A legjobb sorozatok, amelyek eltűnnek a Netflixről

A Marvellel együttműködésben készített szuperhősszériák február 28-án kikerülnek a kínálatból. Daráld le őket, amíg lehet!

Ha azt mondjuk, hogy Marvel-sorozat, akkor ma már mindenkinek a 2021 januárjában elstartolt, az MCU 4. fázisához tartozó szériák jutnak eszébe, sorrendben a WandaVízió, A Sólyom és a Tél Katonája, a Loki, a What if…?, a Sólyomszem vagy az idén márciusban érkező, Magyarországon forgatott Moon Knight.

Léteztek azonban már korábban is értékelhető próbálkozások, az ABC-n futott a Bosszúállókhoz és az első Amerika Kapitány-filmhez lazán kapcsolódó A S.H.I.E.L.D. ügynökei és a Carter ügynök, illetve a mindössze egy évadot megélt Inhumans. A fokozatosan csökkenő nézőszámok miatt azonban az ABC kaszálta az összes Marvel-sorozatát.

Forrás: Netflix

 

A Netflixen ekkorra már beindult a nagyüzem, a 2015-ben bemutatott Daredevil sikerének köszönhetően kezdett kiépülni a streaming cég saját Marvel-univerzuma, amelynek azonban ténylegesen nem sok köze volt az MCU-hoz. Összesen hat szériát indítottak el, de 2019 februárjában a Netflix véget vetett a projektnek, miután világossá vált, hogy el fog indulni a Disney+, és a jogok visszaszálnak a Marvelre. Így aztán senkit nem érhetett váratlanul a hír, hogy

ki is kerülnek ezek a sorozatok a Netflix kínálatából, méghozzá február 28-án.

Hivatalos információ még nincs arról, hogy mi lesz a sorsuk, de valószínűsíthető, hogy a Disney+ Star részlegén belül visszatérnek majd a nyári indulás után.

A darálásra azonban még van egy kis idő február végéig, lássuk, mely produkciókat érdemes a leginkább pótolni.

1. Daredevil

A Marvel vak igazságosztója kapott már mozifilmet is majdnem 20 évvel ezelőtt, de az a verzió, amelyben Ben Affleck alakította a főszerepet, nem aratott túl nagy sikert. A Drew Goddart (Ház az erdő mélyén, Mentőexpedíció) által jegyzett sorozatnak minden szempontból sikerült rálicitálnia az elődjére, pedig semmi új dolgot nem talált ki benne. Az első évadban megismerhettük Matt Murdock ügyvédet, aki éjszakánként mint álarcos igazságosztó védi a Hell's Kitchen környékét a bűnözőktől, és közben flashbackekben az eredettörténete is feltárult. A Marvel-filmek gigantikus csatározásai után jó volt látni egy olyan földhözragadt sztorit, amelyben nem az egész világ, hanem csak egy New York-i negyed sorsa a tét, és amelyben olyan életszagúak a karakterek és annyira valódi az erőszak, mint annak idején a Drótban.

Charlie Cox kiváló a vak harcművész szerepében, a főgonosz Wilson Fisket alakító Vincent D'Onofrio pedig egyenesen zseniális, nem csoda, hogy azóta mindkettőjük átigazolhatott az „igazi” MCU-ba. Cox Fenegyereke a Pókember: Nincs hazaútban, D'Onofrio pedig a Sólyomszem meglepetésgonoszaként cameózhatott.

2. Jessica Jones

Forrás: Netflix

 

Jessica Jones karakterének különlegessége, hogy ellentétben a Marvel klasszikus hőseivel, nem a hatvanas-hetvenes években, hanem már ezredforduló után alkották meg. Ennek ellenére a képregényekben nem áll távol a Pókember-féle vonulattól, olyannyira nem, hogy a sztori szerint Jones gyerekként Peter Parker osztálytársa volt, és ő is egy baleset (pókcsípés helyett radioaktív szennyezés) következtében kap szupererőt.

A sorozatban szerencsére nem egy újabb unalmas eredettörténetet látunk, hanem a már felnőtt Jessicát (Krysten Ritter), aki saját nyomozóirodát vezet New York Cityben, különleges képességekkel rendelkező emberekhez kapcsolódó ügyekre specializálódva. Így akad össze a Kilgrave (David Tennant) nevű szupergonosszal, aki segít neki feltárni a múltját, és az életét gúzsba kötő traumákat.

A Melissa Rosenberg (Step Up, Alkonyat) által kreált sorozat koncepciója már 2010-ben megvolt, de az ABC akkor nemet mondott rá. A Netflixen főleg a női nézők körében lett népszerű, és a kritikusok is azért dicsérték, mert érzékenyen nyúlt az olyan komoly témákhoz, mint az érzelmi elnyomás, a nemi erőszak vagy a poszttraumás stressz. (A sorozatról az is hallhatott már, aki egy részt sem látott belőle, tavaly ugyanis azzal került be a hírekbe, hogy a köztévé kicenzúrázott belőle egy leszbikus csókot.)

