A Sólyom és a Tél Katonája nem jó, de nem is tragikus

A pilot epizód alapján a Disney+ új tévésorozata sehol sincs ötletességben, látványban és humorban a WandaVízióhoz képest. Az akciójelenetekben azért van kraft, és később még simán lehet ebből egy szuperhősös Miami Vice.

Nem túlzás kijelenteni, hogy csúcssebességen pörög a Disney, a Marvel kontentgyára. Hiszen alig tértünk még észhez a csavaros történetű, régi amerikai sitcomokra kikacsintó WandaVízió utolsó része okozta sokkból, máris itt a következő olyan szuperhősös tévésorozat, ami nagyban épít az eddigi kismillió Marvel-blockbusterre. Azon belül is főleg a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték eseményeire. A képregényrajongók így aztán alighanem már szorgalmasan vágták a centit, és lázban égtek, hogy felvirradjon március 19. – a nevezetes nap, amikor a Magyarországon sajnos még mindig nem elérhető Disney+ streaming szolgáltatón elstartol a legújabb Marvel széria, A Sólyom és a Tél Katonája. Ami nem meglepő módon Sólyom (Anthony Mackie) és a Tél Katonája (Sebastian Stan) kalandjait hivatott elregélni azután, hogy a 2008 óta hömpölygő Marvel-teleregény egyik korábbi fejezetében Amerika Kapitány szögre akasztotta az emblematikus pajzsát, és csendben levonult a csatatérről, hogy végre átlagos családként élhessen a második világháború idején megismert szerelmével.

Anthony Mackie Amerikai Kapitány pajzsával népszerűsíti A Sólyom és a Tél Katonája című tévésorozatot a 2019-es San Diego Comic-Conon (fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney)

 

Nos, az új tévésorozat pilot epizódját lepörgetve egy dolgot biztosan állíthatunk: a pót-Amerika Kapitányok most még biztosan nem veszélyeztetik Steve Rogers trónját. Sőt, komoly összegben mernék rá fogadni, hogy nem Sólyom és a Tél Katonája lesznek azok az új közönségkedvenc szuperhősök, akiknek a világ összes gyereke be akar majd öltözni farsangon és Halloweenkor.

Félreértés ne essék,  Anthony Mackie és Sebastian Stan ezúttal is lubickolnak Falcon és Winter Soldier szerepében, és most is ugyanolyan lelkesen pofozzák és rugdossák a veszedelmes bűnözőket, ahogy azt az összes eddigi Amerika Kapitány- és Bosszúállók-folytatásban tették. Egyelőre azonban nem sikerült kibújni a meccs 89. percében is a kispadon ücsörgő cserejátékosok skatulyájából, és ugyanúgy a „szegény ember Amerika Kapitánya” maradt mindkét karakter, ahogy egyetlen korábbi filmben sem tudtak kilépni bálványozott barátjuk és harcostársuk árnyékából.

A Sólyom és a Tél Katonája – bár a plakáton pont fordítva állnak (forrás: Disney+)

 

No nem mintha Wanda és Vízió több lett volna korábban, mint „a Bosszúállók B-csapata”. Csakhogy ők eleve többrétegű, izgalmas múlttal és jelennel rendelkező, árnyalt karakterek, akik köré egy olyan lehengerlően ütős, epizódról epizódra szövevényesebb történetet kanyarítottak a készítők, amelyben a két főszereplő, Elizabeth Olsen és Paul Bettany a komikus vénáját és a Shakespeare-színészi énjét is egyaránt kidomboríthatta. Miközben a Marvel-rajongók hétről hétre együtt sírtak és nevettek a szupererejű kisvárosi szerelmespárral, és péntekenként netes fórumokon, YouTube-videókban vagy épp podcastekben osztották meg egymással a legelképesztőbb konteókat, a showrunnerek egy negyedik falat rendszeresen áttörő, szerelmes ódát írtak az amerikai sitcomokhoz.

