9 Marvel-film, amit látni kell, ha érteni akarod az agyeldobós Loki-sorozatot

Szerencsére nem kell minden szuperhősös blockbustert újranézni a 2008-as Vasembertől kezdve – elég csak azokat, ahol Loki, az időutazás és a multiverzum szerepelt.

Ha csak egyetlen olyan szereplőt lehet mondani a 2008 óta egyre csak burjánzó Marvel-kánonból, akinek régóta kijárt már végre egy saját tévésorozat, hát az bizony pont Loki. Tom Hiddleston karaktere ugyanis hihetetlenül jól eltalált figura, így aligha túlzás kijelenteni, hogy a csínytevés alakoskodó asgardi istene mostanra sokkal népszerűbb karakter lett, mint szeretve gyűlölt testvére, Thor. A Disney égisze alá tartozó Marvel 2021-ben egy olyan agyeldobós Loki tévésorozattal rukkolt elő, ami egyrészt virtuóz ötletességgel gyúrta össze Van Damme Időzsaruját a Városfejlesztési osztállyal, másrészt akkorát lendített az eredetileg főgonosznak szánt karakter tetszési indexén, amiről sajnos a mostani Marvel-hősök csak álmodhatnak (erről a jelenségről itt írtunk bővebben).

Időben szólunk: rá fogsz kattanni a Loki sorozatra

A Marvel stúdió összegyúrta a szuperhősfilmjeit Van Damme Időzsarujával, és az olyan vicces irodista sorozatokkal, mint A hivatal és a Városfejlesztési osztály.

Tovább

 

De mit tegyen az a szuperhősrajongó, aki csak most csöppent bele a Marvel-multiverzumba, és Lokiról csak annyit tud, hogy New Yorkban egyszer elverték a Bosszúállók, mégis 2 évadnyi saját sorozata lett?

Akiknek nincs se kedve, se ideje minden egyes Marvel-mozifilmet és -tévésorozatot ledarálni a 2008-as Vasemberig visszamenőleg, azoknak  összeállítottunk egy rövidebb listát azon produkciókból, amelyek alapján gyorsan képbe lehet kerülni az időn és téren át utazni képes, „megjavult” Lokival kapcsolatban, akinek a saját sorozatának 2. évada novemberben ér véget.

 

1. Thor (2011)

Nem mostanában volt, amikor a sorban legelső Thor-mozifilm bemutatta a nézőknek Lokit, Thor (Chris Hemsworth) pimasz, arrogáns és folyton zsiványkodó öccsét, aki az apja, Odin királysága fölött akarta átvenni az uralmat. Itt persze Loki még csak egy sablonos gonosztevő volt, mert a Marvel őt szánta a 2012-es Bosszúállókban a frissen összeverbuvált szuperhőscsapat nagy ellenfelének. Ráadásul ebben a filmben nem is Lokin volt a fókusz, hanem a címszereplő Thoron, akinek a meggondolatlan viselkedése veszélyes összecsapáshoz vezet a jégóriásokkal, Asgard ősi ellenségeivel, ezért Odin száműzte őt Földre a Mjölnir nevű, mágikus kalapácsával együtt.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Bosszúállók (2012)

Ez a film ugyebár azzal kezdődött, hogy Loki a Tesseract nevű mágikus tárgy segítségével (ami ma már tudjuk, hogy a Végtelen Kesztyűbe való Elmekő volt...) megnyitott egy portált, hogy az idegenek inváziós serege New Yorkra zúdulhasson, ő maga pedig a Föld új ura lehessen. Válaszul Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. nevű kémszervezet igazgatója, beveti a korábbi filmekből megismert, szuperhősökből összeverbuvált csapatot, a címbéli Bosszúállókat, hogy letörjék Loki (és mint kiderül, Thanos) hódítói ambícióit. Loki elbukik, a S.H.I.E.L.D. emberei megbilincselik – ám az elágazó idővonalak megkutyulása miatt végül mégis ez a Loki-változat lesz a Loki tévésorozat Lokija. Volt korábban egy rajongói konteó, miszerint ezt az egész inváziós hacacárét csak Loki találta ki azért, hogy egybekovácsolja valamiféle „nagyobb jó” érdekében az egymással veszekedő Bosszúállókat, de ez az elmélet mostanra megdőlt.

