Amerika egyik legmegosztóbb gyilkossági ügyét dolgozta fel a Netflix

A gyilkos testvérpár és a rokonok rengeteg pontatlanságot, valamint valótlanságot fedeztek fel a sorozatban.

Visszatért a Netflix sorozatgyilkosos szériája, ám Ryan Murphy és alkotótársa, Ian Brennan minden eddiginél jobban sokkolta az embereket. A Jeffrey Dahmer-sztori után ezúttal egy testvérpár, Lyle és Erik Menendez történetét mesélték el. Menendezék 1989-ben a saját otthonukban agyonlőtték szüleiket. A sorozat körül hatalmas botrány alakult ki, és mindenki a készítőket támadja.

Ezt kell tudni a Mendenez fivérekről

Lyle és Erik 35 évvel ezelőtt gyilkolta meg szüleit, José és Kitty Menendezt. Az édesapa kubai származású volt, de az Egyesült Államokban telepedett le, ahol a szórakoztatóiparban dolgozott vezető pozíciókban. Hollywoodban sokan ismerték a nevét.

A házaspár először New Yorkban élt, később Los Angelesbe költözött. Lyle és Erik mindig is szigorú neveltetést kapott, és a szülők számára fontos volt, hogy a tanulásban, valamint a sportolásban is kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak.

Erik tehetségesebb teniszező volt, mint a testvére – de Lyle a Princetonon tanult, plágiumbotrányba keveredett, és felfüggesztették a tanulmányait, ami viszont az apját nagyon feldühítette.

Így történt a gyilkosság

José és Kitty a nappaliban tévézett, amikor gyerekeik berontottak, és sörétes puskával 15 lövést adtak le rájuk.

A véres tetthely és az apa alvilági kapcsolatai miatt először a rendőrség azt hitte, hogy maffialeszámolás áll a háttérben. A szétroncsolt testeket alig tudták azonosítani a hatóságok. A fiúk a gyilkosság után moziba mentek, hogy meglegyen az alibijük. Amikor hazatértek, telefonon bejelentették a rendőrségnek, hogy holtan találták szüleiket.

Így buktak le 

Bár a testvérek már szinte biztosak voltak abban, hogy megúszták a leleplezést, nagy hibát követett el Erik: dr. Jerome Oziel pszichológusnak mindent elárult. A férfit kötötte az orvosi titoktartás, de egy idő után hangfelvételt készített a beszélgetéseikről. Oziel szeretője a szakításuk után viszont mindent elmondott a rendőrségnek a rémtettről. A házkutatáskor az egyenruhások meg is találták a felvételeket a pszichológusnál. 1990 márciusában Lyle rács mögé került, ám Erik ekkor Izraelben volt egy teniszversenyen, de hazament, és feladta magát. 

Brutális gyilkosok vagy szerencsétlen áldozatok?

Miután Lyle és Erik lebukott, a tárgyalás sokáig elhúzódott, mert csak két évvel később kapott engedélyt az ügyészség arra, hogy a hangfelvételeket bizonyítékként használhassa fel. A két testvér sorsára emberek milliói voltak kíváncsiak a 90-es években.

Lyle és Erik állította, hogy a fizikai és lelki bántalmazás mellett édesapjuk kiskoruktól kezdve szexuálisan zaklatta, valamint az édesanyjukkal is vérfertőző kapcsolatban álltak. A tárgyalás egyik legsokkolóbb részlete pedig egyértelműen az volt, amikor Lyle bevallotta, hogy apja tetteinek hatására többször ő maga is bántalmazta az öccsét egy fogkefével.

A vád úgy gondolta, hogy a fiúk csak kitalálták ezeket a történeteket, valójában több családtag is alátámasztotta, hogy Lylék meséltek korábban a molesztálásokról. Az első tárgyaláson nem született ítélet, de a másodikon, 1996-ban bűnösnek találták a testvéreket.

Az esküdtszék tagjai az önvédelmet elvetették, és mind egyetértettek abban, hogy a fiúk a pénz miatt, az örökségért gyilkoltak, a szüleik halála után ugyanis féktelen költekezésbe kezdtek. Olyan információk is napvilágra kerültek, hogy José a halála előtt ki akarta tagadni a gyerekeit, így sokan úgy gondolták, ez lehetett az indíték. Mindkettőjüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, kizárt a szabadlábra helyezés.

Rengeteg kritikát kap a SZÖRNYETEGEK: A Lyle és Erik Menendez-sztori

Bár a sorozat jelenleg a Netflix egyik legnézettebb műsora, nem nyerte el a tetszését azoknak, akik jobban beleásták magukat a Menendez testvérek történetébe. A két főszereplő színész viszonylag ismeretlen: Lyle bőrébe Nicholas Alexander Chavez bújt, aki mostanáig leginkább szappanoperákban szerepelt, míg Eriket Cooper Koch alakítja. Ő mostanáig inkább csak horrorfilmekben játszott. Az apa a népszerű spanyol színész, Javier Bardem, míg filmbeli felesége: Chloë Sevigny.

