A Netflix 10 legnagyobb buktája

Ezeket a filmeket és sorozatokat utálták a legjobban a kritikusok.

Van egy sajátos film- és tévéfogyasztási szokás, az úgy nevezett „hate watch”, amikor utáljuk, amit látunk, sőt már azelőtt tudjuk, hogy utálni fogjuk, hogy elkezdtük volna nézni, mégis nézzük. Ezzel a válogatással most ezeknek a mazochista nézőinknek szeretnénk kedveskedni. Következzenek a Netflix legnagyobb kritikai buktái.

Sorozatok:

Emily Párizsban

Miről szól? - Miután Emily Cooper, a chicagói marketinges megkapja álmai állását Párizsban, a munka, a barátok és a szerelem között manőverezve veti bele magát kalandos új életébe.

Miért bukott meg? - Az angolszász kritikusok nagyon utálták, és persze a franciák is, akik szerint olyan képet alakít ki a franciákról (különösen a párizsiakról), hogy azok lusták, későn járnak dolgozni, egyfolytában dohányoznak, szexisták, bunkók, barátságtalanok és nem hajlandóak, csak franciául megszólalni. A mi kritikusunk szerint viszont megérdemel egy esélyt, mert kifejezetten addiktív sorozat. „Olyan jól vannak megírva a fordulatai, és olyan szerethető a főhősnő karaktere, hogy muszáj egyben ledarálni.” 

Hollywood

Miről szól? - A II. világháború utáni Hollywoodban egy feltörekvő színészekből és filmesekből álló ambiciózus csoport szinte bármit megtesz azért, hogy bekerüljön a show-bizniszbe.

Miért bukott meg? - A The Independent kritikusa szerint az a legnagyobb baj a sorozattal, hogy „nem tudja eldönteni, hogy egy inspiráló woke alternatívvalóság-fantázia vagy nihilista fekete komédia akar lenni, és ezt a két eltérő tónust képtelen összehangolni.” A Port kritikusa itt is elnézőbb volt, elismeri, hogy a nagybetűs Üzenet ott virít a sorozat összes képkockáján, „de a Hollywoodnak mindezt könnyedén megbocsátjuk, mert maga is olyan, mint egy fiatal hollywoodi sztár: naiv és imádnivaló.” 

Űrhadosztály

Miről szól? - Egy tábornok sajnálatos módon kénytelen összedolgozni egy különc tudóssal, hogy felkészítsék az USA legújabb katonai ügynökségét - az Űrhadosztályt - a fellövésre.

Miért rossz? - A sorozat legnagyobb problémája, hogy lekörözte a valóság. Az alapötlet nem elég nagy hülyeség, mert Trump valóban létrehozott egy katonai űrügynökséget, a sztoriban viszont nincs több egy szkeccsnél. Kár érte, mert a főszereplő Steve Carell amúgy kiváló komikus.

A telhetetlen

Miről szól? - Patty Bladell egy túlsúlyos, 17 éves lány, aki gyűlöli az életét. Egy nap azonban megváltozik minden, mivel egy hajléktalan megpofozza, és eltörik az állkapcsa. Hónapokig nem tud rendesen enni, ennek következtében pedig lefogy. Ügyvédje, aki korábban szépségverseny-tréner volt, meglátja Pattyben a szépségkirálynőt, és a szárnyai alá veszi.

Miért bukott meg? - A szériát már azelőtt fat-shaminggel, vagyis a túlsúlyosak megszégyenítésével vádolták, hogy bemutatták volna. 100 ezren írták alá a betiltásáról szóló petíciót. Később a kritika sem rajongott érte, volt, aki azzal vádolta, hogy úgy próbálja meg szatírának beállítani magát, hogy közben nem érti, azt, amit be akar mutatni.

A távolban

Miről szól? - Emma Green parancsnok (Hilary Swank) hátrahagyja férjét és lányát, hogy hároméves, veszélyes marsi küldetésre induljon nemzetközi űrhajóscsapatával. 

Miért bukott meg? - A kritikusok ugyan dicsérték Hilary Swank teljesítményét, de a szkript olyan gyenge, hogy egyedül ő sem tudta elvinni a hátán a sorozatot.

Filmek:

A Manderley-ház asszonya

Miről szól? - Az újdonsült feleség beköltözik férje impozáns villájába, ahol együtt kell élnie egy sötét lelkű házvezetőnővel és férje előző feleségének kísértő emlékével.

Miért bukott meg? - Daphne du Maurier regényének adaptációja az Independent kritikusa szerint „száraz és ízléstelen”, a két főszereplő, Lily James és Armie Hammer pedig úgy játszanak, mint két fadarab. A Port kritikusának különvéleménye szerint viszont pont Lily James az, aki el tudja vinni az amúgy több sebből vérző filmet.

A csókfülke

Miről szól? - Amikor a tinédzser Elle első csókja tiltott románchoz vezet az iskola legmenőbb fiújával, legjobb barátnőjével való kapcsolata kerül veszélybe.

Miért bukott meg? - A Netflix a 2010-es évek második felében a tinifilmek piacára is be akart törni, és a néhány jobban sikerült próbálkozás (Mindig csak talán, A fiúknak, akiket valaha szerettem) mellett néhány bukta is becsúszott. Ilyen volt A csókfülke is, amely egyes kritikusok szerint klisés és „nőgyűlölő”, ennek ellenére készült hozzá egy folytatás is, amelyet már jobban fogadtak.

Nevetséges hatos

Miről szól? - Amikor bandita apját elrabolják, Tommy „Fehér Kés” Stockburn nyugatnak indul, hogy megmentse, öt olyan testvérével, akiknek létezéséről eddig semmit sem tudott.

Miért bukott meg? - Adam Sandler westernblődlijét a kritikusok „nézhetetlennek” minősítették. Összegányolt fércmunka, olcsó CGI és rengeteg szamárszaros poén.

The Cloverfield Paradox

Miről szól? - A nemzetközi űrállomás legénysége működésbe helyez egy részecskegyorsítót, amely elvileg a Föld energiakrízisére kínálna megoldást, de ehelyett a bolygó egyszer csak eltűnik. Az asztronautáknak haza kellene valahogy találniuk.

Miért bukott meg? - A Port kritikusa szerint „A The Cloverfield Paradox nem több egy ócska, százhuszönötödik Alien-klónnál. Pontosabban az Alien-klónok gyatra klónjánál. Tudjátok, amiben valami baljós esemény történik egy űrhajón, a legénység tagjai össze-vissza rohangálnak, hullanak, mint a legyek, valaki feláldozza magát a társaiért, és lehet, hogy valaki áruló. A filmben ezek tételesen mind megtörténnek, ebben a sorrendben, csakhogy ezek senkit sem érdekelnek, mert az egész voltaképp végtelenül unalmas.”

Death Note

Miről szól? - Tsugumi Ohba és Takeshi Obata azonos című mangájának adaptációja, amelyben egy amerikai gimnazista talál egy rejtélyes jegyzetfüzetet. Akinek beleírják a nevét, az meghal.

Miért bukott meg? - Adam Wingard nem egy tehetségtelen rendező, ő készítette a The Guestet és a Godzilla Kong ellent is, a Death Note esetében viszont túltolta az öncélú gore-t, a cyberpunk vizualitást és a szintis soundtracket, legalábbis a kritikusok szerint.

via: The Independent