A 70 éves Liam Neeson 10 legjobb filmje – az Elrabolva előtt

Liam Neesont sokan már csak az Elrabolva, annak folytatásai és koppintásai sztárjaként ismerik, pedig a 70 éves színész előtte (is) elképesztő életművel dicsekedhetett. Ebből mazsoláztunk kedvünkre.

A misszió (1986)

A XVIII. században, Dél-Amerika esőerdeinek mélyén Gabriel jezsuita atya (Jeremy Irons) és társa, Fielding testvér (Liam Neeson) missziós állomást rendez be. Munkájukat egy hajdani rabszolgakereskedő, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro) támogatja, aki szakított korábbi életével, és menedéket keres az Amazonas-menti törzsek közösségében, sőt a rendbe is belép. A bennszülöttek elfogadják a jezsuitákat és a készülő telepet, ám a portugál hatóságok nem nézik jó szemmel az újonnan létrejött jezsuita miniállamot, és itt már kevés az ima ereje – karddal kell küzdeni. Roland Joffé alkotása elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díját, és három Oscar-díjat kapott (a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb operatőri munka kategóriájában).

Forrás: Mokép

 

A nagy ember (1990)

Danny Scoular (Neeson) munkanélküli bányász. Nemrég szabadult a börtönből, és el kell tartania a családját. A férfira felfigyel a glasgow-i alvilág egyik vezére, Matt Mason, aki illegális bokszmeccseket szervez, és nagy hasznot húz az ott kötött fogadásokból. A kétségbeesett helyzetben lévő Danny elfogadja a bűnöző ajánlatát, hogy vegyen részt a puszta kézzel vívott ökölharcban. Győztesen kerül ki az aljas és brutális eszközökkel vívott küzdelemből. Bár van pénze, egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed. Miután kiüti az egyik ellenfele szemét, megpróbál kiszállni az üzletből, de már túl késő.

Sok színész életében eljön az a pillanat, hogy bokszolós filmben játsszon– Liam Neeson sem kerülhette el.

Forrás: Warner Home Video

 

Darkman (1990)

Bizony-bizony, még Liam Neeson is volt szuperhős, nem is akármilyen! Sam Raimi horror beütésű szuperhősfilmjében bárhol legyenek is a város bűnözői, sehol sem lehetnek biztonságban. Mert valaki, aki az álcázás művésze, állandóan a nyomukban van, és rájuk vadászik. Egyszer a főnökük arcát ölti magára, másszor társaik képében jelenik meg előttük. A titokzatos átváltozóművész minden esetben brutálisan végez kiszemelt áldozataival. De vajon ki lehet ez a titokzatos sorozatgyilkos, akitől okkal retteghet mindenki, akinek nem tiszták a szándékai?

Forrás: Apple TV+

A film az Apple TV+-on érhető el.

 

Az ideális gyanúsított (1991)

Brightonban Tony Aaron (Neeson) abbahagyja dicstelen rendőrségi karrierjét, és magándetektívnek áll. Családi vállalkozásban – felesége (Maggie O'Neill) játssza a csalétek szerepét – házasságtörési tettenéréssel foglalkozik. Pontos koreográfiája van az eseteknek, az ajtón kopogásnak, a vaku felvillanásának. Aztán fizethet, aki válni akar. Carlo Stasio festővel azonban nem a szokásos menetrend szerint történnek az események. A festőt és saját feleségét ugyanis Tony holtan találja a szállodai szobában. Régi kollégája az örökké pénzzavarban lévő Tonyt gyanúsítja a kettős gyilkossággal, de felmerül az örökösnő, Angeline (Laura San Giacomo), a festő élettársa érdekeltsége is az ügyben. Az ideális gyanúsított jó kis csavaros, méltatlanul elfeledett krimi.

Forrás: Filmmúzeum

 

Schindler listája (1993)

Könnyű nem szeretni, de lehetetlen nem tisztelni és elismerni a valaha készült leglátványosabb holokausztfilmet. Nem is nagyon van mit szeretni rajta: nonstop borzalom és szenvedés mindaz, amit látunk, és ugyan tudjuk, milyen sok embert mentett meg a film hőse, a nácikkal cimboráló, a zsidókban eleinte csak olcsó munkaerőt látó német iparmágnás, Oskar Schindler (Neeson), ez a „sok” valójában egy nagyon apró csepp a több milliónyi zsidó és nem  zsidó áldozat között.  A fekete-fehérben felvett megannyi szenvedés  (persze ott van a piros ruhás kislány is, egy talán kissé túlságosan is hatásos gesztusként) mögött egy nagyszerűen megszerkesztett és bravúrosan fényképezett történet és számos egészen rendkívüli alakítás áll.