Ha a WandaVízió volt a Marvel franchise Westworldje, akkor bizony A Sólyom és a Tél Katonája csak a Disney Knight Ridere... El lehet éppen nézegetni majd hétről hétre, mert vannak benne markáns arcú hősök, meg futurisztikus technika, és pörög benne az akció is rendesen. De nem jön el a világvége, ha kihagyunk egy-két részt. Az imént természetesen direkt írtam azt, hogy a Disney Knight Ridere. A lentihez hasonló előzetesek ugyanis leginkább azt sugallták korábban, hogy ez a sorozat majd egy szuperhősös Miami Vice vagy Starsky és Hutch lesz, ahol a fő kohéziós erőt a buddy cop filmekből jól ismert alapfelállás adja, miszerint két, tűz és víz jellemű, fanatikus bűnüldöző együtt kénytelen kinyomozni egy szövevényes bűnügyet, és mivel folyamatosan zrikálják egymást még a legnagyobb golyózápor közepette is, a néző lepottyan a kanapéról a sok röhögéstől. Nos, ebből olyannyira nem lett semmi, hogy a legelső epizódban konkrétan nem is volt közös jelenete a Sólyomnak és a Tél Katonájának! Hatalmas kihagyott ziccer ez attól a Disney-től, amelyik az új Csillagok háborúja-filmekkel a világ minden kincséért sem távolodna el a jól bevált hollywoodi kliséktől.

Ha nincs se maskarás bűnvadász páros, se humor, se aszfaltszaggató zúzás az új sorozatban, akkor mivel telik el bő háromnegyed óra? Az ég egy adta világon semmivel! A készítők a folyamatos, klisés melodrámázással (úgymint „kísért a múlt”, „feltárulnak a mélyre temetett, sötét titkok”, illetve „neked mindig is a hivatás volt fontosabb, nem a család, hát most itt az eredménye”) próbáltak valamiféle mélységet adni a két főszereplőnek, de ez rettentő érdektelen, ad hoc jellegű és unalmas lett. Vagy legalábbis nem ideillő. Bőven jó lett volna mindezt pár héttel későbbre időzíteni, amikor a két kicsi és savanyú Amerika Kapitány már összebratyiztak, és közösen harcolnak az aktuális főgonosz, a maszkos Zémó báró ellen.

De hogy ne csak szidjam az új Disney+ sorozatot, megemlítek azért pár pozitívumot is itt a cikk végén. Egyrészt a nyitóepizód legelején, a Szahara sziklás kanyonjaiban lefolytatott, Top Gunba illő, nyaktörő repkedős üldözés tényleg nagyon vadállatul nézett ki! Másrészt a sorozat igenis próbál ötletes lenni akkor, amikor továbbviszi azt a súlyos társadalmi-családi problémát, miszerint oké, hogy a szuperhősök mindenféle időutazással visszahozták az élők közé a Thanos által eltüntetett embereket, de közben évek teltek el a Földön, és a csettintéskor eltűnt szülők gyerekei tizenéves lurkókból húszéves felnőttek lettek... No és persze joggal tehető fel a kérdés, hogy ha valaki nem Thanos csettintésétől halt meg, őt miért nem hozzák vissza az életbe ezek az isteni hatalmú, köpönyeges igazságosztók. Miféle eltorzult morális mérce az, ami különbséget tesz fájó veszteség és fájó veszteség között? Wanda ugye erre a kínzó dilemmára adott csattanós választ a saját sorozatában azzal, hogy az elhunyt Vision köré megálmodott egy alternatív valóságot – igencsak fel kell tehát kötnie a csillagsávos gatyát A Sólyom és a Tél Katonájának, ha fel akar nőni a testvérsorozatához!

Ítélet: 5/10

Kiknek ajánljuk? A fanatikus Marvel-rajongóknak és a... No igen, A Sólyom és a Tél Katonája pont az a tévésorozat, ami a fanatikus Marvel-rajongókon kívül nemigen fog lázba hozni senkit.