8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Vészhelyzetről

Eredetileg Spielberg-film lett volna minden idők legnépszerűbb kórházas sorozata, ami miatt Noah Wyle-t még ma is mindenki orvosnak hiszi a repülőn.

A Vészhelyzet alighanem az a tévésorozat, amit nem kell bemutatni senkinek. Elvégre egészen biztos, hogy mindannyiunk bekapcsolta már 1994 óta legalább egyszer úgy a tévét, hogy ott valaki pattogós hangon kért vérképet és kisrutint, vagy épp tíz milligramm Epinefrint. Ez a sorozat csinált sztárt George Clooney-ból, Noah Wyle-ből és Julianna Margulies-ből, de annyi híresség szerepelt benne akár egy-két rész erejéig is, hogy róluk akár egy külön listás cikket is írhatnánk. Mivel a kedves PORT-hu-olvasók igencsak belelkesedtek, amikor nemrégiben kiderült, hogy sok más kiváló szériával együtt a Vészhelyzet is bekerült az HBO Max júliusi kínálatába (lásd az erről szóló cikkünket), összeszedtünk néhány érdekességet a 2009-ben véget érő, kultikus kórházas sorozatról.

Forrás: HBO Max

 

1. A Vészhelyzet eredetileg egy kórházas Steven Spielberg-film lett volna. Amikor a tervek meghiúsultak, és a regényíró Michael Chrichton grandiózus projektjéből végül „csak” tévésorozat lett, Spielberg élénken érdeklődni kezdett egy másik Crichton-regény iránt: ez lett az 1993-as év legnagyobb kasszasikere, a Jurassic Park.

2. A sorozat első négy epizódja mindig ugyanúgy kezdődött. Nevezetesen: az egyik orvost kora reggel felébresztik a folyosó végén lévő 8-as vizsgálóban, és elkezdődik a soha véget érni nem akaró életmentés. A pilotepizódban Dr. Greene-t (Anthony Edwards) láthattuk, majd Dr. Lewist (Sherry Stringfield), ezután Dr. Bentont (Eriq La Salle) végül Dr. Cartert (Noah Wyle). Ez a motívum később is visszatért még a sorozatban: a 200. jubileumi epizód ugyanígy kezdődött. Érdekesség, hogy „az eredeti alapcsapat” öt orvosa közül egyedül Ross doki (George Clooney) volt az egyetlen, akit a 8. vizsgálóban sosem mutattak szunyókálás közben.

Forrás: HBO Max

 

3. A Vészhelyzet csinált szupersztárt George Clooney-ból. A mából visszatekintve úgy tűnhet, a kétszeres Oscar-díjas színész, rendező, forgatókönyvíró és producer mindig is Hollywood élvonalába tartozott. Csakhogy ez egyáltalán nincs így: Clooney pont a Vészhelyzet szívtipró Ross doktoraként robbant be a köztudatba 1994-ben, előtte nem is ismerték. Addig ugyanis csak olyan B-kategóriás marhaságokban játszott, mint A gyilkos paradicsomok, amiben egy őrült tudós nemcsak egy szőke bombázót(!), de egy egész zsoldossereget(!) fabrikált paradicsomokból, vagy a Return to Horror High, amiben egy sztárkarrierről álmodozó, kezdő csepűrágót játszott, akit viszonylag hamar megölnek egy horrorfilm forgatásán. Az itt kissé szürreálisan megjósolt sztárkarrier viszont végül tényleg bejött Clooney-nak: 109 epizód után, 1999-ben már tudatosan hagyta ott a Vészhelyzet stábját, hogy a filmográfiáját bővítse inkább, és olyan blockbusterekért kapjon 20 millió dolláros sztárgázsit, mint az Ocean's Eleven.

4. A mentőállomás melletti kosárlabdapálya George Clooney ötlete volt. A sztár ugyanis szeretett aktívan kikapcsolódni két forgatás között, ekkor dobálgatott előszeretettel a palánkra. A műszak végi kosarazás végül hamar a sorozat részévé és a nézők kedvencévé vált.

Forrás: HBO Max

 

5. Noah Wyle mindössze 23 évesen került be a tévétörténelem legismertebb kórházas sorozatába. Ő volt az 1994-es induláskor a stáb legfiatalabb tagja, aki 11 évadon keresztül alakította a széria egyik legnépszerűbb karakterét, John Carter doktort, aki a történet egy pontján elutazott Afrikába. A karakter a szemünk előtt vált félszeg, halálra szívatott orvostanhallgatóból lelkiismeretes orvossá. Így aztán nem véletlen, hogy a közönségkedvenc Carter doki végül a 12. évad során is felbukkant négy részben, a 15. évadban pedig visszatért Chicagóba, hogy új vesét kapjon, így Noah Wyle az utolsó öt részből négyben is vendégszerepelt.

6. Noah Wyle a mai napig Carter doktor az emberek szemében. Amikor felismerik az utcán a sztárt, általában el is várják tőle, hogy segítsen egy-egy balesetnél vagy rosszullétnél – épp ezért ő inkább félrevonul az ilyen eseteknél, és rábízza a szakszerű segítségnyújtást a valódi orvosokra. A színész az egyik interjújában arról mesélt, hogy volt olyan eset is, amikor viszont nem volt hová félrevonulnia. Az egyik repülőútja során ugyanis egy utas rosszul lett, és amikor a kapitány megkérdezte, van-e orvos a fedélzeten, természetesen mindenki azonnal őrá nézett. Szerencsére volt egy igazi orvos is az utasok között, de Noah Wyle saját bevallása szerint rém kellemetlenül érezte magát amiatt, hogy leforgatott több száz Vészhelyzet-epizódot, mégsem tud elsősegélyt nyújtani.

Forrás: HBO Max

 

7. Egyszer viszont tényleg életet mentett a Vészhelyzet. Ahogy azt korábban ebben az összeállításunkban is megírtuk, Angela Cooper gyakori migréntől, fokozott feledékenységtől szenvedett, és gyakran harapott rá a nyelvére, de azt feltételezte, hogy ez a stressz miatt van, mivel nemrég vált el és két gyereket nevelt. Aztán egy este megnézte az Vészhelyzet egyik epizódját, amelyben dr. Mark Greene (Anthony Edwards) agydaganat-vizsgálaton esett át. Greene-nek ki kellett nyújtania a nyelvét, amely elhajolt az egyik oldalra, ami arra utalt, hogy rákos. Cooper rájött, hogy tünetei megegyeznek Greene-ével, gyorsan tükör elé állt, és kinyújtotta a nyelvét, ami szintén elhajolt az egyik oldalra. Angela rögtön lesietett a helyi sürgősségire, ahol persze szkeptikusak voltak, amikor kijelentette, hogy agydaganata van, de elvégezték a vizsgálatokat, és valóban rákos volt. Két kemoterápiás és sugárkezelésen esett át, és a rákja remisszióba ment át.

8. Némelyik főszereplő maga is rendezett egy-egy epizódot. Név szerint Anthony Edwards és Eriq La Salle, valamint Paul McCrane (Romano doktor) és Laura Innes (Weaver doktornő). A leghíresebb beugró rendezői amúgy nem ők voltak ennek a szériának, hanem Quentin Tarantino, aki az első évad 24. epizódjának munkálatait dirigálta annak idején.