3. A Megtorló

Forrás: Netflix

 

A Fenegyerekhez hasonlóan a Megtorló is kapott már korábban saját filmet, de a 2004-es moziverzió Thomas Jane főszereplésével méltán merült feledésbe. Az új megközelítés legnagyobb erénye, hogy sokkal közelebb áll a képregényekben megismert kíméletlen igazságosztó karakteréhez, de persze jót tett a karakternek az is, hogy sikerült megtalálni hozzá azt a színészt, akiről tényleg elhisszük, hogy nem ismer kegyelmet. Jon Bernthal a The Walking Deaddel futott be, azóta szerepelt a Sicarióban, A Wall Street farkasában és legutóbb a Richard királyban, de egy szerep se passzolt hozzá annyira, mint Frank Castle-é.

A karakter először a Daredevil második évadában tűnt fel, mint a főhős ellenlábasa, megismerhettük belőle a tragikus előtörténetét (megölték a családját), és a bosszúvágya kapcsán komoly morális kérdések merültek fel. A saját szériája első évadában az egykori tengerészgyalogos egy katonai összeesküvés közepében találja magát, a másodikban pedig a már a visszavonulást fontolgató férfi egy rejtélyes gyilkossági kísérlet kapcsán veti bele magát újra az akcióba.

4. Luke Cage

Luke Cage volt a Marvel első olyan fekete szuperhőse, aki 1972-es feltűnését követően saját képregénysorozatot kapott és a tévés szériákat illetően is övé az úttörő szerep. A Jessica Jones első évadában mutatkozott be (ők ketten amúgy a képregényverzióban összeházasodnak), a saját sorozatából pedig kiderül az eredettörténete.

A Mike Colter által alakított Cage ártatlanul kerül börtönbe, a szabadulásáért cserébe pedig beszáll egy gyógyszer tesztelésébe, mely nem várt eredménnyel zárul: hatalmas ereje és mindent elviselő bőre lesz. Megszökik a börtönből és felcsap igazságosztónak, ő lesz Harlem szuperhőse. A két évadból az első az erősebb, többek közt azért is, mert az egyik negatív karaktert az Oscar-díjas Mahershala Ali alakítja.

5. Vasököl

Iron Fist, azaz Vasököl karaktere 1974-ben mutatkozott be a Marvel-képregényekben, mint a harcművészetek és misztikus Vasököl-technika mestere. A netflixes verzió szerint Danny Rand gyerekkorában egyedüliként élte túl a gazdag családja repülőgép-szerencsétlenségét, hogy aztán távol-keleti kolostorokban kitanulva a harcművészeteket, kalapácsöklű nindzsaként térjen vissza New Yorkba. Ahol nemcsak a helyi alvilággal kerül összetűzésbe, hanem a családja vállalatát megöröklő új igazgatóval is. A második évadban pedig neki kell Daredevil helyét átvennie mint a város védelmezője.

Vasökölt a Trónok harca Viráglovagjaként megismert Finn Jones alakítja, de egy másik régi, westerosi ismerős is feltűnik mellette: a nagyvárosi harcművészlány, Colleen Wing szerepét az a Jessica Henwick kapta meg, aki az HBO fantasy sorozatában az egyik Homoki Viperát, Nymeriát alakította, tavaly pedig a Mátrix Feltámadásokban lopta el a show-t.

6. A Védelmezők

Forrás: Netflix

 

A netflixes Marvel-univerzum kiagyalóinak az volt a mesterterve, hogy afféle szegény ember Bosszúállókjaként csapatot kovácsolnak Fenegyerekből, Jessica Jonesból, Luke Cage-ből és Vasökölből egy külön sorozatban, de mire eddig a pontig eljutottak, már a karakterek saját sorozatai is lejtmenetbe kerültek, és a nézők lelkesedése is érezhetően csökkent. A Daredevil második, illetve a Vasököl első évada után játszódó miniszériában New York hőseinek a The Hand nevű szupernindzsa-szervezettel kellett megküzdeniük, akik már a Daredevil és a Vasököl első évadában is feltűntek.

A Védelmezők a franchise leggyengébb darabja, és a hazai népszerűségét az sem segítette, hogy a hat szériából ez az egyetlen, amihez a Netflix nem készített magyar feliratot.

+ Eltűnő filmek

A Sony Pictures és Warner Media már korábban exkluzív megállapodást kötött, amelyet egy friss hír szerint a jövőben Kelet-Közép Európa régiójára is kiterjesztik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

a Sony-filmek ezentúl a Netflix helyett az HBO Maxon debütálnak majd, és a régi produkciók is átköltöznek

a nálunk március 8-án induló platformra. Vagyis aki szeretné még azelőtt, a Netflixen megnézni a Hotel Transylvania-sorozatot, a Pókember: Hazatérést, a Pókember: Irány a Pókverzum!-ot vagy az új Jumanji-filmeket, annak igyekeznie kell.