim Grahamnek és Kent Gavinnek.

 

4. Tényleg nem fogadta el a királynő Mohamed Al-Fayed részvétnyilvánítását?

A Korona új évadának negyedik epizódja az autóbalesetet követő napokat taglalja, amikor Diana és Dodi családját tájékoztatják az esetről. Míg Dodi azonnal meghalt, Dianát kórházba szállították, megműtötték, de nem sokkal később ő is belehalt a sérüléseibe. Dodi apja a sorozatban azt reméli, hogy a kettős tragédia közelebb hozza majd őt a brit királyi családhoz, de hamarosan megtudja, hogy a királynő továbbra sem akar kapcsolatba lépni vele, sőt, visszapostázták neki a részvét jeléül küldött virágcsokrát, és a beszédek meg sem említették Dodi vagy az ő nevét.

A The Times korabeli beszámolója azonban arról írt, hogy a Diana temetését celebráló George Carey (aki 1991 és 2002 között volt Canterbury érseke) arra kérte a gyülekezetet, hogy imádkozzanak Diana mellett Dodiért, Mohamed Al-Fayedért és Henri Paulért (ő volt az, aki a pár autóját vezette a tragikus párizsi éjszakán). Dodi apja ráadásul ekkor személyesen is ott volt a hallgatóság soraiban.

 

5. Vilmos herceg nem ment világgá az anyja halála után

Miután Vilmos a skóciai Balmoral kastélyban az apjától megtudja, hogy Diana meghalt, összetörik a szíve a gyásztól és nagyon dühös lesz a családjára – kisvártatva arról tájékoztatja Károlyt a személyzet, hogy a herceg nincs a szobájában, és senki sem találja. Károly és Harry azonnal elindulnak megkeresni őt, majd nem sokkal később már a királyi birtok teljes udvartartása az ifjú hercegre „vadászik”. Nem találják meg, később viszont Vilmos magától visszasétál a kastélyba bőrig ázva, a nagyanyja pedig látványosan kikészül attól, hogy „szegény fiú 14 órára eltűnt”...

Hivatalosan azonban nem tudni arról, hogy Vilmos herceg Diana halála után tényleg eltűnt-e.

 

Forrás: Netflix

 

Egy 2021-es skóciai látogatás során persze Vilmos valóban beszélt arról, hogy Diana halálhíréről értesülni „élete egyik legszomorúbb pillanata volt”:

Balmoralban voltam, amikor megtudtam, hogy édesanyám meghalt. Az ezt követő sötét és gyászos napokban a skót természetben találtam vigasztalást. Ennek eredményeképpen a Skóciához való kötődésem örökre mély marad.

Valószínűleg Vilmosnak ezt a kijelentését tupírozták fel utólag a forgatókönyvírók, azt sugallva a nézőnek, hogy Vilmosnak talán öngyilkos gondolatai támadtak a korábban már megmutatott folyóparton...

 

6. Úgy általában sem stimmelnek a karakterek

Dickie Arbiter, a brit királyi család televíziós és rádiós kommentátora már korábban is történelemhamisítást kiáltott, amiért „teljesen elszabadult az alkotók drámai szabadsága”, és kifejezetten felháborítónak tartotta, ahogy a Netflixen a királyi család több, már elhunyt tagját is pontatlanul ábrázolták, mivel ők már „nem tudnak tiltakozni az igaztalanságok ellen”. Ezt persze megtették azok, aki még életben vannak: ebben és ebben a cikkünkben is megírtunk, hogy

III. Károly király kifejezetten elégedetlen azzal a képpel, amit A Korona sugall róla.

2020-ban az egykori walesi herceg, amikor beszédet mondott a skóciai Edinburgh-ben tartott Edinburgh Fringe Fesztiválon a skót parlament megnyitása előtt, kitért arra, hogy a Netflix sorozat Károlya „közel sem hasonlít az igazira”.

Anas Sarwar, a Skót Munkáspárt vezetőjének visszaemlékezése szerint Károly az Edinburgh-ben való találkozásukkor rögtön A Korona pontatlanságának megemlítésével kezdte a beszélgetést:

Ott állt egy csoportnyi parlamenti képviselő, és ő odajött, majd így szólt: »Üdvözletem, örülök, hogy megismerhetem önöket!« Ezután így folytatta: »Közel sem vagyok olyan, mint amilyennek a Netflixen ábrázolnak.«

(via The Independent & Primetimer.com & The New York Times)