A Netflix új sorozata a Stranger Thingst is veri, mégsem elégedettek a nézők

Igaz, egyelőre csak a Netflix UK toplistáján. A kritikusok szerint ez az eddigi legjobb Resident Evil-adaptáció, a nézők szerint viszont pont hogy ez lett a leghitványabb.

Július 14-én került fel Netflix kínálatába az új Resident Evil-sorozat, ami máris rekordot állított fel a Rotten Tomatoes nevű kritikaösszesítő oldalon. Az új széria egyébként a Capcom által 1996 óta gyártott, nagy népszerűségnek örvendő, túlélőhorror műfajba sorolt, azonos című videójátékok adaptációja, de nincs semmi köze a Milla Jovovich-féle, korábbi mozifilmekhez (amelyek A kaptár címen futottak idehaza), és az animációs tévésorozatot sem követi.

Az új Resident Evil eléggé megosztotta a kritikusokat és a rajongókat, akik természetesen nem rejtették véka alá a sarkos véleményüket az interneten (mi sem: a PORT.hu kritikája ezen a linken olvasható el). Ahogy azt pár nappal ezelőtt a brit The Independent is megírta, a Rotten Tomatoes összesítése szerint a kritikusok 61 százalékos pozitív értékelésével a Netflix Resident Evil-sorozata lett az eddigi legjobb Resident Evil-adaptáció (ez a szám egyébként a cikkünk megjelenése idejére már 50 százalékra csökkent). A legrosszabb értékelést a 2004-es A kaptár 2. - Apokalipszis kapta a recenzoroktól, amely mindössze 19 százalékot ért el. A nézőközönség értékelése szerint azonban az eddigi Resident Evil-adaptációk közül ez a legrosszabb: mindössze 30 százalékot ért el (ami a cikkünk megjelenése pillanatában időközben 26 százalékra csökkent).

A Resident Evil ráadásul Nagy-Britanniában még a Stranger Thingst is letaszította a trónjáról: meg sem állt a Netflix UK nézettségi rangsorának legtetejéig.

Forrás: Netflix

 

A The Independent kétcsillagos kritikájában Nick Hilton az alábbiakat írta a sorozatról:

A zombik – és valljuk be, egy Resident Evil-adaptáció csak annyira jó, amennyire az élőholtak kiéhezett csapata –, amíg nem kezdenek el futni, úgy néznek ki, mint amikor drámatagozatos diákok flashmobot tartanak. Majd [a futástól kezdve] a frenetikus akciójelenetek fénye gyengébb, mint egy középkori budoáré.

A vitriolos tollú szerző ezután így folytatta:

Talán a készítők úgy érezték, hogy a videojáték-esztétikától való távolságtartás elég lesz. Egyesek számára ez még így is lehet: Wesker eredettörténetében és a koponyareccsentő erőszakban van valami, ami a mérföldkőnek számító franchise híveinek is tetszeni fog. De azok számára, akik nem ismerik a legendás videojáték-sorozatot, ez nem lesz több, mint egy zavaros, és kissé ízléstelen zombisorozat, amelyet a már meglévő történet súlyával terhelnek még tovább.

A nézői reakciók rendkívül vegyesek voltak a sorozat debütálása után. A negatív vélemények elsősorban a sorozat párbeszédeit ekézték. A kortárs jelenségekre való utalások (például a PornHub pornóoldal vagy a Covid-vírus) különösen bosszantóak voltak azon rajongók számára, akik a franchise-t még a '90-es években kedvelték meg. Volt, aki eképpen fortyogott a Twitteren:

A Netflix új Resident Evil-sorozatának dialógusai olyanok, mintha egy robot írta volna, akit arra kényszerítettek, hogy 10.000 órán át játsszon a Life is Strange-dzsel, majd megfenyegették, hogy Windows-frissítést kap, ha nem írja meg a forgatókönyvet.

Mások így reagáltak a közösségi oldalakon:

Tettem egy próbát az új Resident Evil sorozattal, de ezek a párbeszédek... UGH! Ilyen rossz dialógusokat már régen hallottam.

„Mi ez a forgatókönyv?” – fakadt ki egy másik néző, aki képernyőfotókkal illusztrálta a sorozat gyatra párbeszédeit.

Forrás: Twitter.com

 

Mások viszont védelmükbe vették a sorozat hibáit. Volt olyan, aki egyenesen ezt írta:

Oké, az új Resident Evil-sorozat minden, amire szükségem volt: dilinyós móka, CSÚCS párbeszédek és butuska kísérteties hangulat. Imádom!

(via The Independent)