Ki vannak akadva a rajongók a netflixes Jane Austen-feldolgozás miatt

A Meggyőző érvek filmverziójában A szürke ötven árnyalata sztárja, Dakota Johnson játssza a főszerepet – de nem emiatt dühösek az irodalombarátok már az előzetes után.

Az elsősorban az Értelem és érzelem, az Emma, illetve a Büszkeség és balítélet szerzőjeként ismert Jane Austen utolsó, sokak szerint legérettebb és legszomorúbb regénye a Meggyőző érvek, ami arról szól, hogy egy Anne Elliot nevű fiatal nő nyolc év után egy véletlen folytán újból kapcsolatba kerül azzal a férfival, Frederick Wentworthszel, akivel annak idején jegyben járt, de Anne családja rábeszélésére inkább kiadta az útját (a lány hozzátartozóinak nem tetszett, hogy Wentworth pénztelen és alacsony származású).

A véletlen találkozás után pedig kialakul egy szerelmi háromszög, mivel az időközben 27 évével már vénlánynak számító főhősnő azt fontolgatja, hogy hozzámegy egy gazdag, távoli unokatestvéréhez – de persze közben még mindig (az időközben katonaként karriert csinált) Frederick után epekedik. A Netflixre érkező legújabb feldolgozásban Dakota Johnson játssza a főszerepet, és a most nyilvánosságra hozott trailert követően szinte felrobbant a Twitter.


Az adaptáció ugyanis az előzetes alapján romkomot csinált ebből az eredetileg szívszorítóan szomorú műből, ráadásul azzal adtak neki egy modern csavart, hogy Anne/Dakota Johnson rendszeresen áttöri a negyedik falat, és kinéz vagy kiszól a nézőhöz. Jane Austen rajongóinak az sem tetszik, hogy az írónő cizellált sorait a forgatókönyvírók egy esetben például olyan primitíven ültették át, hogy „már exek sem vagyunk, csupán barátok”.

„Gyűlölöm, amikor egy XIX. századi mű adaptációjában a kamerába beszélnek, ami a Meggyőző érvek esetében különösen visszás, hiszen ez a regény elsöprően szomorú, ez a nézőhöz beszélés viszont egészen más kontextust ad neki” – háborog Kathryn Van Arendonk, a New York magazin tévékritikusa.

„A Meggyőző érvek nem az Emma. Miért próbálták meg azzá változtatni? MIÉRT?”

– teszi fel a kérdést Brandon Taylor író.

„Bárki is írta ezt, börtönt érdemel”

– véli egy másik Twitter-felhasználó, míg Maris Kreizman, a LitHub nevű honlap könyves podcastjének műsorvezetője szerint ha a regény meghalt, akkor egészen biztosan ez az előzetes ölte meg. Július 15-én saját magunk is csekkolhatjuk, igaza van-e a háborgóknak. A Meggyőző érvekben egyébként Dakota Johnson mellett Richard E. Grant, Henry Golding és Cosmo Jarvis is szerepel.


(via Independent)