Ezzel a hat szuper filmmel enyhítheted A vezércsel-függőséged

A Netflix sakkozós sikersorozata után maradt űrt nem könnyű, de nem is lehetetlen kitölteni. Olyan filmeket ajánlunk, amelyekben a vesztett helyzetből induló főhősök a kitartásuknak köszönhetően eljutnak a csúcsra.

Óriási sikert aratott a Netflix sakkozós miniszériája, A vezércsel (The Queen’s Gambit). A sorozat minden rekordot megdöntve a streamingplatform legnézettebb szériája lett, emellett érezhetően megdobta az érdeklődést a sakk iránt. Rengetegen kezdtek el sakkozni tanulni, a játékboltok 170 százalékkal több sakktáblát adnak el a korábbi időszakhoz képest, és az online játékosok száma is a sokszorosára nőtt a Chess.com-on, illetve a Lichess.orgon.

A Vezércselt ugyanakkor nem, vagy nem csak azért szeretik a nézők, mert az alapból nem túl látványos sakkjátszmákat is izgalmasan mutatja be. Az árva lányból sakkmesterré váló Beth Harmon sztorija klasszikus felemelkedéstörténet, amely a játék szeretete mellett szól a magányról, a barátságról, az önpusztításról és a kitartás erejéről. A vezércsel-függőség enyhítésére olyan filmeket ajánlunk, amelyek hasonló témákat érintve mutatnak be egy-egy kivételes sikersztorit.

A leghidegebb játék

A vezércselben fontos szerepet kap a szovjet szál, nemcsak azért, mert Beth fő ellenfele az orosz Borgov, hanem mert a nagy finálé is Moszkvában játszódik, ahová egy amerikai titkosügynök is elkíséri a főszereplőt. A hidegháborús machinációk állnak a 2019-es A leghidegebb játék középpontjában is. 1962-ben, a kubai rakétaválság idején játszódik a történet, amikor a két rivális szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió közel került a harmadik világháború kirobbantásához. Éppen ekkor rendeznek meg a két ország között egy sakkbajnokságot, amelyben az oroszokat Alexander Gavrylov nagymester (Evgeniy Sidikhin), az amerikaikat pedig Joshua Mansky matematika professzor (Bill Pullman) képviseli. Az eseményt természetesen óriási érdeklődés kíséri, a közvélemény a nagyhatalmi játszma részének tekinti a két zseni összecsapását.

A történetet A vezércsel fináléjához hasonlóan az 1972-es sakkvilágbajnokság inspirálta, ahol az akkori világbajnok, a szovjet Borisz Szpasszkij és az amerikai Bobby Fischer mérkőzött meg egymással. További párhuzam a Netflix sorozatával, hogy a főszereplő itt is függő, csak ő drog helyett alkohollal mérgezi magát. A lengyel-amerikai film azoknak ajánlható leginkább, akik A vezércselben is szívesen láttak volna még több kémfilmes elemet.

Érdekesség: eredetileg nem is Bill Pullman alakította volna az amerikai professzort, csak azután ugrott be, hogy az eredeti főszereplő, William Hurt a forgatás elején eltörte a lábát.

Undefeated

Hogyan lesz egy senkiből világhíres bajnok? Erről szól A vezércsel, és a 2011-es Undefeated című dokumentumfilm legnagyobb izgalmát is az adja, hogy egy vereséget vereségre halmozó amerikai futballcsapat a szemünk előtt kezd kitörni a lúzerszerepből. Daniel Lindsay és T.J. Martin stábja a Manassas Tigers of Memphis csapatát követi, akik már 14 éve egyetlen meccset sem tudtak megnyerni. Bill Courtney személyében új edző érkezik, és ígéretet tesz rá, hogy megfordítja a csapat szerencséjét. Az edző végül nemcsak nyerni tanítja meg a fiatal játékosokat, de a pályán kívül is segíti őket, hogy futballistaként és emberként is előre tudjanak lépni.

A katartikus pillanatokban bővelkedő Undefeatedet tucatnyi díjra jelölték, a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart végül meg is kapta 2012-ben.

