A 10 legjobb videó a Friderikusz Podcastből

2 milliós nézettséget hozó Frei-interjú, a fél országot megríkató Reptéri történetek, a 90 éves Vitray utolsó riportja és a nagy találkozás a felnőtt Szász Marcival, az egykori „csodagyerekkel” – a lekiflitolvajozott nézők végül a mennybe repítették Friderikuszt.

2021. április 29-én indult el Friderikusz Sándor saját YouTube-csatornája, a Friderikusz Podcast, ami mostanra igen impozáns számokat tudhat magáénak – erről maga az ismert tévés számolt be nemrégiben egy jubileumi adásban, amelyben Karafiáth Orsolya volt a vendég. A kétéves podcastsorozat jelenleg az alábbi adatokkal büszkélkedhet:

  • 374 000 feliratkozó
  • 62,5 millió YouTube-megtekintés
  • 8 millió hallgató (Anchor, Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts)
  • két beszélgetése 2 millió feletti nézettséget ért el
  • négy beszélgetése 1 millió feletti kattintást generált
  • az adások átlagnézettsége 577 ezer néző/videó

Ezzel Friderikusz ismét fényesen bebizonyította, mennyire igaz az, amit még 2012-ben egy Origo-interjúban mondott:

A televíziózás ott van, ahol én vagyok.

 

 

Ez 11 éve bicskanyitogatóan nagyképű kijelentésnek hangzott, de ha jobban belegondolunk, teljesen igaz! Elvégre Friderikusz már azzal tévétörténelmet csinált, amikor a '90-es években milliókat ültetett le a Friderikusz Show elé, ahol egymásnak adták a kilincset az olyan közönségkedvenc sztárok, mint Cindy Crawford, Bud Spencer vagy épp Larry Hagman.

De azért azt se hallgassuk el, hogy a hazai televíziózás doyenje, a late-night talkshow műfaj magyarországi meghonosítója és a lehetetlen színű zakók pápája kezdetben nem igazán tudta helyén kezelni a podcastet, mint platformot: elvégre nem is klasszikus podcast amit csinál, hanem youtuber tartalomgyártás. Ott volt ugye az emlékezetes kirohanása is, amikor „kiflitolvajnak” nevezte a nézőit, aki ingyen, vagyis pénzadomány nélkül követték az adásait, majd az egész balhét a nem létező sajtósával, Csenterics Ágnessel akarta elvitetni –  csakhogy a Media1 kiderítette, hogy nincs is ilyen sajtós, a tévés rendező Csenterics Ágnes viszont 77 éves korában elhunyt, és a rokonai jogi lépéseket helyeztek kilátásba a történtek miatt (Friderikusz végül bocsánatot kért, és a nézői is hamar elfelejtették ezt a kis purparlét).

A hosszúra nyúlt bevezető után lássuk végre a 10 legfontosabb Friderikusz Podcast-videót!

 

1. A nyitóepizód (1 028 635 megtekintés)

Hol tart a világban és idehaza a hagyományos televíziózás, nem azért szaporodnak-e gombamód a YouTube-csatornák (amit ezennel Friderikusz Sándor is létrehozott), mert a lineáris tévézésnek mára befellegzett?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatott az első adásban Csepeli György szociálpszichológus, Rangos Katalin szerkesztő-riporter, Kolosi Péter RTL-es programigazgató és Friderikusz fodrásza, Vörös Kati. Valamint Friderikusz régi ismerőse, Geszti Péter, akivel egy időben kifejezetten nem kedvelték egymást, de mostanra elásták a csatabárdot. Olyannyira, hogy a Rapülők frontembere saját, kétheti műsort is kapott Geszti+ címmel a Friderikusz Podcast csatornán (utóbbiról itt olvasható a PORT.hu kritikája).

 

 

2. Interjú Frei Tamással (2 047 025 megtekintés)

Frei Tamás már-már Friderikusszal vetekedő népszerűségnek örvendő televíziós volt a '90-es években. Bár Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején elkövette azt a szakmai hibát, hogy egy magát bérgyilkosnak kamuzó fickótól azt kérdezte meg főműsoridőben, mennyit kérne el a magyar kormányfő megöléséért, egészen 2008-ig(!) vezette a Frei Dosszié című műsorát. Később átnyergelt a kalandregények írására és elindította a Café Frei kávézóláncot – szóval bőven volt miről mesélnie a Friderikusz Podcastban.