A nézők és a kritikusok is sokkolónak találták, hogy a testvérek homoszexuális kapcsolatára utaló jelenetek is készültek, pedig erre a valóságban sosem volt bizonyíték.

Vigyázat, spoilerveszély!

  • A sorozat 2. epizódjában a testvérek szájon csókolják egymást az egyik jelenetben, amikor a jövőbeli terveikről beszélgetnek, később összesimulva táncolnak, miközben egymás arcát simogatják egy partin. A barátaik pedig nagyon furcsán néznek rájuk. 
  • A szériában Dominick Dunne oknyomozó újságíró azt sugallja, hogy a testvérek azért ölték meg a szüleiket, hogy eltitkolják, szeretők voltak. A valóságban ezt sosem állította a férfi.
  • A két testvér tagadta a tárgyaláson, hogy bármelyikük meleg lenne, ám a SZÖRNYETEGEK: A Lyle és Erik Menendez-sztori mégis tartalmaz egy olyan történetszálat, ahol úgy tűnik, Eriknek megtetszik az egyik rabtársa. A valóságban mindkét fivér házas, Erik 1999-ben, Lyle pedig 2003-ban nősült meg.
Miért ábrázolják így a Menendez testvéreket? Miféle nézőpont ez? Empátiára van szükség, nem szexualizálásra!

írta egy internetező.

Ha Ryan Murphy egy sorozatot akart készíteni arról, hogy a testvérek intim kapcsolatban állnak egymással a közös szexuális trauma és a szülői bántalmazás miatt, akkor egy új történetet kellett volna kitalálnia. Nem írhatja át valódi emberek és VALÓDI ÁLDOZATOK életét, mert neki így tetszik

– mondta el a véleményét valaki más. 

Megszólalt Erik Menendez a sorozattal kapcsolatban

A gyilkos testvérpár egyik tagjához is eljutott a Netflix-sorozat, és nem rejtette véka alá a véleményét. A most 53 éves Erik a feleségén, Tammi Menendezen keresztül üzent a nézőknek: szerinte a bátyján, Lyle-on karaktergyilkosságot hajtottak végre a készítők, és inkább karikatúrának tűnnek a látottak.

A férfi kiemelte azt is, hogy a streamingszolgáltató szériája „naiv és pontatlan” módon ábrázolja szüleik, José és Mary Louise "Kitty" Menendez 1989-es meggyilkolását, és hitelteleníti a szexuális zaklatás férfi áldozatait is. 

Szomorú vagyok, hogy mennyire tisztességtelenül ábrázolja a Netflix-sorozat életünk tragédiáját. Felidézi azt a korszakot, amikor a büntetőeljárás olyan sztereotípiára épült, miszerint a férfiak nem lehetnek szexuális zaklatás áldozatai, valamint  másképp élik meg a nemi erőszak traumáit, mint a nők”

– üzente Erik Menendez, aki azt szintén hozzátette, hogy az elmúlt két évtizedben jóval több szexuális erőszakot átélő férfi szólalt fel bátrabban, legyűrve szégyenérzetét.

Most Murphy előáll ezzel a borzalmas történettel, amelyben hitványnak és ijesztőnek ábrázolja Lyle és az én karakterem, de ez rágalom

– tette hozzá. 

2023-ban egy ismert zenész állt ki mellettük

2023 áprilisában Rosselló, a Menudo nevű népszerű Puerto Ricó-i fiúzenekar egykori tagja látszólag  alátámasztotta Lyle és Erik bántalmazásáról szóló történetét.

Elmondta, hogy José Menendez tizenévesen megerőszakolta és bedrogozta őt.

Ezenkívül újabb bizonyítékok is rámutathatnak arra, hogy Lyle és Erik tényleg szexuális bántalmazás áldozatai voltak. A börtönben ülő Menendez fivérek ügyvédje egy levelet kapott, amelyet még Erik írt az apjával kapcsolatban az unokatestvérének 1988-ban.

Soha nem tudom, mikor fog megtörténni, és ez megőrjít. Minden éjjel fennmaradok, mert arra gondolok, hogy talán bejön. Ki kell vernem a fejemből

olvasható az írásban, amelyben a férfi arra utalhat, hogy az édesapja éjszakánként bement a szobájába és szexuálisan bántalmazta. 

A Los Angeles-i ügyészség még nem döntött arról, hogy az új bizonyítékok alapján újratárgyalja-e a két férfi ügyét.

Jön a dokumentumfilm is a Menendez testvérekről

Október 7-én felkerül a Netflixre egy dokumentumfilm is Menendezékről, a rendező az argentin Alejandro Hartmann. A streamingszolgáltató ígérete szerint a film újabb információt és friss nézőpontot nyújt majd egy olyan ügyről, amelyről az emberek csak azt hitték, hogy ismerik. 

Közel 30 év után a testvérpár felidézi a 20. század végének egyik leghíresebb bűnügyéről szóló tárgyalást. Továbbá a perben résztvevő ügyvédek, a családtagok, valamint az akkoriban tudósító újságírók soha nem hallott részleteket árulnak el a bűntényről és a Menendez család titkairól. 

Forrás: Forbes, New York Post, People és Hollywood Reporter