Bizarr vulkános horrorsorozat jön a Netflixre

A Rejtélyes jég egy izlandi misztikus sci-fi széria, ami egy valóságban is létező, működő vulkán kitörését köti össze egy régi boszorkányhistóriával.

Igencsak izgalmasnak ígérkező tévésorozat kerül fel június 17-én a Netflix kínálatába Rejtélyes jég (Katla) címmel. Az izlandi gyártású széria nehezen behatárolható műfajú: a legújabb előzetese alapján ugyanúgy lehet folkhorror és posztapokaliptikus sci-fi, mint misztikus thriller. Íme:

A történet egy évvel a Katla nevű tűzhányó kitörése után játszódik egy Vík í Mýrdal nevű, a valóságban is létező izlandi kisvárosban, ahol a helyiek már látszólag belenyugodtak a katasztrófa okozta sokkba, a szeretteik és az ingóságaik elvesztésébe. Csakhogy az üszkös hamuból váratlanul felbukkan néhány furcsa dolog – például olyan városlakók, akikről a helyiek egy éve úgy tudják, hogy meghaltak! Vajon létezik racionális magyarázat a történtekre? Vagy az emberek orra előtt válnak épp valóra azok az ősi hiedelmek, amelyekről a derék izlandiak addig azt hitték, csak dajkamesék? Íme a sejtelmes, egy héttel ezelőtt megjelent teaser:

A 8 részes Netflix-minisorozat érdekessége, hogy a Katla nevű vulkán valóban létezik Izlandon, és a mai napig aktív,  jellemzően 40-80 évente tör ki. Legutóbb viszont 1918-ban volt ilyen eset, tehát régóta esedékes az újabb kitörése, így Vík í Mýrdal lakosait egy ideje már arra kondicionálják, hogy ha bekövetkezik a katasztrófa, meneküljenek a település templomába, ami egy magas dombon áll. A vulkánt ugyanis több száz méteres jégréteg borítja, ami egy esetleges kitöréskor megolvad, és szökőárként zúdul rá a kisvárosra. A történelem folyamán már volt ilyen áradással kísért vulkánkitörés, innen kapta többek között a vulkán a nevét is. A régi idők izlandi emberei ugyanis úgy tartották, hogy egy Katla nevű, gonosz boszorkány lakik a vulkánban, aki hajdanában összetűzésbe keveredett a helyi pappal, és egy pásztorlegénnyel, aki ellopta tőle a varázslatos nadrágját (amiben gyorsabban lehet futni, mint a szél), ezért a boszorkány megölte a fiút. Hogy a gyilkosság szörnyű titka ne derüljön ki, a gonosz banya elmenekült, és a vulkán katlanjában rejtőzött el – a Katla kitöréseit azóta is az ő ármánykodásának tulajdonítják a helyiek.