Hivatalosan is megdőlt a legjobb Bosszúállók-teória

A Loki című Disney+-sorozat második évadának második epizódja teljesen megsemmisíti a népszerű elméletet.

Tovább

 

Forrás: Fórum Hungary

 

3. Thor: Sötét világ (2013)

Bár a Sötét világ elsősorban Jane Foster (Natalie Portman) és Thor párkapcsolatára összpontosított, azért Thor és Loki testvéri viszonyát is szépen bemutatta. Az egymást ugrató bratyóknak ugyanis különbékét kellett kötniük, mivel Jane tudósként felfedezett egy titokzatos anyagot, amit a sötét elf Malekith (Christopher Eccleston) is meg akart kaparintani, hogy sötétségbe borítsa az univerzumot. A New York-i „komiszkodása” miatt egy asgardi börtönben sínylődő Loki Thorral szövetkezve végül legyőzi a sötét elfeket – de a film végén a csínytevés istene azért természetesen hű marad önmagához, és (megint) jól átejt mindenkit.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

4. Thor: Ragnarök (2017)

A Thor-franchise máig legszórakoztatóbb harmadik részében Thor a Végtelen Kövek után kutat, és megpróbálja megakadályozni a megjósolt Ragnarököt, azaz a szülőföldje, Asgard pusztulását. Thor és Loki felfedezik, hogy Hela (Cate Blanchette), a halál istennője kiszabadult az évezredes fogságából, de legyőzni nem tudják, így a vereséget szenvedett Thor (Hulkkal karöltve) a távoli Sakaar bolygón köt ki, amelyet a gladiátorjátékokért rajongó, különc és extravagáns Nagymester (Jeff Goldblum) irányít. A film sava-borsa természetesen Loki és Thor minden eddiginél erősebb testvéri köteléke – de persze Loki mégiscsak Loki, így az első adandó alkalommal meglovasítja a Tesseractot, ami nem kevés bonyodalmat szül.

Forrás: Fórum Hungary

 

5. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

Ebben a filmben Loki csak egy rövidke pillanatra tűnik fel a történet legelején – a Végtelen Köveket mániákusan gyűjtő Thanos ugyanis tőle is meg akarja szerezni a Tesseractban lévő Elmekövet.

Ez a pillanat azonban óriási jelentőséggel bír Loki karakterének fejlődése szempontjából, és pont emiatt a pár perc miatt lett belőle mára a Marvel-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere,

elvégre figyelemre méltó fejlődésről tett tanúbizonyságot azzal, hogy önzetlenül a testvére mellé állt, amikor tényleg az univerzum sorsa volt a tét. A Loki 1. évadának hivatalos bejelentése egyébként alig néhány hónappal eme kasszarobbantó blockbuster premierje után történt meg, így a filmbéli események után valahol azért előre garantálta a streamingplatformra gyártott tévésorozat kiugró népszerűségét, hiszen mindenki tudni akarta, mi lesz Loki további sorsa.

 

6. Bosszúállók: Végjáték (2019)

A Bosszúállók: A Végjáték lényegében ott folytatódott, ahol a Bosszúállók: Végtelen háború abbamaradt: a Bosszúállók visszautazzanak az időben, hogy még azelőtt összegyűjtsék a Végtelen Köveket, hogy Thanos megszerezhetné őket, egyetlen csettintéssel elpusztítva az ismert univerzum lakóinak felét.

A csavaros időutazós szál lehetővé tette az alkotók számára, hogy a rajongók ismét találkozzanak „a 2012-es Lokival”, akit itt épp elfognak a New York-i űrlényinváziót követően,

ám mivel mindenki a kövekre és Thanos legyőzésére koncentrál, Loki el tud menekülni a S.H.I.E.L.D. smasszerei elől.