Vasakarat

A sakk és a boksz két nagyon különböző sport (bár vannak, akik tudják egyszerre is művelni), de a csúcs eléréséhez ugyanolyan akaraterőre van szükség. Beth Harmonnak egy családi traumával és a drogfüggőségével kell megküzdenie, hogy világbajnok lehessen, Vinny Panzienza (Milles Teller) viszont már megnyert mindent, amikor élete legnagyobb kihívásával szembesül. Kevés híján életét veszti egy autóbalesetben, eltörik a nyaka, az orvosok pedig kimondják az ítélet: soha többé nem léphet ringbe, jó, ha újra járni tud majd. Aki látott már akárcsak egyetlen sportfilmet, az persze tudja, mi következik. Panzienza az orvosok intelmei ellenére újra edzésbe áll egy híres tréner (Aaron Eckhart) felügyelete alatt, és 13 hónappal a baleset után újra ringbe száll.

A megtörtént eseményeken alapuló filmben a mindig kiváló Miles Teller mellett feltűnik még Katey Sagal, Ciarán Hinds és Ted Levine, de találkozhatunk néhány önmagát alakító bokszolóval is (Peter Quillin, Edwin Rodríguez.)


Bethany Hamilton: Unstoppable


A Vasakarat bokszolójához hasonlóan Bethany Hamilton is egy lehetetlen helyzetből állt fel. Tizenhárom éves volt, amikor egy cápatámadás során elvesztette a bal karját. Négy héttel később már újra a szörfdeszkán állt, mert nem volt hajlandó feladni az álmát, hogy egy napon profi szörfös legyen. Történetéből később könyvet írt, és Amerika-szerte motivációs beszédekben számolt be arról, hogyan tudott a baleset után újra talpra állni. Életem a szörf címmel 2011-ben játékfilm is készült róla, de ha van lehetőségünk választani, akkor inkább a Bethany Hamilton: Unstoppable című dokumentumfilmet nézzük meg, amelyben az immár háromgyerekes édesanya inspiráló történetét a főszereplő mellett a családtagok, barátok beszámolója nyomán ismerhetjük meg.


Szárnyaló madár

A vezércselt nézhetjük sportfilmként (vagyis sportsorozatként) is, de elég lazán kezeli a műfaj szabályait, hasonlóan Steven Soderbergh tavaly forgatott drámájához. A Netflixen debütált Szárnyaló madár sztorija szerint Ray Burke, egy dörzsölt sportmenedzser (Andre Holland) és segítőtársa (Zazie Beetz) kihasználják, hogy leállították az NBA-meccseket, és a jól bejáratott, milliós szponzori szerződéseket lefölöző rendszeren kívül közvetítik a fiatal tehetségek kosármeccsét a rajongóknak. A film feszültségét többek közt az adja, hogy a terv végrehajtására Burke-nek mindössze 72 órája van. A forgatás során Soderbergh a 2018-as Tébolyulthoz hasonlóan ismét egy iPhone-t használt, ami a képi világon persze nem látszik meg.


The Speed Cubers 

A vezércsel nemcsak a rivalizálásról szól, bemutatja azt is, hogy a versenyzők közt akár különleges kötelékek is szövődhetnek. Egy ilyen kapcsolat áll a The Speed Cubers című dokumentumfilm középpontjában is. A Rubik-kocka-versenyek világa persze már önmagában is izgalmas. Amíg az átlagembernek minimum három órára van szüksége ahhoz, hogy Rubik Ernő világhíres találmányát kiforgassa, a műfaj nagymestereinek ehhez csak pár másodpercre van szükségük (a világrekordot jelenleg Yusheng Du tartja 3,47 másodperccel), úgyhogy hibázásra túl sok lehetőségük nincs a versenyzőknek. Sue Kim mindössze 40 perces filmje a sportág két ifjú kiválóságát mutatja be, az ausztrál Feliks Zemdegst és az autizmussal élő Max Parkot, akik egyszerre riválisok és barátok is.

A The Speed Cubers sugallata szerint a játék iránti szenvedély felhasználható arra is, hogy jobb és teljesebb emberré váljunk, ahelyett, hogy pusztán csak a győzelem kedvéért küzdjünk. És végeredményben ez A vezércsel végkicsengése is.

(via Looper)