A legjobb drogfilmek

1988. június 26. óta ezen a napon tartják a kábítószer-ellenes világnapot. Ennek kapcsán összegyűjtöttük nektek a témába vágó legjobb filmeket. Többet közülük akár azonnal meg is nézhettek.

5. Csodálatos fiú (2018)

David Sheff (Steve Carell) újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt azonban megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic (Timothée Chalamet) egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd. A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját és új családja életét pusztán azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában? Felix Van Groeningen, az Oscar-jelölt Alabama és Monroe rendezőjének első angol nyelvű filmje, miközben egyszerre alapul David és Nic memoárján, nemcsak a drogfüggő beteg, hanem a közvetlen hozzátartozók nézőpontját is bemutatja.

A film elérhető az Amazon Prime Video kínálatában, a filmről szóló kritikánk pedig ide kattintva olvasható.

4. A kokainkölyök (2018)

A XX. század nyolcvanas éveiben a kábítószer elárasztotta Detroit városát. A drog járványszerűen terjedt, és szükségszerűen hozta magával a bűnözési ráta emelkedését, a kábítószerüzletben érdekelt bandák háborúját is. A munkáscsaládból származó Rick tinédzserként azért vállalja el, hogy az FBI beépített informátora lesz, hogy megmentse tiltott fegyverekkel kereskedő apját (Matthew McConaughey sokadik elképesztő alakítása) a börtöntől. A film valós eseményeken alapul, Richard Wershe Jr. története ihlette.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában. A filmről írt kritikánk itt olvasható.

3. Rekviem egy álomért (2000)

Harry Goldfarb egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a tévénézés élete egyetlen értelme és legfőbb szórakozása. A pénz heroinra kell, a tévé eladása pedig azért jó üzlet, mert Harry anyja úgyis mindig visszavásárolja. Az anya, Sara egy más világról álmodik. Mindent megtesz azért, hogy bekerülhessen kedvenc tévéshow-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a piros ruhát: az egyetlent, amelyben megjelenhet a tévé képernyőjén. Fanatikus fogyókúrába kezd egy gyógyszer segítségével, amit az orvosa ír fel neki. A pirula kezdetben fantasztikus hatással van Sarára. Fogyni kezd, feltöltődik, teli lesz energiával, és most már egészen bizonyos abban, hogy bekerül a műsorba. Aztán elkezdődnek a hallucinációk – az orvos által felírt gyógyszer ugyanis gyakorlatilag ugyanolyan kemény drog, mint a heroin.

A film elérhető a Netflix és az Apple iTunes kínálatában.

2. A sebhelyesarcú (1983)

Tony Montana, a Sebhelyesarcú (Al Pacino) Kubából emigrált az Egyesült Államokba. A bűnözőnek sikerült megtévesztenie a bevándorlási hivatalt, így megkapja a letelepedési engedélyt. Persze esze ágában sincs tisztességes életet élni. Az első adandó alkalommal elszegődik Miami legnagyobb drogbárójához, Frank Lopezhez (Robert Loggia). Tony gyorsan kapaszkodik felfelé a ranglétrán, kitartásának, hűségének és kíméletlenségének köszönhetően hamarosan a drogbáró egyik bizalmasa lesz. A Sebhelyesarcú azonban ennél többre vágyik: Lopez barátnőjét, Elvirát (Michelle Pfeiffer) felhasználva át akarja venni a hatalmat.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

1. Trainspotting (1996)

Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba – nem mintha a gazdaságilag pusztulóban lévő Edinburgh-ban erre sok lehetőségük lenne. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra: heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy az anyag. Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adag narkóhoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára...

Az első rész sajnos jelenleg nem streamelhető, de a 2017-es folytatás elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában. Ide kattintva pedig újranézheted a film általunk kiválogatott legjobb jeleneteit.

+1 Narcos (2015–2017)

Igaz történet Pablo Escobar, a kolumbiai Medellín kartell vezetőjének tündökléséről és bukásáról. A sorozat kronológiai sorrendben halad a kezdetektől a felemelkedésen át a kokaincsempész-hálózat világuralmáig, majd Escobar haláláig. És a sztorinak még itt sincs vége, hiszen a harmadik évad az Escobar bukása utáni időket és a Cali kartell működését mutatja be. Érdekesség, hogy a Narcos egyik főszereplője a Trónok harca és a The Mandalorian sztárja, Pedro Pascal, aki Javier Peña DEA-ügynököt alakítja, mindhárom évadban.

A széria elérhető a Netflix kínálatában.