 

 

3. Interjú Surányi Györggyel (2 054 828 megtekintés)

Surányi György közgazdász egyetemi tanár, aki a rendszerváltás utáni években, 1990 és 1991 között töltötte be a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségét, 2022 nyarán, a Friderikusz Podcast 51. adásában volt vendég. A videó 2 milliós nézettsége alighanem annak volt köszönhető, hogy

a nézők ekkor már nagyon ki voltak éhezve arra, hogy egy komoly, józan hang magyarázza el végre, mi van a rekordinfálció hátterében, mik az egyre negatívabb gazdasági spirál okai, és tényleg gazdasági visszaesésnek nézelébe a világ 2023-ban. 

 

 

4. Szász Marci, a „csodagyerek” (171 782 megtekintés)

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy 1997-ben az egész ország a szívébe zárta a kis Szász Marcit, a 195-ös IQ-val rendelkező, a tudást nagykanállal (a Danone-joghurtot pedig kiskanállal...) habzsoló kisfiút, aki 3 évesen már tudott olvasni, az első osztályt pár hónap alatt végezte el, és nemcsak kortársai, de az átlagos képességű felnőttek közül is kiemelkedett páratlan intelligenciájával, ráadásul

már 25 évvel ezelőtt szót emelt a környezetvédelem fontossága miatt, ráadásul úgy örült a Friderikusztól (és a SZÜV Rt.-től) ajándékba kapott, 16 MG RAM-os, CD-romos számítógépnek, mintha megnyerte volna a lottóötöst!

Mivel Friderikusz annak idején minden tévécsatornával olyan szerződést kötött, hogy a műsorainak szerzői és sugárzási joga őt illeti, a retrórajongó nézői legnagyobb örömére folyamatosan pakolgatja ki az archív interjúit a YouTube-csatornájára.

 

 

5. Interjú a felnőtt Szász Marcival  (791 612 megtekintés)

Számtalan archív videója alatt rágták a rajongók Friderikusz fülét, és nyaggatták azzal, hogy igenis vegye komolyan az oknyomozó újságírást, valamint „az önként vállalt közszölgálatiságot”, és keresse meg a régi interjúalanyait, hogy kiderüljön, mi lett velük 10, 20, 30 esztendővel később, jól vagy rosszul alakult-e a soruk a milliókat a tévékészülékek elé szegező Friderikusz Show-ban kapott 15 perc hírnév után. A felnőtt Szász Marcival 2020-ban a Totalcar készített zseniális életútinterjút, amelyből kiderült, hogy az egykori csodagyerekből mára egy kissé kiégett szoftverfejlesztő lett, aki már nem a start upokért él-hal, hanem a kocsikért. Azt a videót közel 300 ezren látták,

Friderikusz és Száz Marci 2022-es angy reunionja pedig már lassan aulról karcolgatja az 1 milliót!

 

 

6. Reptéri történetek I. (466 382 megtekintés)

Magát Friderikuszt is meglepte, mekkora sikert aratott az a két „kísérleti adása”, amelyben nem világsztárok és hazai celebek beszélgettek vele, hanem a Liszt Ferenc repülőtér utazóközönsége. De vajon mi volt a nem várt népszerűség titka? Az egy dolog, hogy a nézők szemébe könnyeket csaló Reptéri történetek I. tavaly pont a karácsony és a szilveszter között került adásba a Friderikusz Podcasten, de a kiugró nézettségben az is közrejátszhatott, hogy Friderikusz itt nem eltartott kisujjú, garbós bölcsészekkel filozofálgatott a stúdióban mindenmentes lattét kortyolgatva arról, merre tart rohanó világunk,

hanem a tévériporterkedés aranykorát felidézve, egy szál mikrofonnal és kamerával nyakába vette a repülőteret, és a teljesen hétköznapi magyar embereket faggatta arról, mi jár épp a fejükben.

