Íme 7 pompás oktatósorozat a következő hetek otthoni tanulásához

Alsósoknak a Netflix és az HBO saját gyártású ismeretterjesztő sorozatait, felsősöknek és középiskolásoknak a magyar YouTube-geekek tudományos sziporkáit ajánljuk.

Március 8-tól a világméretű koronavírus-járvány minden korábbinál aggasztóbb harmadik hulláma miatt április 7-ig be kell zárni minden óvodát és általános iskolát, az üzletek közül pedig csak a létfontosságú cikkeket árusító helyek lehetnek nyitva március 22-ig. A középiskolák már tavaly novemberben átálltak a digitális oktatásra, így ismét égető kérdés lett, hogy a szülők hogyan csempésszék be hatékonyan otthon a tudományt a gyerekek fejébe. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a streaming szolgáltatók szórakoztató ismeretterjesztő műsorainak listájával.

1. Mélytengeri mentőcsapat (Netflix)

A Mélytengeri mentőcsapat nyolc aranyos állatkából áll, akik különböző kalandokba keveredve, hatalmas polip kinézetű kutatóbázisuk segítségével, és magyar felirattal fedezik fel a tengerek és óceánok izgalmas és csodálatos világát.

 

2. Ask the Storybots (Netflix)

A Netflix saját gyártású animációs sorozata gyerekkorunk kedvenc Volt egyszer... rajzfilmjeinek vicces stílusában mutatja be a minket körbevevő világot. Csak itt most nem az ereinkben baktató vagy az agyunkban hortyogó, ráérősen anekdotázó nagyapók mesélnek az emberi testről, hanem a számítógép belsejében lakó, címbéli sztoribotok. Azaz egy maroknyi jópofa, sztorizó robot, akik éjt-nappallá téve azon güriznek, hogy megválaszolják a gyerekek megannyi kérdését. Hogyan leszünk náthásak? Miért kell minden nap fogat mosni? Mik azok a gerincesek? Ezer kérdés, ezer válasz – magyar felirattal!

 

3. The InBESTigators (Netflix)

Elbűvölő és vicces ausztrál gyártású áldokumentumfilm (magyar felirattal!), a főszerepben négy pengeéles eszű, ifjú zsenivel, akik megalapítják a suliban a saját nyomozó irodájukat, és vlogot indítanak a fantasztikus kalandjaikról. A gyerekek mind nagyon különböző egyéniségek, de mindegyikük másvalamiben tehetséges, így mindannyiuk tudására nagy szükség van a csapatban. A sorozat kiváló példákkal szolgál olyan emberi erényekre, mint a jó megfigyelő- és elemzőkészség, a kedvesség, a tolerancia és a profi csapatmunka.

 

4. Our Planet – Bolygónk csodái (Netflix)

Bizonyára egyetlen Port.hu-olvasónak sem kell bemutatni Sir David Attenborough-t, hiszen generációk nőttek fel az ismeretterjesztő műsorain. A 94 éves brit tévés megannyi produkcióban járta a kamerák előtt a vadont, keresgélt fosszíliákat, kurkászott gorillákat, csúszkált az Antarktisz jegén, és ő volt az, aki a dzsungelben egy fa mögül kikukucskálva szinte élőben közvetítette a paradicsommadarak párzási szokásait – idehaza többnyire Végvári Tamás hangján. Tavaly az Egy élet a bolygónkon című új dokumentumfilmjében könyörgött a nézőknek: ne hagyják, hogy a Mad Max világa legyen a valóság, és a saját életén keresztül mesélte el a Föld történetét. De a 2019-es sorozata, a Our Planet – Bolygónk csodái is elérhető már magyar felirattal a Netflixen. Az igényes és rendkívül látványos dokumentumfilm-sorozat felfedezi bolygónk természeti szépségeit, és megvizsgálja, hogyan hat a klímaváltozás minden egyes élőlényre.

 

5. Termékkalauz gyerekeknek az egészséges Földhöz (HBO GO)

Forrás: HBO

 

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje a gyerekeket célozza meg, és a maga sajátos eszközeivel, szórakoztató jelenetekkel, humoros karakterekkel és animációkkal segít abban, hogy felnőve tudatos vásárlókká váljanak, akik vigyáznak bolygónkra. Szeretnéd jobb hellyé változtatni a Földet? Tanuld meg, hogyan csökkentsd, hasznosítsd újra és használd újra a szemetet! Az angol reduce, reuse és recycle szavak rövidítése után csak 3R-nek nevezett program szórakoztató formában hívja fel a figyelmet az életmódváltás szükségességére.

 

6. Emily’s Wonder Lab (Netflix)

A hihetetlen népszerűségnek örvendő Emily Calandrelli amolyan XXI. századi Öveges professzorként mutatja be a gyerekeknek a tudományt, színes kísérletekkel és szórakoztatóan látványos előadásokkal. Hogyan csinálhatsz slime-ot, szivárványt és felhőt a nappaliban, vagy épp az étkezőasztalon berendezett laboratóriumodban? Emily megmutatja! 

 

7. Az okos az új szexi (YouTube)

Ha kisiskolásoknak nem is, a szuperhősökért és a sci-fi filmekért rajongó felső tagozatosoknak és középiskolásoknak bátran ajánljuk a két kiváló hazai videós újságíró, László Viktória és Muchichka László intelligensen szellemes ismeretterjesztő sorozatát, Az okos az új szexit. A szeleburdi geek páros (valamint a felvételeken nem látható, de egy-egy videón szintén sokat melózó Bendó Zsuzsanna és Szabó Rita) számos olyan furmányos kérdésre közérthetően ad választ, mint amilyenekkel naponta bombázzák a tizenévesek a fejüket vakaró szülőket. Az Alcatrazból vagy az Azkabanból nehezebb megszökni? Tényleg léteztek vámpírok? Lehet krumpliból órát csinálni? Volt vagy nem volt holdra szállás? Női programozónak lenni menő? A műsor YouTube-csatornáján ezekre, és persze tengernyi egyéb más kérdésre is ott sorakozik a néhol kacagtató, néhol meghökkentő, de mindenképpen izgalmas válasz!