Forrás: UIP-Duna Film

A film a Netflixen látható.

 

Rob Roy (1995)

A Rob Roy nagy pechje az volt, hogy egy időben jött ki Mel Gibson A rettenthetetlenjével, hasonló témában, de eltérő stílusban és jóval kisebb költségvetéssel, így alulmaradt, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne izgalmas és jó! Amikor zord tél köszönt a skót fennsíkon élő klánokra, Rob Roy  (Neeson) kénytelen ezer fontot kölcsönkérni Montrose márkitól (John Hurt), hogy átvészelhesse embereivel a kemény hideget. Mellékes információ, hogy skót fontról van szó, ami az angol fonthoz képest aprópénz volt (az összeg akkor 50 font sterlingnek felelt meg), de a gonosz márki sötét tervet sző. Rob Royt kirabolják: Montrose bizalmasa, Archibald Cunningham (Tim Roth) megtámadja a házát, megerőszakolja a feleségét (Jessica Lange) és leöli az állatait. A dühödt Rob Roy bosszúért liheg. Útonállóként küzd a becsületéért, s közben a skótok között nagy hírnévre tesz szert. A végső leszámolás közte és Cunningham között elkerülhetetlen.

Forrás: TV2

A film az HBO Maxon látható.

 

Michael Collins (1996)

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst (Neeson) és Harry Bolandet (Aidan Quinn) – bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Ír Önkénteseket, és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett. Neil Jordan érzékletesen és drámaian mutatja meg, miként lett az ír függetlenségi harcból a legjobb szándékok ellenére véres polgárháború, miközben Collins ellentmondásos karakterével is behatóan foglalkozik.

Forrás: InterCom

A film a Google Play Movies kínálatában érhető el.

 

Star Wars: Baljós árnyak (1999)

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, Qui-Gon Jinnt (Neeson) és Obi-Wan Kenobit (Ewan McGregor), a béke és az igazság őrzőit, hogy oldják meg a konfliktust, és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.

Neeson tulajdonképpen jól járt, hogy SPOILER! karaktere alulmaradt a Darth Maullal folytatott harcban, így teljes dicsőségében távozhatott a kevésbé dicsőséges második Star Wars-trilógiából…
Forrás: InterCom

A film az Apple TV+-on látható.

 

Igazából szerelem (2003)

A sztori mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra történő vagy épp beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút és annak apját, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen. Richard Curtis rendező elképesztően sok nagyszerű színészt hozott össze egy örök klasszikusban, és Liam Neeson senkivel szemben nem marad alul a fiát egyedül nevelő özvegyemberként – megmutatva egy egyszerre érzékenyebb és könnyedebb oldalát.

Forrás: UIP-Duna Film

A film az Apple TV+-on érhető el.

 

Batman: Kezdődik (2005)

Christopher Nolan első Batman-filmjében minden tökéletes – ahogy Liam Neeson választása is egy kettős szerepre. Bruce Wayne (Christian Bale), az árva milliomos önszántából járja meg az erőszak poklát, amikor Henri Ducard (Neeson), a keleti mester a harcosai közé veszi és tökéletesen kiképzi, sőt, egyfajta apafigurává válik a számára. Wayne azonban nem osztozik mestere radikális nézeteiben, és visszatér Gotham Citybe, hogy minden lehetséges eszközzel az igazságtalanság ellen harcoljon. A várost azonban megfertőzte a korrupció, csak a fiatal ügyésznő, Rachel (Katie Holmes) és James Gordon nyomozó (Gary Oldman) mernek szembeszállni a  szervezett bűnözéssel – és Ra's Al Ghul embereivel. SPOILER! És ma már mind tudjuk, hogy a titokzatos bűnöző nem más, mint a nagydarab, mackós Neeson, akit itt nagyon jól fazoníroztak át.

Forrás: Intercom

A film az HBO Maxon érhető el.