Kapcsolódj ki minisorozatokkal a hosszú hétvégén!

Jön három hosszú nap, vár ránk egy csomó tartalom a streaming szolgáltatóknál. Most olyan szériákat ajánlunk, amelyek még úgy is beleférhetnek az életünkbe ezen időszak alatt, ha esetleg a sorozatnézés mellett a jó időt is ki szeretnénk használni.

Az essexi kígyó

Sarah Perry magyarul is olvasható regényének adaptációjában az 1890-es években járunk, Londonban, ahol Cora Seaborne (Claire Danes) épp most veszítette el a férjét. Mikor 9 éves fiával és házvezetőnőjével vidékre megy búfelejteni, arról értesül, hogy Essex környékén egy mitikus tengeri lény garázdálkodik. Mivel a nőt szerfelett érdeklik a természettudományok, különös tekintettel az őslényekre, ismerősei összehozzák az aldwinteri plébánossal (Tom Hiddleston) és feleségével (Clémence Poésy), akik pont az állítólagos szörny otthonának közelében élnek. Cora nyomozni kezd az essexi kígyó után, és eközben különös kapcsolat alakul ki közte és a pap között...

A 6 részes sorozatnak egyelőre 5 epizódja érhető el az Apple TV+-on (június 10-én kerül fel a finálé). Az essexi kígyóról hamarosan kritikával is jelentkezünk.


A baba

A brit Lucy Gaymer és Sian Robins-Grace horrorkomédiájában egy Natasha nevű, 35 körüli nőt ismerünk meg, akinek elege van abból, hogy legtöbb barátjának a gyereke körül forog az élete, és már egy normális lazulós estét sem lehet összehozni velük. Amikor megkapja a kegyelemdöfést (egy újabb barátnőjéről derül ki, hogy gyermeket vár), Az essexi kígyó Corájához hasonlóan vidékre indul búfelejteni, és hasonló váratlan esemény történik vele: szó szerint az ölébe pottyan, ha nem is egy szörny, de valami nagyon hasonló – egy olyan kisbaba, aki körül úgy hullanak az emberek, mint a legyek. Sokféle esemény összjátéka eredményeként azonban úgy alakul, hogy Natashának kénytelen-kelletlen magához kell vennie a bébit, és onnantól kezdve szó szerint és átvitt értelemben is kész horror lesz az élete.

A 8 részes sorozatnak egyelőre 6 epizódja érhető el az HBO Maxon (június 5-én kerül fel a hetedik, 12-én pedig az utolsó rész). A babáról hamarosan kritikával is jelentkezünk.


A légikísérő, 2. évad

A légikísérő első évadáról a PORT.hu szerzője itt zengett ódákat. A Kaley Cuoco (Agymenők) főszereplésével készült fekete komédia főhőse egy Cassie nevű stewardess, aki belekeveredik egy gyilkossági ügybe, így saját jól felfogott érdeke, hogy kiderítse, ki akarja befeketíteni. A dolgokat bonyolítja kissé, hogy a nő súlyos alkoholista, így nem emlékszik feltétlenül mindenre, ami történt vele. Kis nyomozása (melyben barátai segítik) olyan jól sikerül, hogy a széria második évadában már azt láthatjuk, hogy az immár gyógyult alkoholista Cassandra, miközben megtartotta légikísérői melóját, időnként besegít a CIA-nak. A baj azonban most sem kerüli el. Miközben a széria második évadának színvonala sajnos csökkent az elsőéhez képest, azért még mindig pompás szórakozás, érdemes ledarálni.

A kétszer 8 részes sorozat teljes egészében elérhető az HBO Maxon.


Barry, 3. évad

Habár a tengerészgyalogosból bérgyilkossá, majd bérgyilkosból színésszé (pontosabban bérgyilkos színésszé) avanzsáló férfiról szóló sorozat már a harmadik évadánál tart, nyugodtan vágjon bele az is, aki eddig nem követte, hiszen egy rész mindössze sitcomepizódnyi hosszúságú. Természetesen itt is egy fekete komédiáról van szó, amit annak ellenére is könnyű megszeretni, hogy a harmadik évad sajnos már nem olyan erős, mint a korábbiak. „...azt hihetnénk, hogy a Dexter címszereplőjéhez hasonlóan Barry elkezd emberré válni.

De ez a sorozat sokkal rafináltabb és zavarba ejtőbb, mint hogy a kitaposott ösvényen haladjon.

Okkal kapta meg idén is a sorozatok Oscarját, az Emmyt: egyszerűen képtelenség megjósolni, merre halad a történet, hogyan rétegződik a címszereplő személyisége, és egyáltalán, az adott jelenet épp melyik műfajhoz tartozik” – írta a Barryről még 2019-ben a PORT.hu kritikusa.

A háromszor 8 részes sorozatnak egyelőre az első két évada érhető el teljes egészében az HBO Maxon, a harmadik évadból pedig a hatodik epizódnál járunk (június 5-én kerül fel a hetedik, 12-én az utolsó rész). Ja, és valamikor a jövőben lesz negyedik évad is!


A sínek másik oldalán

Amikor tinédzser unokája a környéket kisajátító drogdílerek áldozatául esik, a helyzetet megelégelő háborús veterán a saját kezébe veszi a dolgokat. Ezt a spanyol sorozatot – ami

a klasszikus bosszúfilmek nyomvonalán

halad – az a David Bermejo jegyzi, akit a nálunk is népszerű Balfék körzet egyik írójaként, illetve a Telihold című misztikus széria kreátoraként ismerhetünk. A sínek másik oldalánhoz sajnos nem találtunk, csak spanyol nyelvű előzetest, de a hangulata így is átjön!

A 8 részes sorozatnak egyelőre egy évada érhető el a Netflixen. Mivel hazájában már lement a második évad is, remélhetőleg hamarosan azt is ledarálhatjuk.