A bárányok hallgatnak hangulatát idézi a Gyilkos elmék legújabb évada

Az FBI-os profilozók egy hátborzongatóan fordulatos üggyel tértek vissza a Disney+-ra.

2020-ban, egy szégyenletesen rosszul sikerült utolsó évaddal ért véget minden idők egyik legnépszerűbb nyomozós sorozata, a Gyilkos elmék, melyben az FBI Viselkedéskutató Egysége különféle, elsősorban sorozatgyilkosok által elkövetett bűncselekményeket old meg – egyszerűbben szólva, elkapja a tettest. A 15. évad ráadásul már nem is volt teljes, mindössze 10 epizóddal igyekeztek minden szálat és viszonyt kifuttatni egy kínos kerti mulatságba, ahol a szereplők és – vélhetően – a stábtagok együtt dorbézoltak. Aztán két évvel később – pontosabban két és fél – mégis felélesztették a szériát, ami valahogy nem találta a helyét a modern tévésorozatok világban.

 

Újrakezdés, régi arcok nélkül

Az Evolúció alcímmel ellátott 16. évadnak újra kellett pozicionálni a sorozatot, egyfelől azért, mert egészen más struktúrával indult újra, mint a korábbi szezonok, hiszen itt már nem részenként egy ügy volt, hanem az egész évad egy nagy horderejű bűncselekmény felgöngyölítése. Másfelől pedig azért, mert több szereplő sem tért vissza a korábbi felállásból. Bár a Gyilkos elmék csapata elég gyakran cserélődött, de a közönségkedvenc karakter, a Matthew Gray Gubler által alakított Spencer Reid végig ott volt 15 évadon keresztül, ám a tizenhatodikba már nem tért vissza. A hiányával akkor érezhetően nem is tudtak mit kezdeni az írók, illetve pont az volt a baj, hogy azáltal, hogy más figurák mondták ki azokat a tudományos tényeket és kriminológiai sztorikat, amiket ő szokott, még feltűnőbbé vált a hiánya. A 16. évad története ráadásul nagyon modern akart lenni a neten üzemeltetett sorozatgyilkos-hálózattal, ami elég idegen volt a sorozat korábbi hangvételétől, ahogy a túlzottan sötét hangulat is. Ezután azt gondolná az ember, hogy kár folytatni, de az az igazság, hogy

a 17. évaddal ismét magára találta a Gyilkos elmék.

Forrás: Paramount+

 

Szövetség egy sorozatgyilkossal

Ez igazából egyszerre a 17. évad, és a Gyilkos elmék: Evolúció második szezonja, hiszen egyenes folytatása a korábbi sztorinak, és most is egy nagy ügy az évad – bár olykor pár kisebbel megszakítják, de valahogy azoknak is közük van a főszálhoz. A történet tétje, hogy

ki is a rejtélyes és kegyetlen sorozatgyilkos, Aranycsillag,

aki kivájja az áldozatai szemét és minden tetthelyen hagy egy töltényhüvelyt, amibe egy csillag van gravírozva. Az előző évadban elfogott „rosszfiú”, Elias Voit (Zach Gilford), aki a sorozatgyilkos-hálózatot üzemeltette, és majdnem megölte Rossit (Joe Mantegna), most vádalkut köt, mert állítása szerint, segíteni tud abban, hogy elfogják Aranycsillagot. Ehhez persze a kedvenc viselkedéskutató egységünknek együtt kell vele működni. Nekünk meg baromi ismerős lehet helyzet, hiszen ez A bárányok hallgatnak alapállása.

Forrás: Paramount+

 

A Gyilkos elmék új évada természetesen tudatában van ennek, és ahol tudnak, finoman, de egyértelműen utalnak is Jonathan Demme klasszikusára. Voit kihallgatása, illetve a vele való beszélgetések egyértelműen hozzák a film eszköztárát, pláne, hogy először a csapat legfiatalabb, női tagja kezd vele beszélgetni. De olyan

apró motívumokban is megjelenik a Hannibal-filmek (és regények) világa,

mint a kivájt szemű áldozatok, hiszen A vörös sárkányban is ezt teszi Francis Dolarhyde, csak ott még tükörcserepet is tesz az üres szemgödörbe.

Forrás: Paramount+

 

Hozza a régi formát

Már ebből is érezhető, de úgy általában is elmondható az új évadról, hogy kicsit visszavett az erőltetett modernizálásból, és visszatért a gyökerekhez: ez végre ismét olyan, mint a klasszikus Gyilkos elmék, vagy legalábbis nagyon emlékeztet rá. Bár egyértelműen halad a korral, és megjelenik benne a dark web és a deepfake, de nem helyezi ezeket túlságosan előtérbe. A karaktereket is ügyesen mozgatja, a viszonyrendszerek is jóval markánsabbak, mint az előző évadban. Ott újrapakolták a sakkbábukat, most végre mozgatni is tudják őket, és tényleg élvezet nézni.

Az ügy is izgalmas, a fordulatok is működnek,

és elég teret kapnak a karakterek, hogy meg tudják mutatni magukat, hová fejlődtek az elmúlt évek során. Ami pedig plusz pont, hogy a 16. évad gyászos, nyomasztó hangulatát sikerült levetni, és visszatért a humor is a Gyilkos elmékbe, ami elengedhetetlen, ha olyan nehéz és kegyetlen témák jönnek elő, mint a brutális sorozatgyilkosok.

 

még több gyilkos elmék

8 Gyilkos elmék-epizód, amit valós bűnügy ihletett

Nem minden fikciós sorozatgyilkos csak a képzelet szülötte.

Tovább

 

 

A Gyilkos elmék mind a 16 évadja megtekinthető a Disney+-on, a 17. évad új részei péntekenként kerülnek fel a platformra.