 

 

7. Reptéri történetek II. (327 859 megtekintés)

Semmiféle újságírói túlzás nem volt abban, amikor Felszántotta az internetet Friderikusz új műsora című cikkemben azt írtam, hogy a Reptéri történetek az utóbbi évek legjobban sikerült Friderikusz-produkciója. Ha nekem nem hiszi el a kedves PORT.hu-olvasó, akkor higgyen a kommenteknek a videók alatt:

Ez valami zseniális volt!!! Megható, elgondolkodtató, szívbemarkoló, humoros... micsoda élettörténetek! Ismét egy olyan Friderikusz-műsor, amely odaszögezi az embert a képernyő elé. Nagyon köszönöm, hogy mindig meg tud lepni egy új, érdekes és értékes műsorral. 30 éve nem láttunk feleségemmel ilyen jellegű riportot, Gratula, Friderikusz Úr!

 

8. Interjú Tilesch Györggyel (298 681 megtekintés)

Azt, hogy Friderikusz még 64 évesen is vérprofi újságíró, aki minden pillanatban rajta tartja a mutatóujját a nagyvilág történésének ütőerén, Mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy pont akkor hívta meg a műsorba az MI-szakértő Dr. Tilesch Györgyöt, amikor nemhogy a fél világ, de az egész internet a mesterséges intelligencia témáján pörgött (mi is írattunk cikket az AI-val a Last of Usról itt a PORT.hun). Ráadásul a Magyarországról az Egyesült Államokba átköltöző szakértő még kedvenc hobbijáról, a szerepjátékról is beszélt, ami a mozikban épp akkor futó Dungeons and Dragons: Betyárbecsület miatt volt aktuális téma.

 

 

9. Vitray Tamás Friderikusznál debütáló utolsó(?) riportja (274 059 mgtekintés)

Vitray Tamás, a hazai televíziózás állócsillaga két évvel ezelőtt pont a Friderikusz Podcastban jelentette be egy igen jól sikerült életútinterjú végén: nem áll többet a nyilvánosság elé, visszavonul. Tény, hogy valóban nem szerepelt azóta a kamerák előtt, 90 évesen azonban úgy érezte: a kamerák mögött még akad tennivalója. Meg is kereste Nádor Magda operaénekesnőt, akivel utoljára 28 évvel ezelőtt, 1995-ben beszélgetett a Töltsön velem egy órát! című műsorában.

A nagy találkozás egy egyszerre felkavaró és lélekemelő riportfilm lett, ami Vitray egyik legjobb tévés munkája lett,

mert csak csendben, a háttérből irányította a beszélgetés fonalát, így az interjúalanya lényegében saját maga meséli el az egész életét, annak minden örömével és szomorúságával együtt, a szakmai mennybe menetelétől kezdve egészen a legpokolibb magánéleti gondokig.

 

 

Ez is érdekes lehet

Szívfacsaróan szép lett Vitray Friderikusznál debütáló utolsó(?) riportja

A két tévés legenda legújabb közös produkciójában, a Friderikusz Podcastben bemutatott Magdában a világhírű operaénekesnő, Nádor Magda mesélt az életéről – szem nem maradt szárazon!

Tovább

 

10. A legendás Fekete László-álinterjú (109 824 megtekintés)

Egy egész generáció kollektív emlékezetében maradt meg az RTL Klubon 1998-ban futó Meglepő és Mulatságos című tévéműsor. Azon belül is azok a bizonyos álinterjúk, amelyekben az akkor még alig ismert Beleznay Endre zseniálisan megjátszott balfékséggel tett úgy, mintha szemüveges-kardigános, kezdő tévériporterként dolgozna a keszthelyi Globál TV-nél – ami természetesen a valóságban nem is létezett, az egész dili a Friderikuszra jellemző ügyes árukapcsolással a Corinthia Aquincum Hotelben zajlott...

Természetesen Friderikusz gegcsapata előtte az összes „áldozatot” feltérképezte: tudák, mitől pöccen be az illető, sőt, a showman végig fülhallgatón keresztül instruálta az álriportert, hogy minél inkább az interjúalany idegeire mehessen.

A celebek átejtése annak idején Fekete László megtréfálásával kezdődött, de Friderikusz később számos olyan epizódot is felrakott a YouTube-csatornájára, ami az RTL-lel való összebalhézása miatt már nem került adásba (ilyen volt többek között Antal Imre álinterjúja is, amiről itt írtunk).