 

 

7. Pókember: Nincs hazaút (2021)

Az MCU, azaz a Marvel Moziverzum (eredeti szóhasználattal: Marvel Cinematic Universe) harmadik Pókember-filmje azt követően veszi fel az események fonalát, hogy Peter Parkerről (Tom Holland) a Pókember: Idegenben végén kiderül: ő a Pókember. A derék hálószövő ezért aztán gyorsan megkéri Dr. Strange-et (Benedict Cumberbatch), hogy vessen be valami hókuszpókuszt, amivel mégis valahogy titokban lehetne tartani a kettős életét. Csakhogy Peter annyit kotnyeleskedik, hogy Strange elrontja a varázslatát, ami miatt megnyílik a multiverzum, azaz más téridő-dimenziók is betüremkednek Pókember és Dr. Strange világába.

Bár ebben a filmben Loki egyáltalán nem szerepel, ez a Multiverzum-saga nyitófejezete, amit egyetlen Marvel-rajongóknak sem szabad figyelmen kívül hagynia, mert most minden Marvel-produkciónak ez az origója.

 

Forrás: InterCom

 

8. Doctor Strange az őrület multiverzumában (2022)

Ez a film azért fontos a Loki-univerzum megértésében, mert Dr. Strange és a rejtélyes szövetségese, a multiverzumokban ide-oda járkálni képes tinédzserlány (Xochitl Gomez) mutatták be elsőként a nézőknek, milyen nehéz szembeszállnia a derék hősöknek egy olyan kozmikus fenyegetéssel, mint a saját maguk alternatív változatai(!) a különböző téridő-változatokból.

Bár ebben a filmben sem esik szó magáról Lokiról, a Disney+ Loki sorozatának első és második évadában jó párszor előveszik a készítők az itt felvonultatott dramaturgiai trükköket.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

9. A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (2023)

Bár Loki maga ebben a filmben sem szerepelt, elvileg ez az idei szuperhősös mozifilm volt hivatott még jobban árnyalni a Loki tévésorozat emblematikus gazfickóját, az idő folyása felett őrködő Kang, a hódító karakterét (aki A megmaradó néven is ismert). Bár a legutóbbi Hangya-film alapján úgy tűnhet, Kang kizárólag csak azért konspirálhat ennyit, mert az eredeti Darázsnak (Michelle Pfeiffer) megesett rajta a szíve a kvantumvilágban való raboskodása alatt, a Hódító sokkal komolyabb karakter ennél: egy igazi nagypályás! Őt szánta ugyanis a Marvel az úgynevezett ötödik fázis főgonoszának, vagyis afféle „új Thanosnak”, vagyis lényegében ő köré kanyarítják az összes mostani és elkövetkezendő mozifilmet és tévésorozatot.

Csakhogy jelenleg úgy tűnik, ez a döntés nem igazán jött be, mert sem a Kvantumánia, sem Kang karaktere nem hozza lázba a Marvel-rajongókat – egyebek között ezért is akar most a Marvel visszatenni a sakktáblára két, korábban már elhunyt közönségkedvenc karaktert, Vasembert és a Fekete Özvegyet. És ha ez nem okozna még elég fejfájást a stúdiónak, Jonathan Majors, aki Kang összes alteregóját alakítja, és hosszútávon számolt vele a Marvel, nemrégiben családon belüli erőszak vádjával került bíróság elé.

Bajban a Marvel, elkeseredett lépésre szánhatja el magát a stúdió

Két közkedvelt karaktert is visszahoznának a halálból.

Tovább

 

Érdekesség, hogy A Hangya és a Darázs: Kvantumánia alábbi, stáblista utáni jelenete előre elspoilerezte a Loki 2. évadának egyik fontos jelenetét – amit persze akkor még senki sem tudott mire vélni...

 

(via Collider & Comingsoon.net & Rolling Stone)