Ha ódzkodsz a hosszú szériáktól, nézz minisorozatokat!

Összeválogattunk néhány remek minisorozatot, amit jó szívvel ajánlunk azoknak, akiknek se idejük, se kedvük belefogni egy-egy hosszabb szériába.

Teljesen érthető, hogy sokan nem akarnak több évados sorozatokba belekezdeni, hiszen nem biztos, hogy végig jó lesz, temérdek időt vesz el, és azért olykor élni is kell, nem pedig a képernyő előtt gubbasztani. Ám szerencsére a streaming oldalak tele vannak remek, 6–10 részes minisorozatokkal, így azok is találhatnak maguknak kedvükre valót, akik nem vesztegetnének el sok-sok időt a darálásra.

 

Csernobil

Talán senkinek sem kell bemutatni az HBO 2019-es minisorozatát, amely a csernobili atomkatasztrófát mutatja be, kendőzetlen őszinteséggel. Az öt epizód az atomerőmű dolgozóinak, az erőmű melletti város, Pripjaty lakóinak, a tűzoltóság és a mentőegységek tagjainak, illetve a szakemberek és az illetékes elvtársak szemszögéből is megmutatja a szörnyű eseményeket: a katasztrófát és annak borzalmas következményekkel járó elhárítását. Jared Harris és Stellan Skarsgård elképesztő alakítást nyújtanak, de a többi színész is rendesen odateszi magát.

„A Csernobilt egyszerűen látni kell.

Nem pusztán azért, mert bár iszonyúan nyomasztó, de zseniális, hanem mert muszáj, hogy szembesüljünk azzal az iszonyattal, ami nemcsak az atomreaktorokban szunnyad, hanem a hatalomban is. És fene tudja, melyik a rémisztőbb” – írtuk kritikánkban. (HBO MAX)

 

Jacob védelmében

William Landay magyarul is megjelent regényének 8 részes adaptációjában

egy megyei kerületi ügyész (Chris Evans) 14 éves fiát gyilkossággal vádolják.

A fiú ártatlannak vallja magát, ám közben egyre több, rá nézve terhelő bizonyíték kerül elő. Mit tehet ilyenkor egy apa? Foggal-körömmel ragaszkodik a fia védelméhez, még akkor is, ha megkérdőjelezi annak ártatlanságát. (Apple TV+)

 

Egy szobalány vallomása

A Shameless – Szégyentelenek és a Narancs az új fekete több epizódját is íróként jegyző Molly Smith Metzler 10 részes sorozatának főhőse, Alex (Margaret Qualey) pici gyerekével menekül el piás, agresszív férje elől, hogy új életet kezdjen. Az egyébként elég nyomasztó sztori bemutatja, hogy egy egyedülálló anya, egy bántalmazott nő számára milyen emberfeletti munka kikecmeregni a bajból, és biztonságra, nyugalomra lelni. Szegény Alex életét ráadásul még saját bohém, felelőtlen és olykor teljesen beszámíthatatlan anyja is (Qualey igazi édesanyja, Andie McDowell remekel a szerepben) jócskán megnehezíti. (Netflix)

 

A vezércsel

A 7 részes A vezércsel volt 2020 végének egyik legnagyobb dobása. A széria főhőse Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), a csendes kis árva, akinek már 8 évesen a sakk a legkedvesebb elfoglaltsága, 16 éves tinilányként pedig az Egyesült Államok sakkbajnokságán küzd a győzelemért. Ám miközben szakmai képességei fejlődnek, a tét is növekszik, ezért nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. A sakkpartik során viszont kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, talán visszanyerheti az irányítást. Végül eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban (ugyanis a hidegháború kellős közepén járunk). (Netflix)

 

Ez minden, amit tudok

„Ami azt illeti,

ez az első öt perc legalább annyi drámát sűrít össze,

mint amennyit az elmúlt év ÖSSZES filmje önmagában hordozott, és nem azért, amit Thomas tesz, hanem azért, ahogy azt a másikuk, Dominick viseli. Gyötrelmesen” – írtuk a Wally Lam regénye alapján készült 6 részes minisorozatról, amelyben Mark Ruffalo kettős szerepet, egy egypetéjű ikerpárt alakít. A sorozat Dominickre és a paranoid skizofréniában szenvedő Thomasra koncentrál életük különböző szakaszaiban, napjainkból indulva, és Dominick visszaemlékezésein keresztül az ifjúkorukat is bemutatva. (HBO MAX)

 

Easttowni rejtélyek

Egyelőre minisorozat, viszont készül a folytatás, de ezzel együtt kerek egész történetről van szó. A sztori Pennysylvania állam egyik kisvárosában játszódik, ahol

egy helyi nyomozó, Mare Sheehan (Kate Winslet) próbál egy gyilkosság végére járni, miközben magánéleti konfliktusainak köszönhetően saját élete is éppen darabokra hullik szét.

Winslet remekel a nyúzott rendőrnő szerepében, a kőkemény krimi pedig szolgál néhány sokkoló fordulattal. Kritikánk a szériáról itt olvasható. (HBO MAX)

 

Mise éjfélkor

Mike Flanagan egy jó (A Hill-ház szelleme) és egy kevésbé sikerült (A Bly-udvarház szelleme) kísértetházas minisorozat után vérszívó fajzatokról forgatott egy időnként Stephen King szellemiségét megidéző, egyszerre drámai, kegyetlen és töprengő miniszériát, sok-sok elmélkedéssel hitről, Istenről és megbocsájtásról. Főhősünk a hitét vesztett Riley Finn, aki részegen egy autóbalesetben egy fiatal lány halálát okozta, és ötéves börtönbüntetésének letöltése után hazautazik az aprócska szigetre. Hamarosan egy új pap is érkezik, aki hamar magával ragadja a lakosságot, aztán ahogy lenni szokott, elkezdődnek a furcsaságok. „Aki szereti a komótosan építkező horrort, és akár hívő, akár nem, de nem áll messze tőle a spiritualitás,

feltétlenül nézze meg , mert egyhamar biztosan nem fogja elfeledni”

– összegeztük kritikánkban. (Netflix)

 

Des

 Dennis Nilsen Nagy-Britannia egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, aki fiatal férfiakat fojtott meg, majd feldarabolta őket; de volt, hogy hónapokig együtt aludt a megmosdatott holttestekkel. Miután emberi maradványokat találtak lakása csatornájában, gyanúsított lett a nyomozásban, de Nilsen nem vacakolt: fogta magát, bement a rendőrségre és nagy élvezettel bevallott mindent.

David Tennant zseniálisan és nagyon félelmetesen játssza a gyilkost,

és a három epizódot egy este alatt vidáman meg lehet nézni. (HBO MAX)